Ηλεκτρικό πατίνι

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν μπει πλέον δυναμικά στην καθημερινότητά μας και όλο και περισσότεροι τα προτιμούν για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη αλλά και για αναψυχή. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι πόλεις που προσφέρουν στους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες τη δυνατότητα ενοικίασης για να περιηγηθούν στην πόλη. Η χρήση τους είναι φιλική προς το περιβάλλον, αφού δεν εκπέμπουν ρύπους, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα οικονομικό και αθόρυβο μέσω μεταφοράς. Παρότι πιστεύουμε πως τα ηλεκτρικά πατίνια είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση η αλήθεια είναι πως τα πρώτα εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική όμως μιας και δεν υπήρχε μεγάλη ανάγκη για αυτά η εφεύρεση δεν “περπάτησε” τότε.

Τι είναι το ηλεκτρικό πατίνι

Το ηλεκτρικό πατίνι είναι ένα όχημα με δύο ρόδες το οποίο κινείται με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού κινητήρα. Θα βρούμε μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων τα οποία καλύπτουν κάθε ανάγκη και στυλ. Η χρήση τους βοηθάει στην εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου ενώ ταυτόχρονα κάνει την καθημερινή μετακίνηση πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Όπως είπαμε υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε μοντέλα στα ηλεκτρικά πατίνια και πολλά από αυτά μοιάζουμε πλέον με μικρές μοτοσυκλέτες ενώ θα βρούμε ηλεκτρικό πατίνι με σέλα, κάθισμα ή παιδικό ηλεκτρικό πατίνι. Εκτός από τα συνηθισμένα ηλεκτρικά πατίνια με 2 ρόδες υπάρχουν μοντέλα με τρεις ρόδες. Ακόμα τα ηλεκτρικά πατίνια διαφέρουν ως προς το μέγεθος που έχουν οι ρόδες και υπάρχουν μοντέλα με μικρές ή μεγάλες ρόδες. Σε περιπτώσεις όταν πρόκειται για ογκώδη ηλεκτρικά πατίνια, παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με τα ηλεκτρικά σκούτερ.

Το ηλεκτρικό πατίνι είναι ένα ασφαλές μέσο μετακίνησης όταν φυσικά τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες όπως ότι αναβαίνει μόνο ένα άτομο πάνω, να φοράμε κράνος και γάντια ενώ δεν το χρησιμοποιούμε σε συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας όπως τη νύχτα. Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει πατίνι για 2 άτομα γιατί αυτό είναι επικίνδυνο ενώ δεν γίνεται σωστά η λειτουργία του και μπορεί να υπάρξουν προβλήματα.

Ποιο ηλεκτρικό ρεύμα με συμφέρει αν έχω ηλεκτρικό πατίνι;

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Γιατί να αγοράσω ηλεκτρικό πατίνι

Αν αναρωτιέστε γιατί τόσοι συμπολίτες προτιμούν για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη το ηλεκτρικό πατίνι τότε δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

  • Τα ηλεκτρικά πατίνια για ενήλικες είναι ιδιαίτερα ευέλικτα και μπορούν να κινηθούν με ευκολία μέσα στην πόλη προσφέροντας σημαντική εργονομία και διανύοντας ικανοποιητικές αποστάσεις μιας και η μεγάλη αυτονομία τους φτάνει τα 80χμ. Η μέση ταχύτητα ενός ηλεκτρικού πατινιού είναι τα 20χμ όμως ήδη υπάρχουν μοντέλα όπου η μέγιστη ταχύτητα ξεπερνάει τα 30χμ/ώρα.
  • Όσοι έχουν ηλεκτρικά πατίνια πλέον έχουν ξενοιάσει από το άγχος του κόστους της βενζίνης καθώς το ηλεκτρικό πατίνι λειτουργεί μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα αποτελώντας έτσι το ιδανικό μέσω μετακίνησης για εξοικονόμηση χρημάτων.
  • Η χρήση τους είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον μιας και δεν παράγουν καθόλου ρύπους ενώ παράλληλα είναι σχεδόν αθόρυβα και δεν προκαλούν όχληση.
  • Η φόρτισή τους είναι πολύ εύκολη και γίνεται ακόμα και σε οικιακή πρίζα κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμείνει κανείς από μπαταρία.

Τι πρέπει να προσέξω αγοράζοντας ένας ηλεκτρικό πατίνι

Πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός ηλεκτρικού πατινιού είναι καλό να μάθετε ποια είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε ώστε το πατίνι σας να έχει μακροζωία.

Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά σημεία σε ένα ηλεκτρικό πατίνι:

Κινητήρας: Από τον κινητήρα εξαρτάται η ταχύτητα με την οποία κινείται ένα ηλεκτρικό πατίνι. Τα περισσότερα μοντέλα ξεκινάνε με ισχύ κινητήρα τα 200 Watt και φτάνουν τα 25χμ/ώρα. Αν πρόκειται να κινηθείτε σε ανηφόρες ή έχετε σωματικό βάρος άνω των 80 κιλών είναι καλό να προτιμήσετε ένα μοντέλο με μεγαλύτερη ισχύ. Αν ψάχνετε για το πιο γρήγορο πατίνι της αγοράς τότε θα πρέπει να σας ενημερώσουμε πως η κίνηση με πατίνι επιτρέπεται μόνο σε δρόμους με όριο ταχύτητας τα 50χμ/ώρα.

Μπαταρία: Η μπαταρία είναι πολύ σημαντική μιας και είναι αυτή η οποία προσφέρει την αυτονομία στο ηλεκτρικό πατίνι. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν αυτονομία 80χμ η οποία είναι επαρκής για την κίνηση μέσα στον αστικό ιστό.

Φρένα: Στα ηλεκτρικά πατίνια θα συναντήσουμε τρία είδη φρένων τα οποία ονομάζονται μηχανικά:

  1. Ποδόφρενα – βρίσκονται στον πίσω τροχό και λειτουργούν πιέζοντας τον λασπωτήρα
  2. Τάμπουρα – βρίσκονται στο κέντρο του τροχού
  3. Δισκόφρενα – τα οποία προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα φρεναρίσματος αλλά χρειάζονται περισσότερη συντήρηση
  4. Τέλος πολλά μοντέλα διαθέτουν ηλεκτρικά φρένα τα οποία λειτουργούν για τη φόρτιση της μπαταρίας και λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μηχανικά.

Αναρτήσεις: Σε πολλά μοντέλα η απορρόφηση των κραδασμών γίνεται από τους τροχούς όμως υπάρχουν κάποια το οποία διαθέτουν ανάρτηση στην μπροστινή ρόδα. Αν σκοπεύετε να κινήστε σε χωματόδρομο ή άσφαλτο με λακκούβες προτιμήστε ένα μοντέλο με αναρτήσεις.

Τροχοί: οι τροχοί είναι αυτοί που επηρεάζουν περισσότερο από όλα τον τρόπο με τον οποίο κυλάει το πατίνι. Υπάρχουν δύο κατηγορίες από λάστιχα τροχών:

  • Πνευματικά λάστιχα – όμως αυτά των ποδηλάτων τα οποία προσφέρουν πολύ καλή απορρόφηση των κραδασμών και καλύτερη πρόσφυση. Το μειονέκτημά τους είναι πως μπορεί να τρυπήσουν και να χρειάζεται αλλαγή το λάστιχο ενώ χρειάζονται και φούσκωμα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ένα λάστιχο με ελλιπή αέρα στερεί τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα του πατινιού.
  • Συμπαγή λάστιχα – είναι πιο σκληρά και μεταφέρουν τους κραδασμούς το τιμόνι, δεν χρειάζονται όμως φούσκωμα και συντήρηση.

Κάθισμα: Η δυνατότητα καθίσματος είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε σε ένα ηλεκτρικό πατίνι. Βασικά συναντάμε ηλεκτρικό πατίνι με σέλα που είναι περισσότερο εύχρηστο για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά πατίνια δίνουν πάντα ορισμένα στοιχεία τα οποία αφορούν τη διάρκεια της μπαταρίας, τη μέγιστη απόσταση που μπορούν να διανύσουν και πολλά άλλα. Πριν προχωρήσετε στην αγορά και για να διαλέξετε το καλύτερο πατίνι για εσάς είναι καλό να γνωρίζετε τις ανάγκες σας όπως τα χιλιόμετρα που διανύετε, το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος, την αντοχή σε υγρασία και νερό, αν θέλετε να είναι σπαστό ή αναδιπλούμενο ώστε να μεταφέρετε με το ΜΜΜ, αν θα διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα, αν θα είναι με τιμόνι ή χωρίς τιμόνι κ.α.

Στην αγορά σήμερα υπάρχουν πολλές αξιόπιστες εταιρείες που διαθέτουν ηλεκτρικά πατίνια. Οι πιο δημοφιλείς είναι Xiaomi, Egoboo, Sharp, UrbanGlide, Segway, Lamtech και πολλές άλλες.

Ηλεκτρικό πατίνι – Δίπλωμα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα ηλεκτρικά πατίνια ανήκουν στην κατηγορία των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΠΗΟ) όπου δεν απαιτείται δίπλωμα οδήγησης. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι όπως ισχύει ο νόμος και με τα μοτοποδήλατα, όταν πρόκειται για οχήματα με ανώτατη ταχύτητα από τον κατασκευαστή μέχρι τα 25 χλμ./ώρα δεν είναι υποχρεωτική η άδεια οδήγησης.

