Ηλεκτρικό ποδήλατο

Το ηλεκτρικό ποδήλατο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μέσο μετακίνησης στις πόλεις αφού συνδυάζει ευκολία στην κίνηση, οικονομία αλλά και ήπια άσκηση. Επιπλέον οι διάφορες επιδοτήσεις που δίνονται το έχουν κάνει ακόμα πιο προσβάσιμο στους καταναλωτές. Με βάση την ελληνική νομοθεσία τα e-bike χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που κινούνται με ταχύτητα μέχρι 25χμ/ώρα και σε αυτά που κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα των 25χμ/ώρα και είναι απαραίτητο να έχουν πινακίδες.

Οι δυνατότητες για μετακίνηση αλλά και για αναψυχή που προσφέρει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι πάρα πολλές σε σχέση με ένα από ποδήλατο. Μπορείτε να φράσετε εύκολα και γρήγορα στον προορισμό σας χωρίς να κουραστείτε ή να ιδρώσετε απολαμβάνοντας μια βόλτα, τα ψώνια, φτάνοντας στη δουλειά σας ενώ ταυτόχρονα αθλείστε αφού μπορείτε να επιλέξετε το ποσοστό υποβοήθησης από τον ηλεκτροκινητήρα.

Τι είναι το ηλεκτρικό ποδήλατο;

Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι βασικά ο συνδυασμός συμβατικού ποδηλάτου και ηλεκτρικού οχήματος. Ο αναβάτης με τη βοήθεια της ηλεκτρικής υποστήριξης έχει την δυνατότητα να κινείται με μεγαλύτερες ταχύτητες και αποστάσεις καθώς μειώνεται η εξαντλητική προσπάθεια της πεταλιάς που απαιτεί διαρκώς το κλασικό ποδήλατο. Τα e-bikes αποτελούν έναν συνδυασμό κλασσικού ποδηλάτου με μια μπαταρία και έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος λειτουργεί επικουρικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η χρήση το κινητήρα γίνεται κυρίως στις ανηφόρες προσφέροντας επιπλέον δύναμη και ταχύτητα. Ουσιαστικά έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός συμβατικού ποδηλάτου όπως φρένα και ταχύτητες όμως διαθέτει και μια ηλεκτρική υποβοήθηση. Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί και ως απλό ποδήλατο.

Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι επαναφορτιζόμενες και τα σύγχρονα μοντέλα έχουν αυτονομία έως και 180χμ. Όταν ξεκινάει ο αναβάτης να κάνει πετάλι τότε ξεκινάει και η λειτουργία του ηλεκτρικού κινητήρα, αυτόματα, ενώ όταν σταματήσει σταματάει και ο κινητήρας. Ουσιαστικά η λειτουργία του κινητήρα είναι για τον έλεγχο της ροπής. Το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμβατικό χωρίς να γίνεται χρήση του ηλεκτροκινητήρα.

Η μπαταρία του ποδηλάτου μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα μέρη του σκελετού ανάλογα με την κατασκευή του. Είναι αποσπώμενη και η φόρτισή της διαρκεί περίπου 3 με 4 ώρες.

Κατηγορίες ηλεκτρικών ποδηλάτων

Στην αγορά θα βρούμε πολλές κατηγορίες ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων και σίγουρα μια από αυτές ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες είναι οι παρακάτω:

Ηλεκτρικά ποδήλατα δρόμου: είναι μια από τις πιο σύγχρονες και μοντέρνες κατηγορίες ποδηλάτων της οποίας στόχος είναι η απόδοση, ενώ το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι το χαμηλό βάρος. Με το ποδήλατο αυτό μπορεί κανείς να διανύσει με ελάχιστο κόπο μεγάλες αποστάσεις με ταχύτητα.

