Τηλεθέρμανση

Η τηλεθέρμανση αποτελεί μια σπουδαία μέθοδος θέρμανσης η οποία παράγεται από λέβητες που συνηθέστερα ανήκουν σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Στη συνέχεια το θερμό νερό μεταφέρεται στα σημεία όπου γίνεται η κατανάλωση της θερμότητας μέσα από ένα ειδικό δίκτυο αγωγών και σωληνώσεων, έχοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τη βοήθεια από αντλιοστάσια. Η κατανάλωση της θέρμανσης που παράγεται, πραγματοποιείται συνήθως σε αρκετά απομακρυσμένες περιοχές και οικισμούς από το σημείο παραγωγής της θερμότητας, εξού και ο όρος τηλεθέρμανση (τηλε = μακριά, μεγάλη απόσταση στην αρχαία ελληνική γλώσσα). Ο αντίστοιχος όρος στα αγγλικά είναι «Teleheating» ή «District Heating». Οι μεγάλες αποστάσεις, ωστόσο, στις οποίες μεταφέρεται το θερμό νερό, συνήθως δεν υπερβαίνουν τα 30 χιλιόμετρα. Με την τηλεθέρμανση (Τ/Θ) είναι εφικτή η θέρμανση μέχρι και ολόκληρου τμήματος μιας πόλης ή χωριού και των κτηρίων τους, η οποία πραγματοποιείται μέσα από κεντρικό καυστήρα. Ο καυστήρας δηλαδή στην τηλεθέρμανση δεν είναι ατομικός όπως συμβαίνει με άλλους τύπους θέρμανσης και η θερμότητα είναι εκμεταλλεύσιμη και διαμοιράζεται από τα τοπικά δίκτυα θέρμανσης σε πολλούς κατοίκους μιας περιοχής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει και η δυνατότητα της υπηρεσίας για ατομική τηλεθέρμανση που είναι αυτόνομη και οι κάτοικοι των κτηρίων μπορούν στην ουσία να έχουν ατομικό λογαριασμό για τη χρήση της.

Εξοικονόμησε χρήματα βρίσκοντας πιο οικονομικό πάροχο ρεύματος!

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Με την τηλεθέρμανση υπάρχει η άρρηκτα συνδεδεμένη δυνατότητα χρήσης τεχνολογιών ταυτόχρονης παραγωγής (συμπαραγωγής ΣΥΘ) θέρμανσης αλλά και ηλεκτρισμούρεύματος και ψύξηςτηλεψύξης (Τρι – Παραγωγή ή Tri – Generation). Με τον τρόπο αυτόν, αντιμετωπίζεται η εποχικότητα της ζήτησης σε πόλεις όπου οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω ιδιαίτερα ψυχρών χειμώνων. Τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του νερού στην τηλεθέρμανση είναι πετρέλαιο, αέριο και λιγνίτες – γαιάνθρακες. Άλλη ενεργειακή πηγή μπορεί να είναι επίσης η βιομάζα, το βιοαέριο, η γεωθερμία ή η περισσευούμενη θερμότητα από παραγωγικές διαδικασίες των βιομηχανιών όπως η διύλιση του πετρελαίου κλπ. Η καύση αυτή πραγματοποιείται συνήθως σε εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας ή συνδυαστικά θερμικής ενέργειας. Η τηλεθέρμανση μπορεί να χρησιμοποιείται είτε για την παροχή ζεστού νερού είτε για τη θέρμανση κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων είτε ακόμη και για επαγγελματικές διαδικασίες παραγωγής που απαιτούν θερμότητα. Η θερμότητα αυτή που παράγεται από την τηλεθέρμανση, δημιουργείται από τον ατμό των εργοστασίων ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και η θερμοκρασία του ζεστού ατμού κυμαίνεται στους 120 με 140 βαθμούς Κελσίου. Το νερό που περνάει και μεταφέρεται μέσα από τους σωλήνες της τηλεθέρμανσης ζεσταίνεται αφού περάσει δίπλα από τον καυτό ατμό. Κατά της έναρξη της παροχής νερού η θερμοκρασία αγγίζει τους 100 βαθμούς Κελσίου ενώ στην επιστροφή του νερού πέφτει στους 20 με 40 βαθμούς Κελσίου. Η θέρμανση και η μεταφορά του νερού που συμβαίνει σε αυτόν τον εναλλάκτη θερμότητας, γίνεται σε σωληνώσεις που έχουν ασφαλείς ανθεκτικές συνδέσεις και κατάλληλη μόνωση για υψηλότερη απόδοση της θερμοκρασίας.