Ηλεκτρικό πατίνι – Κανόνες ασφάλειας

Η σχετική νομοθεσία για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα επιτρέπει την χρήση ηλεκτρικού πατινιού σε άτομα άνω των 15 ετών για ταχύτητες 6 έως 25χμ/ώρα και σε παιδιά πάνω των 12 ετών για ταχύτητες μέχρι 6χμ/ώρα. Για την ώρα στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει άδεια κυκλοφορίας και ασφάλισης για το ηλεκτρικό πατίνι όμως πολλές είναι οι εταιρείες οι οποίες σας δίνουν τη δυνατότητα να το ασφαλίσετε τόσο σε περίπτωση ατυχήματος όσο και σε περίπτωση κλοπής. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΚΟΚ για λόγους που έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ηλεκτρικά οχήματα ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα) σε δρόμους που μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτητα άνω των 50 χλμ./ώρα.

Ηλεκτρικό πατίνι – Κόστος

Οι τιμές που υπάρχουν στα ηλεκτρικά πατίνια διαφέρουν σημαντικά και εξαρτώνται από παράγοντες όπως το μοντέλο, η εταιρεία, το μέγεθος, το βάρος, τα υλικά κατασκευής, το μέγιστο φορτίο, η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα, το σύστημα φρένων, τα ηλεκτρονικά στοιχεία και αξεσουάρ που διαθέτει, η ευκολία μεταφοράς, η αυτονομία της μπαταρίας και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Το κόστος ξεκινάει από περίπου 200 ευρώ και μπορεί να φτάσει τις 10.000 ευρώ όμως πολύ συχνά δίνονται επιδοτήσεις οι οποίες μειώνουν σημαντικά την τελική τιμή.

Αν ψάχνετε για κάτι πιο οικονομικό μπορείτε πάντα να ψάξετε για διάφορες προσφορές ή να απευθυνθείτε σε καταστήματα τα οποία πωλούν μεταχειρισμένα ηλεκτρικά πατίνια. Μην ψάχνετε για το πιο φθηνό μοντέλο γιατί η χαμηλή τιμή μπορεί να σας παρασύρει και να έτσι να αγοράσετε ένα πατίνι το οποίο όχι μόνο δεν θα σας βολέψει αλλά και θα χαλάσει γρήγορα.

Το πιο "φθηνό" ρεύμα για ηλεκτρικό πατίνι!

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Συχνές ερωτήσεις

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό πατίνι;

Το ηλεκτρικό πατίνι λειτουργεί με την βοήθεια μια μπαταρίας και ενός ηλεκτροκινητήρα τα οποία του προσφέρουν αντίστοιχα την απαραίτητη ηλεκτρική και κινητική ενέργεια ώστε να κινηθεί.

Πώς να φτιάξω ηλεκτρικό πατίνι;

Το να φτιάξει κάποιος μόνος του ένα ηλεκτρικό πατίνι δεν είναι δύσκολο αρκεί να “πιάνουν” λίγο τα χέρια του. Η μετατροπή ενός απλού πατινιού σε ηλεκτρικό απαιτεί βασικές γνώσεις ηλεκτρομηχανικής και  θέλει μεγάλη προσοχή ώστε αυτό να είναι ασφαλές.

Πόσο διαρκεί η φόρτιση στο ηλεκτρικό πατίνι;

Η φόρτιση σε ένα ηλεκτρικό πατίνι που διαθέτει μπαταρία λιθίου διαρκεί συνήθως 3 με 4 ώρες ενώ σε ένα με μπαταρία μολύβδου χρειάζονται συνήθως 6 με 8 ώρες. Υπάρχουν και οι ειδικές περιπτώσεις με φορτίσεις πολύ μικρών μπαταριών εντός 2 ωρών μέχρι εξαιρετικά μεγάλων μπαταριών με χρόνο φόρτισης που διαρκεί μέχρι 30 ώρες.

Πόσο κοστίζει ένα ηλεκτρικό πατίνι;

Το κόστος που έχει ένα ηλεκτρικό πατίνι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Έτσι, οι τιμές στα ηλεκτρικά πατίνια ξεκινάνε από τα 200 ευρώ και μπορεί να φτάσουν τα 10.000 ευρώ περίπου στην ελληνική αγορά.

Είναι επικίνδυνα τα ηλεκτρικά πατίνια;

Τα ηλεκτρικά πατίνια δεν είναι επικίνδυνα όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας όπως το να φοράμε κράνος και γίνεται τακτικά η συντήρησή τους.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!