Επιδότηση ρεύματος

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος
Ότι χρειάζεται να γνωρίζεις για τις επιδοτήσεις ρεύματος!

Η κρατική επιδότηση ρεύματος έχει προκύψει από τη συνεχόμενη αύξηση στις τιμές του ρεύματος με επακόλουθο να έχει δημιουργήσει μια σειρά από αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε μια περίοδο που για όλους κάθε ευρώ μετράει σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που θα αναζητήσουν τρόπους ώστε να μειώσουν τα χρήματα που πληρώνουν για το ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον η αύξηση της τιμής του ρεύματος θα συμπαρασύρει προς τα επάνω και τις τιμές από όλα τα αγαθά και τα είδη πρώτης ανάγκης. Στις περιπτώσεις αυτές που επέρχονται διαρκείς και απανωτές αυξήσεις, το επίδομα ρεύματος γίνεται μονόδρομος. Τα ερωτήματα πώς παίρνω επιδότηση ρεύματος και πότε θα μπει η επιδότηση ρεύματος έχουν γίνει πλέον από τα πιο δημοφιλή στα οικονομικά θέματα.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνουν κάθε χρόνο μια σειρά από μέτρα και επιδόματα για ηλεκτρική ενέργεια ώστε οι οικονομικά αδύνατοι να απολαμβάνουν ρεύμα σε χαμηλές τιμές. Έτσι οι καταναλωτές που έχουν χαμηλό εισόδημα δικαιούνται το μηνιαία επιδότηση στο ηλεκτρικό τους ρεύμα. Μέσα από τα μέτρα στήριξης των κοινωνικά αδύναμων ομάδων οι δικαιούχοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μπορούν να έχουν σημαντική έκπτωση στο λογαριασμό ρεύματος.

Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι:
«τί πρόγραμμα να επιλέξω για μεγαλύτερη επιδότηση στο ρεύμα;»

Βρες το πρόγραμμα με το Μεγαλύτερο Όφελος Επιδότησης!

Η κρατική επιδότηση για οικονομικό ρεύμα αφορά σχεδόν όλους τους καταναλωτές είτε αυτοί δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο ή ΚΟΤ είτε όχι. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ, το οποίο δεν έχει σχέση με την έκτακτη επιδότηση ρεύματος, για να το λάβουν θα πρέπει να κάνουν αίτηση και να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Τα επιδόματα που δίνονται για τα οικιακά και τα επαγγελματικά τιμολόγια είναι επιπλέον του ΚΟΤ και θα τα λάβουν και οι δικαιούχοι του.

Επιδότηση για λογαριασμό ρεύματος 2021

Ειδικά για τους τελευταίους μήνες του 2021 έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μια σειρά από κρατικές επιδοτήσεις που στόχο έχουν να τονώσουν την αγορά και να αφαιρέσουν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ένα δυσβάσταχτο έξοδο. Τα οριστικά επιδόματα ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες και περιλαμβάνουν μια σειρά από μέτρα για οικογένειες με παιδιά ή χωρίς τέκνα για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα υπερδιπλασιάζεται η μηνιαία επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα ενώ γίνεται αναστολή πληρωμών που θα διαρκέσει πέντε μήνες των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον παγώνουν για ένα δίμηνο τα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Δηλαδή η επιδότηση από το κράτος για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται στα 39 ευρώ το μήνα ενώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρξει και άλλη αύξηση. Έτσι οι δικαιούχοι ΚΟΤ θα έχουν επιδότηση 45 ευρώ ανά μήνα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες θέλοντας έτσι να γίνει μια επιπλέον ενίσχυση των νοικοκυριών αυτών.

Στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για φθηνό ρεύμα περιλαμβάνεται η αναστολή της πληρωμής των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για πέντε μήνες, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022. Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται το επίδομα ρεύματος πρέπει να πληρούν τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης: βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής τάσης, βιομηχανικές χρήσεις μέσης τάσης και λοιπές χρήσεις μέσης τάσης.

