Συντήρηση λέβητα φυσικού αερίου

Συντήρηση καυστήρα - μπόιλερ φυσικού αερίου
Η σωστή λειτουργία του μπόιλερ φυσικού αερίου εξαρτάται από την τακτική συντήρηση

Η συντήρηση του λέβητα φυσικού αερίου είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο όχι μόνο λόγο της νομοθεσίας που υπάρχει αλλά και επειδή αυτό είναι σημαντική για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του. Ο πιο διαδεδομένος τύπος λέβητα είναι ο επιτοίχιος και μέσα σε αυτόν βρίσκεται ένα ολόκληρο λεβητοστάσιο. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του λέβητα (κοινώς μπόιλερ) μαζεύονται σε αυτόν διάφορα παράγωγα, που παράγονται κατά την καύση, αλλά και η σκόνη από τον αέρα που μπαίνει μέσα στον λέβητα.

Η συντήρηση του λέβητα πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο τεχνικό ο οποίος γνωρίζει την διαδικασία και προχωράει στον καθαρισμό πραγματοποιώντας τους απαραίτητους ελέγχους. Ανάλογα με το μοντέλο λέβητα που διαθέτετε θα πρέπει να βρείτε έναν πιστοποιημένο τεχνικό για το δικό σας μοντέλο. Αυτό συμβαίνει γιατί η κάθε εταιρεία έχεις τις δικές της ιδιαιτερότητες, προδιαγραφές και απαιτήσεις ώστε να γίνει σωστά ο καθαρισμός και η συντήρηση του λέβητα.

Ο καθαρισμός του λέβητα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του. Η καλύτερη εποχή για να γίνει καθαρισμός του boiler είναι όταν πια δεν χρησιμοποιείται, όταν έχει περάσει δηλαδή η περίοδος θέρμανσης. Συνήθως οι μήνες που προτιμούνται είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Γιατί να κάνω συντήρηση στον λέβητα φυσικού αερίου;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί πρέπει να ξοδεύουν κάθε χρόνο κάποια χρήματα στη συντήρηση του λέβητα φυσικού αερίου. Γίνεται μόνο για να συμβαδίζουμε με την ελληνική νομοθεσία ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τον οποίο πρέπει να είμαστε συνεπείς; Ας δούμε κάποιους από αυτούς:

Με τον καθαρισμό και τη συντήρηση του μπόιλερ αυξάνουμε τον χρόνο ζωής του ενώ παράλληλα μειώνουμε τις τυχόν βλάβες. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης ο τεχνικός θα ελέγξει για την ύπαρξη φθορών στα διάφορα μέρη και θα σας προτείνει την αντικατάστασή τους έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερη ζημιά αργότερα.

Κατά τον καθαρισμό του λέβητα απομακρύνονται οι ρύποι και οι σκόνες που επικάθονται στα διάφορα μέρη και μειώνουν την αποδοτικότητά του. Έτσι λοιπόν χάρη στον συχνό καθαρισμό αυξάνεται τη θερμική απόδοση της συσκευής κάνοντας παράλληλα μεγάλη οικονομία στα καύσιμα.

Με τον καθαρισμό ο το boiler λειτουργεί καλύτερα και πιο σωστά με αποτέλεσμα να παράγονται λιγότεροι ρύποι οι οποίοι απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Άρα ο λέβητας γίνεται πιο φιλικός προς το περιβάλλον.

Η διαδικασία του καθαρισμού είναι πολύ σημαντική αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την εργοστασιακή εγγύηση του λέβητα αλλά και να έχουμε δυνατότητα να την επεκτείνουμε.
Τέλος ο καθαρισμός του καζανιού μας προσφέρει ασφάλεια αλλά και σιγουριά για τη σωστή λειτουργία του.

Μείνετε ενήμεροι πρώτα για τα προγράμματα και τις εταιρείες φυσικού αερίου και κατόπιν για την εγκατάσταση και τη συντήρηση του λέβητα…

Οι περισσότεροι πάροχοι φυσικού αερίου υπόσχονται γενναίες προσφορές!

Βρες τον πάροχο που σε Συμφέρει!

