Παροχή Φυσικού Αερίου

 

Παροχή φυσικού αερίου
Γνωρίστε το φυσικό αέριο και τη χρήση του στην καθημερινότητα

Το φυσικό αέριο μπήκε στη ζωή των Ελλήνων στο τέλος του 20ου αιώνα και ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική αγορά το οποίο είχε να κάνει με οικονομικές μορφές ενέργειας για οικιακή και βιομηχανική χρήση, οι οποίες ταυτόχρονα είναι αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Η χαμηλή τιμή του σε συνδυασμό με την εύκολη εγκατάσταση το έχουν καταστήσει πλέον πολύ δημοφιλές στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε μικρότερες όπως η Πάτρα ή ο Βόλος.

Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή αλλιώς CNG έρχεται στην Ελλάδα κυρίως μέσω του κεντρικού αγωγού μεταφοράς αερίου ο οποίος ξεκινάει από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και εκτείνεται μέχρι το Λαύριο. Από τον κεντρικό αγωγό ξεκινούν μια σειρά κλάδων οι οποίοι διανέμουν το φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ελλάδα με ασφάλεια και ταχύτητα. Όλο αυτό το δίκτυο αποτελεί το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

Χρήσεις φυσικού αερίου

Το μικρό κόστος που έχει το φυσικό αέριο το έχει καταστήσει πλέον απαραίτητο σε πολλές ελληνικές πόλεις για μια σειρά από χρήσεις που σχετίζονται με επαγγελματικές δραστηριότητες αλλά και με οικιακές. Αρχικά το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ενώ πλέον είναι πολλά τα οικολογικά οχήματα που κινούνται με αυτό. Στο σπίτι αποτελεί έναν από τους πιο οικονομικούς τρόπους για μαγείρεμα, θέρμανση, κλιματισμό και ζεστό νερό ενώ στη βιομηχανία χρησιμοποιείται σε μια σειρά από παραγωγικές διαδικασίες καθώς και στην παραγωγή υδρογόνου. Ενώ πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει τη βενζίνη με το φυσικό αέριο για οικονομικότερη κίνηση στους δρόμους ενώ πολλά είναι τα πρατήρια και τα βενζινάδικα που προσφέρουν φυσικό αέριο.

Η ροή του φυσικού αερίου είναι συνεχής ενώ αποτελεί το πιο φιλικό συμβατικό καύσιμο συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος. Η υψηλή θερμική του απόδοση συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και του λειτουργικού προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον.

Φυσικό αέριο – Εγκατάσταση

Εγκατάσταση φυσικού αερίου
Δίκτυο εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κτιριακό συγκρότημα

Η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε σχέση με το πετρέλαιο, σε συνδυασμό με τα αποδοτικά μηχανήματα, το έχουν φέρει πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών για θέρμανση, ζεστό νερό ή μαγείρεμα μιας και προσφέρει τεράστια οικονομία σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση. Για να εγκαταστήσετε φυσικό αέριο στην κατοικία ή το σπίτι σας το πρώτο που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι αν στο δρόμο που βρίσκεται υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης φυσικού αερίου. Σε περίπτωση που υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου τα πράγματα είναι πολύ απλά και εύκολα και η σύνδεση μπορεί να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα. Πριν προβείτε στην εγκατάσταση του λέβητα για το φυσικό αέριο πρέπει να κάνετε αίτηση (με τα απαραίτητα δικαιολογητικά) για σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου και να βρείτε πάροχο φυσικού αερίου. Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση φυσικού αερίου.

 • Αρχικά τοποθετείται ο λέβητας φυσικού αερίου στο μπαλκόνι σε θέση η οποία να πληροί τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις.
 • Από τον μετρητή τοποθετείτε ειδικός σιδεροσωλήνας κατάλληλος για φυσικό αέριο ώστε να συνδεθεί με τον λέβητα στο μπαλκόνι του διαμερίσματος.
 • Στη συνέχεια γίνεται η σύνδεση του επιτοίχιου λέβητα με κρύο νερό και μετά κύκλωμα ζεστού νερού ενώ αποκόβονται οι γραμμές θέρμανσης από την παλαιά εγκατάσταση (τον καυστήρα) και συνδέονται με την καινούρια του φυσικού αερίου.
 • Ακολουθεί η τοποθέτηση του θερμοστάτη.
 • Μετά το πέρας των εργασιών έρχεται μηχανικός της ΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου) για να ελέγξει την εγκατάσταση και να ανοίξει την παροχή φυσικού αερίου.

