Πώς απομονώνω τα σώματα καλοριφέρ

Τα καλοριφέρ ζεστού νερού που λειτουργούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή κάποιον άλλο τρόπο είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος θέρμανσης στη χώρα μας. Η λειτουργία τους είναι ιδιαίτερα απλή αφού το νερό που ζεσταίνεται στο λέβητα μπαίνει στο σώμα μέσα από έναν σωλήνα ο οποίος βρίσκεται στο πάνω μέρος του ενώ το λιγότερο ζεστό νερό βγαίνει από το σώμα στην έξοδο και οδηγείται πάλι στον καυστήρα μέσα από σωλήνωση. Ουσιαστικά είναι ένα κλειστό κύκλωμα μέσα στο οποίο κυκλοφορεί το ζεστό νερό που θερμαίνει ο καυστήρας.

Όπως είπαμε το καλοριφέρ αποτελεί το πιο συνηθισμένο τρόπο θέρμανσης σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες και τις περισσότερες φορές το κόστος μοιράζεται στους ενοίκους άσχετα με το πόσο το χρησιμοποιούν ή όχι. Στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης όλο και περισσότεροι ένοικοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα της θέρμανσης με καλοριφέρ και έχουν βρει εναλλακτικούς πιο οικονομικούς τρόπους για να κρατήσουν το σπίτι τους ζεστό. Αυτό λοιπόν που αναζητούν είναι τρόπους ώστε να γίνει απομόνωση των θερμαντικών σωμάτων από την κεντρική θέρμανση ώστε να έχουν οικονομία.

Μάθε πόσο σε συμφέρει να έχεις φυσικό αέριο και ρεύμα στην ίδια εταιρεία!

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Λόγοι αφαίρεσης σώματος καλοριφέρ

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους σήμερα για να γίνει απομόνωση σώματος καλοριφέρ είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από τη θέρμανση. Αν ζούμε σε μια πολυκατοικία το να βγάλουμε ένα ή 2 θερμαντικά σώματα από την κεντρική θέρμανση δεν θα μας προσφέρει ιδιαίτερη οικονομία αφού το κόστος της θέρμανσης περνάει στα κοινόχρηστα. Όμως το να αφαιρέσουμε όλα τα σώματα από την κεντρική θέρμανση σίγουρα θα μειώσει τα χρήματα που πληρώνουμε για κοινόχρηστα.

Ένας άλλος λόγος για να επιδιώξουμε την διακοπή θέρμανσης σε ένα διαμέρισμα είναι όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Όπως είναι λογικό ο καθένας επιθυμεί εξοικονόμηση ενέργειας, όπως επίσης είναι λογικό κανείς δεν θέλει να πληρώνει για θέρμανση την οποία δεν χρησιμοποιεί. Η μόνιμη απαλλαγή από την κεντρική θέρμανση είναι κάτι πολύ λογικό σε αυτή την περίπτωση αφού εκτός από σπατάλη χρημάτων γίνεται και μεγάλη σπατάλη ενέργειας.

Σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει ένα πολύ μεγάλο διαμέρισμα και μένει μόνος του, οπότε δεν χρησιμοποιεί όλα τα δωμάτια, η αφαίρεση των σωμάτων που βρίσκονται στα δωμάτια τα οποία δεν χρησιμοποιεί σίγουρα θα μειώσουν την τιμή θέρμανσης που θα πρέπει να πληρώσει.

Μια ακόμα περίπτωση στην οποία είναι απαραίτητο να απομονωθεί ένα σώμα είναι σε περίπτωση βλάβης. Πολλές φορές, ειδικά τα παλιά σώματα, δεν ζεσταίνουν καλά και παραμένουν κρύα με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητο να τα δώσουμε για επισκευή. Άλλες φορές τυχαίνει να τρυπήσει το καλοριφέρ ή να είναι απαραίτητο να γίνει βάψιμο του σώματος στα πλαίσια της συντήρησης.

