ΥΚΩ – Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Κοιτάζοντας αναλυτικά τον λογαριασμό ρεύματος είναι αδύνατον να μη παρατηρήσουμε μια σειρά από αρκετά αυξημένες χρεώσεις οι οποίες βρίσκονται κάτω από το αρκτικόλεξο ΥΚΩ. Το ΥΚΩ προέρχεται από τα αρχικά Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και ο καταναλωτής καλείται να τις πληρώσει ανεξαρτήτως του Παρόχου που έχει επιλέξει για οικονομικό ηλεκτρικό ρεύμα.

Εμπιστευτείτε το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα για να βρείτε τί σας συμφέρει!

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Τί είναι οι ΥΚΩ

Ας δούμε όμως λίγο τι ακριβώς είναι το ΥΚΩ. Οι χρεώσεις αυτές εισπράττονται ώστε κάποιες ομάδες συμπολιτών μας, όπως ευπαθείς ομάδες, ειδικές κατηγορίες ή κάτοικοι νησιών, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια με μικρό κόστος. Αναλυτικά χάρη σε αυτές τις χρεώσεις καταναλωτές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (όπως μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα κ.α.) και όσοι εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, καθώς και πολύτεκνες οικογένειες μπορούν να προμηθεύονται ρεύμα σε μειωμένη τιμή σε σχέση με τα τιμολόγια που ισχύουν. Επιπλέον οι κάτοικοι των μη διασυνδεδεμένων νησιών μπορούν να προμηθευτούν ρεύμα σε τιμές ίδιες με αυτές που ισχύουν για τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας παρότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στις περιοχές αυτές είναι πολύ πιο υψηλό.

Τις χρεώσεις ΥΚΩ θα τις βρείτε όποιον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος και αν επιλέξετε, δηλαδή όλες οι εταιρείες που προσφέρουν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν ΥΚΩ. Από το ΥΚΩ εξαιρούνται οι πολύτεκνες οικογένειες, όσοι είναι δικαιούχοι του ΚΟΤ, το τμήμα τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ημέρας μέχρι 10.000 kWh για τους δικαιούχους Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης. ΤΥΑ δικαιούνται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας όπως είναι εκκλησιαστικά φιλανθρωπικά ιδρύματα ή φορείς ιδιωτικού δικαίου με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Πώς υπολογίζεται το ΥΚΩ

Οι χρεώσεις που προέρχονται από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας υπολογίζονται από τον τύπο Μοναδιαία Χρέωση  x  κιλοβατώρα (kWh). Οι μοναδιαίες χρεώσεις των ΥΚΩ δεν είναι σταθερές και εξαρτώνται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία που προέρχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σήμερα τα περισσότερα ελληνικά νησιά ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω τοπικών θερμικών σταθμών. Οι σταθμοί αυτοί λειτουργούν με καύσιμα “καίγοντας” μαζούτ, πετρέλαιο ή ντίζελ και προκαλώντας μεγάλη μόλυνση στο περιβάλλον επιβαρύνοντάς το με μια σειρά από ρύπους. Σε πολλά από τα νησιά πλέον έχει γίνει μια στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που είχε σαν αποτέλεσμα μια αλλοίωση του φυσικού τοπίου αλλά και οικολογική καταστροφή με μεγάλο αντίκτυπο, μέσω της κατασκευής αιολικών σταθμών και φωτοβολταϊκών. Ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει πως η  σύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζει τεχνικές και τεχνολογικές δυσκολίες ενώ απαιτούνται έργα μεγάλης κλίμακας και υψηλού κόστους. Προφανώς η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών σε νησίδες αλλά και η σύνδεσή τους με το δίκτυο είναι υπόθεση εύκολη και φτηνή για αυτό και κάθε μήνα στο λογαριασμό ρεύματος την πληρώνουμε αδρά. Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που έχουν γνωρίσει τα νησιά έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση των αναγκών σε ρεύμα και η οποία έχει εποχιακό χαρακτήρα και δημιουργεί σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά προβλήματα. Βέβαια η στροφή σε μια πιο ήπια μορφή τουρισμού ώστε να περισώσουμε κάτι από την ελληνική φύση φαντάζει ως μια ακραία και ριζοσπαστική ιδέα.

Στο Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα σας παρουσιάζουμε όλους τους φορείς αλλά και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να ξέρετε τι συμβαίνει πραγματικά στην αγορά του ρεύματος. Στόχος μας είναι να πληροφορήσουμε τους πολίτες με αμερόληπτο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε καταναλωτική συνείδηση μέσω μιας σειράς πληροφοριακών άρθρων.

Οι χρεώσεις των ΥΚΩ εξαρτώνται από την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και επιβαρύνουν τον καταναλωτή ρεύματος.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!