Ηλεκτρονικός Κωδικός Αναγνώρισης Σημείου Παράδοσης (ΗΚΑΣΠ)

Ο ΗΚΑΣΠ αποτελεί έναν μοναδικό ηλεκτρονικό κωδικό ο οποίος χαρακτηρίζει κάθε σημείο παράδοσης και αποτελείται από είκοσι χαρακτήρες μοναδικούς για κάθε σημείο παράδοσης του δικτύου. Το ΗΚΑΣΠ καθορίζει ο Διαχειριστής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και περιλαμβάνεται μέσα στη σύμβαση της σύνδεσης. Ο ΗΚΑΣΠ χρησιμοποιείται υποχρεωτικά σε κάθε επικοινωνία σχετικά με το αντίστοιχο σημείο παράδοσης μεταξύ του διαχειριστή, της εταιρείας και του τελικού καταναλωτή. Θα την βρείτε σημειωμένο πάνω στο λογαριασμό φυσικού αερίου ή πάνω στον ίδιο τον μετρητή.

Πάροχοι Φυσικού αερίου

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 16 εταιρείες στον τομέα του φυσικού αερίου πολλές από τις οποίες προσφέρουν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα μαζί μειώνοντας έτσι σημαντικά τον λογαριασμό του ρεύματος σε κάθε νοικοκυριό. Από τις εταιρείες αυτές οι 15 προσφέρουν φυσικό αέριο για οικιακή χρήση ενώ μόνο η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δεν εξυπηρετεί τελικούς πελάτες φυσικού αερίου. Οι εταιρείες που προμηθεύουν φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά είναι οι παρακάτω:

 • ΔΕΗ ΑΕ
 • ΔΕΠΑ ΑΕ
 • ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΑΕ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. – ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
 • ELPEDISON ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E.
 • ΕΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε.
 • ΖΕΝΙΘ Α.Ε. ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ Θ-Θ
 • ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε
 • ΚΕΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α.Ε.
 • ΜΟΤΟΡΟΪΛ ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.
 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε. – M-NG TRADING
 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
 • NRG TRADING HOUSE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ A.E.
 • VOLTERRA Α.Ε. ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 • WATT AND VOLT Α.Ε. ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Βρες τον Πάροχο που Σε συμφέρει

Επιδότηση και τιμές στο Φυσικό Αέριο

Ο λόγος που οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν το φυσικό αέριο ως ένα εναλλακτικό μέσο για τη θέρμανση, το μαγείρεμα και γενικότερα για τη λειτουργία του σπιτιού τους είναι η χαμηλή τιμή του. Έτσι λοιπόν πολλοί καταναλωτές θέλοντας να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος της εγκατάστασης αναζητούν τυχόν επιδοτήσεις. Η αλήθεια είναι πως κάποια μόνιμη επιδότηση για φυσικό αέριο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αλλά πολύ συχνά υπάρχουν διάφορα προγράμματα επιδότησης για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε με στόχο να προμηθευτείτε με φθηνό φυσικό αέριο.

Η τιμή του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα χαμηλή αν συγκριθεί με αυτή του πετρελαίου ενώ οι διάφοροι προμηθευτές προχωρούν πολύ συχνά σε διάφορες προσφορές ώστε να κάνουν τα προϊόντα τους ακόμα πιο ελκυστικά. Η κάθε εταιρεία παροχής φυσικού αερίου έχει τον δικό της τιμοκατάλογο για αυτό είναι καλό να κάνετε μια σύγκριση τιμών ώστε να επιλέξετε τον πάροχο που καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο και πιο οικονομικά τις ανάγκες σας.

Αυτό που αναρωτιούνται πολλοί είναι πόσο κοστίζει το φυσικό αέριο την ώρα. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως το φυσικό αέριο όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα μετριέται σε κιλοβατώρες και είναι πολύ χαμηλή όταν συγκριθεί με τις τιμές του πετρελαίου και το ρεύματος. Επιπλέον όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης ακριβώς όπως και όσοι έχουν πετρέλαιο. Για να λάβετε το επίδομα θέρμανσης για φυσικό αέριο θα πρέπει να συμπληρώσετε την αντίστοιχη αίτηση.