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της συντήρησης του καυστήρα φυσικού αερίου;

Η συντήρηση του λέβητα γίνεται από εξειδικευμένους τεχνικούς αερίων καυσίμων οι οποίοι διαθέτουν την κατάλληλη άδεια. Όμως ποιες εργασίες πραγματοποιούνται στο λέβητα κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του; Ας τις δούμε αναλυτικά:

  • Ο τεχνικός προχωράει στον καθαρισμό του καυστήρα, του εναλλάκτη θερμότητας, του θαλάμου καύσης καθώς και των ηλεκτροδίων σπινθηρισμού και ιονισμού.
  • Ρυθμίζεται η πίεση του αεριου.
  • Γίνεται πλήρωση του δοχείου διαστολής με άζωτο.
  • Πραγματοποιείται έλεγχος των ασφαλιστικών διατάξεων της απαγωγής των καυσαερίων.
  • Γίνεται μέτρηση και ρύθμιση των καυσαερίων με τη χρήση ηλεκτρονικού αναλυτή.
  • Ο τεχνικός προχωράει στην ανίχνευση τυχόν διαρροών στη γραμμή φυσικού αερίου αλλά και τα εξαρτήματα του καυστήρα.
  • Γίνεται έλεγχος της στεγανότητας της καμινάδας του μπόιλερ.
  • Συνήθως η τεχνικοί δίνουν μια σειρά από συμβουλές ώστε ο πελάτης να κάνει σωστή χρήση του λέβητα.
  • Τέλος γίνεται έκδοση του φύλλου καύσης/συντήρησης από τον τεχνικό.

Πόσο συμφέρει η συντήρηση στο λέβητα φυσικού αερίου

Σκοπός της συντήρησης του λέβητα φυσικού αερίου είναι ώστε να γίνει διόρθωση τυχόν παραμέτρων που μπορεί με τη χρήση να έχουν χαλάσει αλλά και να υπάρχει μια επιτήρηση για την ορθή και σωστή λειτουργία του λέβητα. Είναι πολύ σημαντικό να μην αμελείτε την ετήσια συντήρηση του λέβητα γιατί με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε οικονομική θέρμανση όλο τον χρόνο. Επιπλέον είναι απαραίτητη ώστε να μην εκπέμπονται ρύποι στο περιβάλλον αλλά και για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων και δηλητηριάσεων. Τέλος με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του καυστήρα φυσικού αερίου και γλιτώνετε χρήματα.

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την συντήρηση του καυστήρα μια φορά το χρόνο, συνήθως γίνεται από Απρίλιο μέχρι Σεπτέμβριο, γιατί η παράληψή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον λέβητα. Οι βλάβες αυτές είναι πολύ πιθανό να έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη σωστή λειτουργία της θέρμανσης, την απώλεια ζεστού νερού ή την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τέλος δεν ξεχνάμε πως η συντήρηση ενός μπόιλερ μπορεί να μας γλιτώσει από μια δαπανηρή βλάβη που θα εντοπίσει ο τεχνικός έγκαιρα στο σύστημα παροχής φυσικού αερίου.

Πιστοποιητικό καυστήρα φυσικού αερίου

Μετά το τέλος του ελέγχου ο τεχνικός θα συντάξει το φύλλο ελέγχου καυστήρα το οποίο πιστοποιεί τη συντήρηση του λέβητα φυσικού αερίου. Στο φύλλο αυτό καταγράφεται η ημερομηνία που έγινε η συντήρηση, οι μετρήσεις που λήφθηκαν, οι προδιαγραφές του καυστήρα καθώς και τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιήθηκαν. Επιπλέον θα λάβετε το πιστοποιητικό καυστήρα το οποίο πιστοποιεί την εργασία συντήρησης καυστήρα φυσικού αερίου. Στο πιστοποιητικό αναγράφεται η ημερομηνία συντήρησης και η άδεια του τεχνικού που έκανε τη συντήρηση.

Το φύλλο ελέγχου και το πιστοποιητικό καυστήρα θα το κρατήσετε για να το επιδείξετε σε περίπτωση που σας ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Η τακτική συντήρηση του λέβητα φυσικού αερίου προσφέρει 3 μεγάλα πλεονεκτήματα: Χαμηλότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα, υψηλότερη ασφάλεια και περισσότερη οικονομία λόγω μεγαλύτερης θερμικής απόδοσης!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!