Εκτός από την επιδότηση ρεύματος υπάρχει και κρατική μέριμνα για το φυσικό αέριο, του οποίου η τιμή επίσης έχει αυξηθεί, με τα νοικοκυριά να μην πληρώνουν τα τέλη χρήσης του δικτύου για ένα δίμηνο. Έτσι ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το κάθε ακίνητο οι καταναλωτές θα δούνε μια μείωση μεταξύ των 20 και των 40 ευρώ μηνιαία για το λογαριασμό τους.

Όσον αφορά τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έστειλε επιστολή που θέμα της είχε την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος. Σε αυτή αναφέρεται πως όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί ώστε να εφαρμοστεί η επιδότηση ρεύματος άμεσα. Υπενθυμίζεται επίσης πως επίδομα ρεύματος δικαιούνται όλοι οι καταναλωτές μέσης τάσης και αυτοί που δικαιούνται ειδικά τιμολόγια όπως ΚΟΤ ή ΚΥΑ.

Επιδότηση για λογαριασμό ρεύματος 2022 – Power Pass

Τα πρώτα επιδόματα για το ρεύμα δόθηκαν στους δικαιούχους τους τελευταίους μήνες του 2021. Συγκεκριμένα υπερδιπλασιάστηκε η μηνιαία επιδότηση για το ρεύμα ενώ έγινε αναστολή πληρωμών διάρκειας 5 μηνών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τις επιχειρήσεις. Ακόμα παγώνουν για 2 μήνες τα τέλη χρήσης φυσικού αερίου. Για να μιλήσουμε με αριθμούς η κρατική επιδότηση για το ρεύμα φτάνει τα 39 ευρώ το μήνα ενώ για τους δικαιούχους του ΚΟΤ η επιδότηση φτάνει τα 45 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις έγινε αναστολή πληρωμής των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για 5 μήνες από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο το 2022.

Η πλατφόρμα Power Pass που άνοιξε στην πύλη του gov gr για την υποβολή των αιτήσεων και τη λήψη αποζημίωσης για το ηλεκτρικό ρεύμα αφορά τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαΐου 2022. Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων αφού πρώτα αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανές επιδοτήσεις από παρόχους. Το ύψος της αποζημίωσης ξεκινάει από τα 18 ευρώ και φτάνει τα 600 ευρώ.

Αίτηση και δικαιούχοι για επίδομα ρεύματος

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι μια απλή διαδικασία και λαμβάνει χώρα στην πλατφόρμα του Vouchers.gov.gr – Επιδότηση ρεύματος. Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι να γνωρίζετε τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (μέσω του ιστοχώρου gsis) και τον τραπεζικό λογαριασμό IBAN. Τα βήματα που θα ακολουθήσετε είναι τα παρακάτω:

  • Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet (καλό είναι να έχετε μπροστά σας το ΑΦΜ)
  • Βεβαιώνετε ή επικαιροποιείτε τα στοιχεία για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης και το ποσοστό συνιδιοκτησίας
  • Διορθώνετε λάθη ή παραλείψεις που μπορεί να υπάρχουν στα στοιχεία της κύριας κατοικίας σας
  • Αναγράφετε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που θα πιστωθεί το επίδομα
  • Πιστοποιείτε την ορθότητα των στοιχείων και οριστικοποιείται την υποβολή της αίτησης

Να σημειώσουμε πως δεν χρειάζεται να εισάγετε τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μιας και αυτά διαβιβάζονται στην πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η βασική ερώτηση που επικρατεί λοιπόν είναι:
«τί πρόγραμμα να επιλέξω για μεγαλύτερη επιδότηση στο ρεύμα;»

Βρες το πρόγραμμα με το Μεγαλύτερο Όφελος Επιδότησης!