Εδώ έρχεται και το ερώτημα ποια εταιρεία έχει το πιο φθηνό φυσικό αέριο. Η απάντηση δεν είναι απλή και για να είναι ολοκληρωμένη πρέπει να λάβουμε υπόψιν μια σειρά από παραμέτρους οι οποίες έχουν να κάνουν με τις ανάγκες μας και κατά πόσο το συμβόλαιο που θα υπογράψουμε τις καλύπτει. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως το φυσικό αέριο είναι ο πιο φθηνός τρόπος για να ανάψουμε τον θερμοσίφωνα, να μαγειρέψουμε και να ζεστάνουμε το σπίτι μας.

Φυσικό αέριο – λογαριασμός

Ο λογαριασμός του φυσικού αερίου μπορεί να είναι έναντι ή εκκαθαριστικός. Στον έναντι λογαριασμό πληρώνουμε την εκτιμώμενη κατανάλωση ενώ στον εκκαθαριστικό λογαριασμό την πραγματική και γίνεται ύστερα από έλεγχο του μετρητή. Η συχνότητα του λογαριασμού έχει να κάνει με την εταιρεία παροχής φυσικού αερίου που έχουμε επιλέξει. Η πληρωμή του φυσικού αερίου μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά (μέσω ίντερνετ) ή να εξοφληθεί σε κάποιο από τα καταστήματα της εταιρείας καθώς και σε άλλα επιλεγμένα σημεία. Σε κάθε λογαριασμό αναγράφονται τα βασικά στοιχεία όπως ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής, ο αριθμός του μετρητή, ο ΗΚΑΣΠ, ο τύπος του μετρητή, διάφορα χρήσιμα τηλέφωνα, το ποσό της χρέωσης και άλλες πληροφορίες.

Μην ξεχνάμε ότι ο λογαριασμός του φυσικού αερίου όπως και του ρεύματος εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές χρέωσης του κάθε παρόχου...

Βρες τον Πάροχο που Σε συμφέρει

Σημαντικές πληροφορίες για το φυσικό αέριο

Η χρήση του φυσικού αερίου είναι όλο και πιο δημοφιλής και έχει επεκταθεί και σε πόλεις εκτός της Αττικής. Θα πρέπει να ξέρουμε πως το φυσικό αέριο είναι άοσμο, δεν έχει κάποια μυρωδιά, όμως κατά τη μεταφορά του προστίθεται μια ειδική ουσία η οποία του δίνει χαρακτηριστική μυρωδιά έτσι ώστε να μπορεί να εντοπιστεί εύκολα οποιαδήποτε διαρροή του.

Η διαθεσιμότητα φυσικού αερίου σε παγκόσμια επίπεδα είναι πολύ μεγάλη ενώ για την χρήση του απαιτείται ελάχιστη επεξεργασία. Το χαρακτηριστικό αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη του απόδοση και σύμφωνα πάντα με το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα καθιστούν το φυσικό αέριο ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον και για αυτό το λόγο κερδίζει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές.

Συντήρηση εγκαταστάσεων φυσικού αερίου

Η τακτική συντήρηση και ο έλεγχος των συσκευών και των σωληνώσεων είναι πολύ σημαντική για τη σωστή, ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του όλου συστήματος. Εργασίες όπως η ρύθμιση του καυστήρα, η συντήρηση των συσκευών φυσικού αερίου, ο καθαρισμός του λέβητα και ο συνολικός έλεγχος της εγκατάστασης εξασφαλίζουν εκτός των άλλως και εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Σύμφωνα με τον τεχνικό κανονισμό ο έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια από εξουσιοδοτημένο εγκαταστάτη. Τα αποτελέσματα του ελέγχου τα καταγράφει ο τεχνικός στα βιβλίο εγκατάστασης το οποίο πρέπει να διατηρείται στο χώρο της εγκατάστασης. Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο πρόβλημα τότε θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην αντικατάσταση του ανταλλακτικού ώστε να λειτουργεί το σύστημα φυσικού αερίου και πάλι με ασφάλεια.

Η παροχή και εγκατάσταση φυσικού αερίου στο χώρο σας είναι πλέον μια εύκολη υπόθεση... Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό μόνο στο ΠΗΡ!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!