Ο πιο απλός τρόπος για να κάνει κανείς απομόνωση σε καλοριφέρ είναι να κλείσει τις βάνες των σωμάτων που φέρνουν το ζεστό νερό από τον λέβητα και αυτές που απομακρύνουν το κρύο νερό. Σε περίπτωση που θέλετε να βγάλετε τα σώματα το καλοριφέρ, όπως σε περίπτωση που αυτό έχει τρύπησει ή χρειάζεται βάψιμο, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν υδραυλικό ώστε να μην γίνει κάποια ζημιά.

Απομόνωση καλοριφέρ από τα κοινόχρηστα

Όπως είπαμε τα τελευταία χρόνια η οικονομική δαπάνη για θέρμανση ολοένα και αυξάνεται με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να προσπαθούν να απομονώσουν το σύστημα θέρμανσης του διαμερίσματός τους από αυτό της πολυκατοικίας. Κάτι τέτοιο όμως δημιουργεί σοβαρό θέμα με τις κοινόχρηστες δαπάνες όπου πολλές φορές καταλήγει σε προβλήματα μεταξύ των ιδιοκτητών διαμερισμάτων όπως συχνά συμβαίνει με το κοινόχρηστο ρεύμα που επιβαρύνει τα κενά διαμερίσματα. Η νομοθεσία πλέον δίνει στους ενοίκους των πολυκατοικιών τη δυνατότητα να αποσυνδεθούν από την κεντρική θέρμανση χωρίς να είναι απαραίτητο να συναινέσει η πλειοψηφία ιδιοκτητών. Για να μην επιβαρύνεται όμως με τα έξοδα συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης είναι απαραίτητο να πάρει την έγκριση από το 51% της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.

Για να γίνει η πλήρης αποσύνδεση του διαμερίσματος από την κεντρική θέρμανση είναι απαραίτητο να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις όπως η μόνωση των σωληνώσεων του καλοριφέρ, η πλήρης εγκατάσταση και λειτουργία αυτόνομης θέρμανσης του διαμερίσματος με το οποίο θα βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Για τον έλεγχο των ανωτέρω είναι υπεύθυνος ο διαχειριστής της πολυκατοικίας όπου μπορεί να προτείνει την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίζει κάποιος είτε να αποσυνδεθεί από την κεντρική θέρμανση ή να προχωρήσει σε σφράγιση καλοριφέρ είναι πολύ σημαντικό να ερευνηθούν όλες οι εναλλακτικές που υπάρχουν για θέρμανση. Έτσι για παράδειγμα ένα κτίριο βελτιώνεται ενεργειακά όταν γίνεται αντικατάσταση του καυσίμου που χρησιμοποιείται από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ενώ παράλληλα η λειτουργία της θέρμανσης είναι πιο οικονομική. Ίσως αν προτείνετε μια τέτοια αλλαγή οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες να δεχτούν και να μην υπάρξει ανάγκη να σταματήσετε την κεντρική θέρμανση.

Πριν προχωρήσετε στην αφαίρεση σώματος καλοριφέρ από τη θέρμανση αναλογιστείτε τα αίτια που θέλετε να το κάνετε αυτό. Σκεφτείτε αν κάνετε σωστή χρήση της θέρμανσης, μήπως μπροστά στα καλοριφέρ έχετε τοποθετημένα έπιπλα τα οποία μειώνουν την απόδοση του καλοριφέρ; Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε τα παλιά καλοριφέρ με καινούρια τα οποία έχουν μεγαλύτερη απόδοση σε θέρμανση. Επιπλέον δοκιμάστε να κάνετε ρύθμιση του θερμοστάτη μέχρι 22°C για περισσότερη οικονομία ενώ η τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών κάνει καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο.

Μάθετε τί ισχύει πριν προβείτε στην αφαίρεση σωμάτων καλοριφέρ από διαμέρισμα πολυκατοικίας.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!