Για μια σύντομη ιστορική αναδρομή, η μέθοδος της τηλεθέρμανσης μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ήδη από την αρχαιότητα στα ρωμαϊκά λουτρά, όπου παραγόταν σε άλλο χώρο η θερμότητα από ζεστό αέρα και μετά γινόταν η διανομή του θερμού νερού. Από γεωθερμικές πηγές γινόταν και η παραγωγή της θερμότητας η οποία έρρεε μέσα από ξύλινους σωλήνες στο Chaudes – Aigues Cantal της Γαλλίας το 1332. Σήμερα η εξάπλωση της τηλεθέρμανσης παγκοσμίως δεν προκαλεί εντύπωση αφού η ενεργειακή της απόδοση και τα οφέλη της τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ενεργειακή οικονομία είναι αναμφίβολα μεγάλα. Από δεδομένα του 2013, τα συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης που υπάρχουν παγκοσμίως είναι περίπου 80000 ενώ στην Ευρώπη είναι 6000, με τη Γερμανία και την Πολωνία να είναι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές τηλεθέρμανσης. Μεγάλες πόλεις του κόσμου στις οποίες υπάρχουν σημαντικά δίκτυα τηλεθέρμανσης αλλά και τηλεψύξης είναι το Βερολίνο, η Βαρσοβία, το Αμβούργο, το Παρίσι, η Στοκχόλμη, η Κοπεγχάγη, το Ελσίνκι, η Νέα Υόρκη, το Κίεβο, η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη, το Πεκίνο, η Σεούλ, η Βιέννη, η Πράγα, το Μιλάνο, το Βουκουρέστι, η Σόφια κ.ά.

Η τηλεθέρμανση υπάρχει ως σύστημα θέρμανσης σε ορισμένες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας στο βόρειο τμήμα της χώρας μας για πάνω από μισό αιώνα μέχρι σήμερα. Η πρώτη φορά που δημιουργήθηκαν μικρής έκτασης εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης στην Ελλάδα και ξεκίνησε η χρήση της, συνέβη το 1960 στην Πτολεμαΐδα και συγκεκριμένα στο προάστιο Εορδαίας, όπου υπήρχε ο ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας. Η τηλεθέρμανση τότε κατόρθωσε να παρέχει θέρμανση στον οικισμό της ΔΕΗ του συγκεκριμένου προαστίου. Στη σημερινή εποχή, διαθέτουν εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης κάποιες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας στα βόρεια της Ελλάδας, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται από κρύους χειμώνες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και επωφελούνται σε σημαντικό βαθμό από τα πλεονεκτήματα της τηλεθέρμανσης, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

Πόλεις και περιοχές με Τ/Θ που λαμβάνουν θερμική ενέργεια από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, αποτελούν η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη, το Αμύνταιο, ο Φιλώτας Φλώρινας, η Μεγαλόπολη και οι Σέρρες (από το 2007, αλλά είναι ιδιωτική και εξυπηρετείται μέσω βιομηχανικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου). Γίνονται μελέτες σε μικρά τοπικά δίκτυα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι οποίες βασίζονται στους διαθέσιμους πόρους τους για ενέργεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δίκτυα τηλεθέρμανσης μπορούν να συνδυάζουν περισσότερες από μία πηγές – εγκαταστάσεις τροφοδοσίας για τη διανεμόμενη θερμότητα, ώστε να είναι δυνατή η πλήρης τοπική εκμετάλλευση των διαθέσιμων ενεργειακών πηγών της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, στις Σέρρες υπάρχουν μεγάλες μονάδες που συνδυάζονται με τα δίκτυα τηλεθέρμανσης, οι οποίες παράγουν θερμότητα με πολύ υψηλή αποδοτικότητα, διότι γίνεται συνδυασμός μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ή αλλιώς ΣΗΘΥΑ). Με τον νόμο 4342 του 2015, όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να επιδιώκουν την ανάπτυξη υποδομών για τηλεθέρμανση και τηλεψύξη με ενεργειακή απόδοση, ορίζοντας ως αποδοτικά τα δίκτυα εκείνα που τροφοδοτούνται με 75% (το ελάχιστο) θερμότητα προερχόμενη από συμπαραγωγή ΣΥΘΗΑ.

Πλεονεκτήματα της Τηλεθέρμανσης

Τα πλεονεκτήματα και προτερήματα που προσφέρει η εφαρμογή της τηλεθέρμανσης ως μέθοδος θέρμανσης, ψύξης και ηλεκτροδότησης είναι αναμφίβολα πολυάριθμα και μεγάλης σημασίας, τόσο σε γενικό και κοινωνικό επίπεδο όσο και σε ατομικό επίπεδο για τον τελικό καταναλωτή. Το όφελος που έχουν οι πόλεις, η χώρα αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης από την επέκταση της τηλεθέρμανσης, είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό. Με τη χρήση της τηλεθέρμανσης και τη διαχείριση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, οι καμινάδες των πολυπληθών κτηρίων των πόλεων σβήνουν, ενώ δεν χρειάζονται οι λέβητες πετρελαίου, μαζούτ, φυσικού αερίου κλπ. για τη θέρμανση των κατοικιών. Η τηλεθέρμανση συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη βιωσιμότητα, βελτιώνει θεαματικά το αστικό τοπίο και αποφορτίζει το αστικό περιβάλλον, βοηθώντας στη μείωση των ρύπων. Είναι μια μορφή πράσινης ενέργειας που παρέχει πράσινο ρεύμα, καθώς και  ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης. Με τη χρήση της τηλεθέρμανσης καταργούνται χιλιάδες καπνοδόχοι, εκπέμπονται δεκάδες χιλιάδες λιγότεροι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα CO2 και επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων.