Δικαιούχοι για επίδομα Power Pass

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης ρεύματος Power Pass καθώς και τα ποσά με τα οποία επιδοτούνται. Επιδότηση ρεύματος δικαιούνται όλοι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ρεύματος που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ρεύματος. Η κρατική επιδότηση αφορά στο λογαριασμό της κύριας κατοικίας καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών που σπουδάζουν. Για να λάβετε την οικονομική ενίσχυση ο αριθμός παροχής ρεύματος δηλώνεται από έναν δικαιούχο για κάθε μήνα. Αν ένας αριθμός παροχής δηλωθεί από έναν ή περισσότερους δικαιούχους τότε γίνεται καταμερισμός της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

Δικαιούχοι του κρατικού επιδόματος ρεύματος;
Ποιοι είναι δικαιούχοι στο κρατικό επίδομα ρεύματος;

Συμπερασματικά, δικαιούχος είναι:

  • ο πολίτης που χαρακτηρίζεται φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας
  • ο πολίτης που το ΑΦΜ του δηλώνεται για πρώτη φορά και δεν αναφέρεται ως εξαρτόμενο μέλος σε άλλη αίτηση που έχει υποβάλλει διαφορετικό πρόσωπο
  • ο πολίτης που έχει δηλώσει καθαρό οικογενειακό εισόδημα για το φορολογικό έτος 2020 μικρότερο από 45.000 ευρώ
  • ο πολίτης που δέχθηκε αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος κατά το διάστημα (1η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 31 Μαϊου 2022) άνω των 30 ευρώ

Το ποσό που θα λάβετε από την επιδότηση υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών της έκπτωσης.

Την έκπτωση δεν δικαιούνται όσοι καταναλωτές των οποίων ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο και φυσικά σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν είναι για οικιακή χρήση. Όσον αφορά τη μισθωμένη κατοικία τέκνων που σπουδάζουν τότε ο αιτών θα πρέπει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της κατοικίας.

Τα χρήματα για την επιδότηση ρεύματος θα καλυφθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσα από μια σειρά κονδυλίων. Η επιδότηση για την κατανάλωση ρεύματος έχει διάρκεια πέντε μήνες ενώ για το φυσικό αέριο δύο μήνες. Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε πως όσοι καταναλωτές είναι συμβεβλημένοι σε σταθερά τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος (τα οποία περιλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής που έχουν να κάνουν με την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική, εκτός των δικαιούχων ΚΟΤ και ΤΥΑ) η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο ενώ για τον Οκτώμβριο στα 60 ευρώ. Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η επιδότηση θα φτάσει το ποσό των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι αυξήσεις στο λογαριασμό ρεύματος φαίνεται να μην έχουν σταματημό και να συνεχίζονται τους θερινούς μήνες με αμείωτο ρυθμό. Στη συνολική οικονομική κρίση που υπάρχει έρχονται να προστεθούν και οι αυξημένοι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να είναι πλέον πολλά τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή τους.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει κάθε χρόνο μια σειρά από επιδόματα για το ηλεκτρικό ρεύμα έτσι ώστε να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και μπορούν να ωφεληθούν από αυτά κοινωνικά αδύναμοι είτε νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις πληρώνοντας πολύ λιγότερα χρήματα για το ρεύμα τους.

Επίλεξε το πιο συμφέρον πρόγραμμα ρεύματος με τη βοήθεια των ειδικών του ΠΗΡ!

Βρες το πρόγραμμα με το Μεγαλύτερο Όφελος Επιδότησης!

Με τα μέτρα αυτά η πολιτεία θέλει να καλύψει τη μεγάλη διακύμανση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Η προσφορά της επιδότησης αφορά όλους τους καταναλωτές κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό μιας και τους χειμερινούς μήνες πολλοί χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους.

Οι "Ειδικοί" στο Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα θα σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο πρόγραμμα για να πετύχεις τη μεγαλύτερη επιδότηση ρεύματος που δικαιούσαι!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!