Χονδρική τιμή ρεύματος

Χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος
Η χονδρική τιμή στο ρεύμα πληρώνεται αρχικά από τους παρόχους ρεύματος

Η συνεχώς αυξανόμενη τιμή του ρεύματος έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές ρεύματος. Η τιμή ρεύματος που πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές εξαρτάται από την χονδρική τιμή στην οποία αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια οι προμηθευτές και παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της Οριακής Τιμής Συστήματος ή ΟΤΣ.

Η χονδρική τιμή ρεύματος επηρεάζει τα τελικά τιμολόγια που πληρώνουμε στον κάθε πάροχο...

Βρες τον πάροχο με το Φθηνότερο Τιμολόγιο Ρεύματος

Ο υπολογισμός της χονδρικής τιμής ρεύματος ή αλλιώς της χονδρεμπορικής τιμής αγοράς ρεύματος δεν είναι εύκολος και εξαρτάται άμεσα από τη ζήτηση και προσφορά που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή. Κάθε μέρα οι προμηθευτές ενέργειας δηλώνουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας την ποσότητα ρεύματος που θα χρειαστούν για το επόμενο 24ωρο. Η προσφορά δεν γίνεται συνολικά για όλη τη μέρα αλλά ανά μια ώρα. Ταυτόχρονα και οι παραγωγοί καταθέτουν τις δικές τους προσφορές σε ενέργεια για το επόμενο 24ωρο ανά μια ώρα. Είναι λοιπόν λογικό τις πρωινές ώρες, που η ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγαλύτερη, το κόστος του ρεύματος να είναι υψηλότερο. Αντίθετα τις βραδυνές και νυχτερινές ώρες που δεν χρησιμοποιείται τόσο ρεύμα η τιμή του είναι χαμηλότερη.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ενέργειας δεν είναι ελληνικός αλλά ευρωπαϊκός. Ο σχεδιασμός αυτός είχε σαν στόχο να δώσει ώθηση στο ρεύμα που παράγεται από ΑΠΕ και βρίσκονταν σε εμβρυακό στάδιο ανάπτυξης και το ρεύμα που παράγονταν είναι ακριβότερο από αυτό που παράγονταν από τις συμβατικές μονάδες που λειτουργούσαν με άνθρακα ή πυρηνική ενέργεια. Παράλληλα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι ΑΠΕ δεν έχουν εγγυημένη τιμή πώλησης, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας
Η ζήτηση, ο σημαντικότερος παράγοντας της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας

Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται από μια σειρά από παράγοντες με τους σημαντικότερους να είναι η ζήτηση και η προσφορά που υπάρχει. Όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ενέργεια το κόστος του ρεύματος είναι υψηλό ενώ όταν η ζήτηση είναι χαμηλή τότε πέφτει. Αυτός είναι και λόγος που τη νύχτα το ρεύμα είναι φθηνότερο από ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα το πρωί όπου οι τιμές χονδρικής είναι χαμηλότερες. Με την ίδια λογική όταν υπάρχει άφθονη ενέργεια τότε η τιμή της είναι χαμηλότερη οπότε πέφτει και η χονδρική τιμή. Όσον αφορά τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη ή φυσικό αέριο τότε η τιμή του ρεύματος που παράγεται έχει άμεση εξάρτηση με την τιμή των πρώτων υλών.

Τον τελευταίο καιρό είναι πλέον φανερό πως η αγορά του ρεύματος δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον σωστά με τον τρόπο αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του νότου όπως η Ισπανία και η Ιταλία όπου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, λόγω των υψηλών τιμών χονδρικής, έχουν λυγίσει από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος.

Η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθορίζεται πρωτίστως από την καταναλωτική ζήτηση, την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών και τις διεθνείς συγκυρίες!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!