Με τη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, μειώνεται στο ελάχιστο δυνατό το ανθρακικό αποτύπωμα που προέρχεται από συμβατικά καύσιμα. Αυτή η εξοικονόμηση στο πρωτογενές καύσιμο, αυξάνει κατά πολύ την ενεργειακή αποδοτικότητα. Η διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας και η Τρι – Παραγωγή ή η Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού – ηλεκτροενέργειας ή μηχανικής ενέργειας και θερμότητας (ΣΥΘ), τόσο για ηλεκτρισμό όσο και για θέρμανση αλλά και για ψύξη, είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της τηλεθέρμανσης, η οποία εξασφαλίζει χαμηλά κόστη για τους καταναλωτές και πλήρως αποδοτική εκμετάλλευσή της με υψηλή ισχύ στις περιοχές όπου χρησιμοποιείται. Επιπλέον, γίνεται χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (και πιο οικονομική) κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα και ψύξη. Σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι αποκεντρώνεται η ηλεκτρική παραγωγή με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανή απώλεια μεταφοράς, καθώς γίνονται ισχυρότερα τα τοπικά δίκτυα τηλεθέρμανσης.

Εκτός από τη βελτίωση και την προστασία του περιβάλλοντος, η τηλεθέρμανση με τη συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνει κατά πολύ το κόστος για τους πολίτες και τους κατοίκους των περιοχών που εξυπηρετούνται από αυτήν κι έτσι εξοικονομούνται χρήματα για τους πολίτες που διαμένουν σε αυτές τις περιοχές που έχουν δύσκολους χειμώνες και μεγάλες απαιτήσεις για θέρμανση. Μειώνεται η χρήση ατομικών καυστήρων και θερμαντήρων που σταδιακά αποσύρονται από τις πόλεις που θερμαίνονται με τηλεθέρμανση. Τα κτήρια που επωφελούνται από τη μέθοδο της τηλεθέρμανσης, βαθμολογούνται με καλύτερη ενεργειακή απόδοση, μειώνονται οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μειώνονται οι βλαβεροί χημικοί ρύποι, αφού χρησιμοποιείται το νερό και ο θερμός ατμός τόσο για τη θέρμανση όσο και για την ψύξη των κτιρίων. Τα έξοδα για την προμήθεια των ορυκτών και στερεών καυσίμων μειώνονται όπως επίσης και το κόστος για τη συντήρηση των καυστήρων, αφού οι ανάγκες των κατοίκων που επωφελούνται από την τηλεθέρμανση, διαθέτουν θέρμανση και ζεστό νερό όλο το 24ωρο. Η αποδοτικότητα της κοινωφελούς αυτής επιχείρησης της τηλεθέρμανσης είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με τη χαμηλή αποδοτικότητα και τη χαμηλή ποιότητα καύσης των βλαβερών και επιβαρυντικών για το περιβάλλον καυσίμων. Η τηλεθέρμανση αξιοποιεί επίσης απομαστεύσεις από ατμοστρόβιλο και αυτό παρέχει αντισταθμιστικό όφελος. Στα πλεονεκτήματα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις μονάδων τηλεθέρμανσης προσφέρουν θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες, βοηθώντας τους πολίτες του κάθε τόπου που εξυπηρετείται από την τηλεθέρμανση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αποκέντρωση της παραγωγής, η υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα και η ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας από την τηλεθέρμανση που είναι φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον, καθιστούν αυτόν τον τρόπο θέρμανσης ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η τηλεθέρμανση;

Ως τηλεθέρμανση ορίζεται η μέθοδος θέρμανσης που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ελέγχει τη θέρμανση ασύρματα από απόσταση, συνήθως με τη χρήση εφαρμογών του διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου. Τηλε = από μακριά, απομακρυσμένη.

Πώς παράγεται η τηλεθέρμανση;

Η τηλεθέρμανση παράγεται από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια  που έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τη θερμότητα απομακρυσμένα (εντός 30 χλμ.) προς τις περιοχές κατανάλωσης.

Πώς λειτουργεί η τηλεθέρμανση;

Η θερμότητα παράγεται από λέβητες εργοστασίων ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας και μεταφέρεται μέσα από δίκτυο σωλήνων σε άλλη περιοχή.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας εφαρμόζεται η τηλεθέρμανση;

Τηλεθέρμανση μέχρι στιγμής έχουν μόνο κάποιες πόλεις της βόρειας Ελλάδας και αυτές είναι: η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη, το Αμύνταιο, ο Φιλώτας, οι Σέρρες και η Μεγαλόπολη.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της τηλεθέρμανσης;

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της τηλεθέρμανσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας – χρημάτων, η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση βλαβερών εκπομπών αερίων, η υψηλή ενεργειακή απόδοση, η συνεχής δυνατότητα χρήσης κ.ά.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!