Ηλεκτρικό ρεύμα από νερό

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από νερό
Υδροηλεκτρική εγκατάσταση για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος!

Οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούν τη δύναμη του νερού για να παράγουν μηχανική ενέργεια. Οι νερόμυλοι και τα πριονιστήρια είναι δύο παραδείγματα του πως οι άνθρωποι έχουν εκμεταλλευτεί την υδροηλεκτρική ενέργεια από αρχαιοτάτων χρόνων. Σήμερα στην Ελλάδα η εκμετάλλευση της υδροηλεκτρικής ενέργειας γίνεται κυρίως για την οικολογική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως υδροηλεκτρισμό ορίζουμε την εκμετάλλευση της ενέργειας που προκύπτει από το νερό με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία αυτή γίνεται στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς οι οποίοι περιλαμβάνουν μια δεξαμενή, συνήθως μια τεχνητή λίμνη με φράγμα, για την εκμετάλλευση της ενέργειας του νερού που πέφτει ή χρησιμοποιεί την κινητική ενέργεια του νερού όπως συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται η υδροηλεκτρική ενέργεια ενός ποταμού.

Το μέγεθος ενός υδροηλεκτρικού σταθμού ποικίλει και υπάρχουν μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί αλλά και τεράστιοι οι οποίοι είναι ικανοί να τροφοδοτήσουν με ρεύμα μια ολόκληρη χώρα. Από το 2019 οι πέντε μεγαλύτεροι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο είναι συμβατικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί που έχουν φράγματα.

Ένας άλλος τρόπος χρήσης της υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι η αποθήκευσή της με τη μορφή δυναμικής ενέργειας μεταξύ δύο δεξαμενών σε διαφορετικά ύψη με υδροηλεκτρική αντλία αποθήκευσης. Κατά τη διαδικασία αυτή το νερό αντλείται ανηφορικά σε δεξαμενές στις οποίες η ζήτηση είναι χαμηλή για απελευθέρωση ενώ όταν η ζήτηση είναι μεγάλη χρησιμοποιείται για παραγωγή.

Πως όμως λειτουργούν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί; Όπως είπαμε στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς γίνεται η μετατροπή της δυναμική ή κινητικής ενέργειας του νερού ηλεκτρική. Για να γίνει αυτό χρησιμοποιείται ένας υδροστρόβιλος ο οποίος λειτουργεί σαν μετατροπέας ενέργειας. Η γεννήτρια βρίσκεται σε κοινό άξονα με τον υδροστρόβιλο και είναι αυτή που μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια του νερού σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί ανάλογα με την υψομετρική διαφορά του νερού χωρίζονται σε:

  • χαμηλής πίεσης, 0 – 20μ
  • μέσης πίεσης, 20 – 100μ
  • υψηλής, άνω των 100μ

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην Ελλάδα είναι συνήθως δεξαμενής με ρυθμιζόμενοι ισχύ και χρησιμοποιούν νερό το οποίο είναι αποθηκευμένο σε μια δεξαμενή (τεχνητή λίμνη που έχει δημιουργηθεί από φράγμα) με χωρητικότητα 103μ3. Στο εξωτερικό σε μεγάλα ποτάμια, όπως ο Ρήνος, χρησιμοποιείται και η φυσική ροή του ποταμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι ΥΗΣ είναι πως η ισχύς τους ρυθμίζεται πολύ πιο γρήγορα από ότι σε έναν ατμοηλεκτρικό σταθμό και για αυτό χρησιμοποιούνται σαν ρυθμιστικά εργοστάσια και ρυθμίζουν τη ροή ισχύος στο δίκτυο εκεί όπου απαιτούνται μικρές χρονικές σταθερές ρύθμισης. Επίσης τις περισσότερες φορές συνδυάζουν την παραγωγή ενέργειας με τη ύδρευση και την άρδευση μεγάλων περιοχών. Στην Ελλάδα οι μεγαλύτεροι σταθμοί παραγωγής ρεύματος από νερό βρίσκονται κατά μήκος των ποταμών Αχελώου, Αλιάκμονα και Νέστου. Ο μεγαλύτερος ΥΗΣ, από πλευράς ισχύος, βρίσκεται στη λίμνη Κρεμαστών στον Αχελώο ποταμό.

Μάθε από του ειδικούς του PIR ποιος πάροχος σου προσφέρει το πιο οικονομικό ρεύμα...

Βρες τον πάροχο με το Φθηνότερο Ρεύμα

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα παραγωγής ρεύματος από το νερό

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το νερό με τη χρήση υδροηλεκτρικών σταθμών παρουσιάζει μια σειρά από θετικά και αρνητικά τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον. Στα μεγάλα προτερήματά της συγκαταλέγονται το μικρό κόστος παραγωγής πράγμα που ωφελεί την εθνική οικονομία καθώς παρέχει μακροπρόθεσμα φθηνό ρεύμα. Φυσικά δεν θα πρέπει να εξαιρέσουμε το αρχικό κόστος της εγκατάστασης που ναι μεν μπορεί να είναι υψηλό, είναι όμως  αξιόπιστη σε σχέση με άλλες ΑΠΕ και συνδυάζεται αρμονικά με άλλες πηγές παραγωγής ρεύματος. Επιπλέον πολύ συχνά η κατασκευή φράγματος επιτελεί και άλλο έργο όπως τον έλεγχο πλημμυρών, αρδευτικό ή την υδροδότηση της περιοχής.

Όμως το ρεύμα από νερό έχει και κάποια αρνητικά στοιχεία και ειδικά η παρεμπόδιση της φυσικής ροής ενός ποταμού με τη δημιουργία ενός μεγάλου φράγματος επιφέρει μεγάλη αλλαγή στο τοπικό οικοσύστημα καθώς και την άγρια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Επιπλέον εμποδίζει τη φυσική διέλευση των ψαριών και πολύ συχνά όσοι κατοικούν σε παραποτάμιες κοινότητες αναγκάζονται να μετακομίσουν. Επίσης το κόστος της αρχικής εγκατάστασης ενός φράγματος είναι πολύ μεγάλο ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλο έργο. Τέλος κατά την κατασκευή του φράγματος υπάρχουν μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω της μεγάλης ποσότητας τσιμέντου που χρησιμοποιείται. Αν και η διαδικασία αυτή δεν συντάσσεται με τα στάνταρ της οικολογικής εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, εντούτοις η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις ανήκει επάξια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος από το νερό σίγουρα θα απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα στα επόμενα χρόνια!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!