Διακοπή ρεύματος

Διακοπή ρεύματος
Μάθε τί πρέπει να κάνεις όταν σου κόψουν το ρεύμα!
Μου έκοψαν το ρεύμα... Τί να κάνω;

Πρώτα από όλα, όχι πανικός. Μάθετε τί κάνουμε όταν ο πάροχος σου “κόβει το ρεύμα”. Εξετάστε όλες τις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος τώρα που παρουσιάζουμε παρακάτω.

Οι διακοπές ρεύματος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες στις προγραμματισμένες και στις μη προγραμματισμένες. Στις προγραμματισμένες διακοπές ανήκουν αυτές που συμβαίνουν αφού η ΔΕΔΔΗΕ ενημερώσει το κοινό και οι λόγοι είναι η συντήρηση του δικτύου ή την αναβάθμισή του. Παρά τη συνεχή βελτίωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα οι μη προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος είναι κάτι που συμβαίνει και συνήθως ο λόγος είναι κάποια τεχνική βλάβη. Δυστυχώς ακόμη και στις μεγάλες πόλεις της Αττικής (Αγία Παρασκευή, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, Αιγάλεω, Άλιμος, Βύρωνας, Γαλάτσι, Γλυφάδα, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Ίλιον, Καλλιθέα, Κερατσίνι, Κηφισιά, Κορυδαλλός, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, Νέο Ηράκλειο, Νίκαια, Παλαιό Φάληρο, Πειραιάς, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδαρι, Χαλάνδρι) κ.α. αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας στις Περιφέρειες Θράκης, Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Κρήτης στις πόλεις (Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Άργος, Άρτα, Βέροια, Βόλος, Γιαννιτσά, Δράμα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Κως, Λαμία, Λάρισα, Λιβαδειά, Μυτιλήνη, Ναύπλιο, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Πύργος, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σέρρες, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χανιά, Χαλκίδα, Χίος κ.α.) είναι πολύ πιθανή η διακοπή ρεύματος λόγω κακοκαιρίας σε ένα δίκτυο που διαρκώς απαιτεί συντήρηση.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε πως υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση του δικτύου είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και όχι ο εκάστοτε πάροχος ενέργειας με τον οποίο έχουμε υπογράψει σύμβαση. Έτσι μέσα από αυτόν τον φορέα θα μάθουμε ποιες περιοχές εχουν διακοπή ρεύματος στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ο συνήθης όρος λοιπόν διακοπή ρεύματος ΔΕΗ, που χρησιμοποιείται από αρκετούς καταναλωτές, είναι εσφαλμένος. Όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιούν το ίδιο δίκτυο για το οποίο την ευθύνη έχει ο ΔΕΔΔΗΕ και σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθούμε σε αυτόν.

Βρες την πιο Αξιόπιστη Εταιρεία παροχής ρεύματος!

Διακοπή ρεύματος λόγω οφειλής

Πλέον το κομμένο ρεύμα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί έναν καθημερινό εφιάλτη για δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα μας. Οι διάφορες εταιρείες προμήθειας ρεύματος προχωρούν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου αφού προηγουμένως ενημερώσουν τον οφειλέτη για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί καθώς και για την ακριβή ημερομηνία που θα γίνει η παύση της εκπροσώπησής από τον προμηθευτή και θα γίνει η μεταφορά στης Καθολική Υπηρεσία. Σε περίπτωση που δεν γίνει καταγγελία της σύμβασης από τον πάροχο τότε μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα όμως να συνεχίζεται να εκπροσωπείστε από την εταιρεία. Όταν πληρωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος τότε θα γίνει αυτόματα επανασύνδεσή.

Αν σας έχουν κάνει διακοπή ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τότε γίνεται αυτόματα η μεταφορά στην Καθολική Υπηρεσία και έχετε προσωρινή προμήθεια ρεύματος από την εταιρεία η οποία προσφέρει την υπηρεσία του Καθολικού Προμηθευτή χωρίς όμως να σας εκπροσωπεί. Με τον τρόπο αυτό δεν μένει το σπίτι ή η επιχείρησή σας μετά τη διακοπή στο ρεύμα χωρίς ηλεκτρικό και έχετε χρόνο να αποφασίσετε με ποιον πάροχο θα συνάψετε νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Στο μεταξύ ο παλιός προμηθευτής θα εκδώσει έναν τελικό λογαριασμό ρεύματος όπου θα γίνει εκκάθαρση της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει καταναλωθεί και των οφειλών με την εγγύηση που θα έπρεπε να έχει επιστραφεί.

Η διακοπή ρεύματος λόγω οφειλής δεν σημαίνει και αυτόματα πως το ακίνητό θα μείνει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Όπως είδαμε μετά από την καταγγελία της σύμβασης από τον προμηθευτή γίνεται αυτομάτως μεταφορά στην Καθολική Υπηρεσία μέχρι να βρείτε χρόνο να υπογράψετε τη σύμβαση προμήθειας με το νέο σας πάροχο.

Έλεγχος για επανασύνδεση κατόπιν διακοπής ρεύματος

Σε περίπτωση που διαπιστώσουμε πως το ακίνητό μας δεν έχει ρεύμα τότε πριν προβούμε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια καλό είναι να ελέγξουμε τα παρακάτω:

  • Κοιτάμε αν έχει πέσει η ασφάλειά μας ή ο γενικός μικροαυτόματος διακόπτης στον μετρητή.
  • Αν έχει πέσει κάποια ασφάλεια τότε τη “σηκώνουμε” ενώ αν έχει καεί ο μικροαυτόματος διακόπτης τότε πρόκειται για βλάβη και επικοινωνούμε με το αρμόδιο τμήμα της περιοχής μας.
  • Αν η λυχνία είναι αναμμένη αλλά το ακίνητο συνεχίζει να μην ηλεκτροδοτείται τότε η βλάβη βρίσκεται στη δική σας εγκατάσταση και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ηλεκτρολόγο σας.
  • Σε περίπτωση που η λυχνία δεν φωτίζεται τότε αυτό σημαίνει πως δεν φτάνει ρεύμα στον πίνακα και θα πρέπει να δείτε τι γίνεται με τα γειτονικά σας ακίνητα αν και σε αυτά δεν υπάρχει ρεύμα τότε πρόκειται για κάποια διακοπή ή βλάβη ρεύματος της οποίας η αποκατάσταση θα γίνει από τη ΔΕΔΔΗΕ.

Αν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω τότε πρόκειται για μόνιμη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος όπου θα χρειαστεί να προβείτε στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Διακοπές ρεύματος
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ

Οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος ανακοινώνονται στη σελίδα του ΔΕΔΔΗΕ ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ενημέρωση των πολιτών από τα τοπικά μέσα ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τη διακοπή. Σε κάθε περίπτωση πάντως που σας έχει κοπεί το ρεύμα, αν έχετε κάποια αμφιβολία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΔΕΔΔΗΕ και εκεί να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις για τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και την επανασύνδεση αυτού.

Υπάρχει διακοπή ρεύματος τώρα; Κανένα πρόβλημα... Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε τί πρέπει να κάνετε!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!