Ηλεκτρικά ποδήλατα trekking (παντός εδάφους) ή αλλιώς υβριδικά: είναι ιδανικά ποδήλατα τόσο για εκτός όσο και για εντός πόλης. Το πλεονέκτημα που έχουν είναι πως το τιμόνι βρίσκεται πιο ψηλά σε σχέση με τα άλλα ποδήλατα επιτρέποντας στον αναβάτη να έχει καλύτερη αντίληψη του χώρου γύρω του. Στα μειονεκτήματα αυτής της κατηγορίας ανήκει το βάρος που είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τους άλλους τύπους ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Πτυσσόμενα ηλεκτρικά ποδήλατα: αποτελούν την κατάλληλη επιλογή για όσους ταξιδεύουν συχνά και θέλουν να τα μεταφέρουν με τα ΜΜΜ ή να το αποθηκεύσουν στο χώρο εργασίας τους.
Ηλεκτρικά ποδήλατο μεταφοράς ή cargo: η συγκεκριμένη κατηγορία e-bike κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μιας και προσφέρει μεγάλη ευκολία στη μεταφορά παιδιών ή και εμπορευμάτων.

Ηλεκτρικά ποδήλατα mountain: όλοι και περισσότεροι ποδηλάτες προτιμούν τα συγκεκριμένα ποδήλατα μιας και η ποδηλασία στο βουνό απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση λόγω των εναλλαγών στην κλίση της διαδρομής. Με τη χρήση του ηλεκτρικού ποδηλάτου ακόμα και όσοι δεν έχουν αρκετό χρόνο για προπόνηση μπορούν να απολαύσουν μεγάλες αποστάσεις σε πανέμορφα τοπία.

Τύποι ηλεκτρικού μηχανισμού

Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός είναι ο Pedal-assist ή Pedelec ο οποίος βοηθάει τον ποδηλάτη στο μέγιστο. Ο μηχανισμός τοποθετείται στο κέντρο της πεταλιέρας. Ένας άλλος τύπος είναι ο Throttle ο οποίος μπαίνει στον μπροστινό ή πίσω τροχό.

Ο μηχανισμός Pedelec προσομοιάζει στη φυσική κίνηση του ποδηλάτου σε σχέση με τον Throttle ο οποίος μετακινεί τον τροχό προς τα εμπρός. Επίσης η αλλαγή σαμπρέλας σε μηχανισμό Throttle μπορεί να είναι κάποιες φορές πιο δύσκολη ενώ και ο καταμερισμός βάρους είναι πιο καλός στο Pedelec.

Κέρδισε χρήματα βρίσκοντας τον πιο οικονομικό πάροχο ρεύματος!

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Πλεονεκτήματα ηλεκτρικού ποδηλάτου

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να προτιμήσει κανείς ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, ας δούμε τους πιο σημαντικούς:

  • Ευκολία μετακίνησης στην πόλη χωρίς κούραση
  • Ασφάλεια στις μετακινήσεις μιας και η ταχύτητα του ηλεκτρικού ποδηλάτου είναι πιο κοντά στην ταχύτητα ροής του δρόμου
  • Εξοικονόμηση χρόνου
  • Φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μετακίνησης
  • Πολύ μικρό κόστος χρήσης

Συχνές ερωτήσεις

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό ποδήλατο;

Το ηλεκτρικό ποδήλατο λειτουργεί με τη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα και μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας. Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται είτε στην πεταλιέρα είτε στην μπροστινή ρόδα του ποδηλάτου.

Πώς να φτιάξω ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Για να φτιάξει κάποιος είναι ηλεκτρικό ποδήλατο, να μετατρέψει δηλαδή το συμβατικό του σε ηλεκτρικό, χρειάζεται να αγοράσει ένα κιτ μετατροπής  η τοποθέτηση του οποίου γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία.

Πώς φορτίζω το ηλεκτρικό ποδήλατο;

Η φόρτιση ηλεκτρικού ποδηλάτου είναι πολύ απλή αφού η μπαταρία είναι αποσπώμενη και μπορείτε να τη φορτίζεται σε μια απλή πρίζα. Ο χρόνος φόρτισης συνήθως διαρκεί από 2 – 5 ώρες.

Ποιες είναι οι τιμές στα ηλεκτρικά ποδήλατα;

Οι τιμές στα ηλεκτρικά ποδήλατα ποικίλουν και ξεκινάνε από 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν τις 9.000 ευρώ. Οι διαφορές στην τιμή οφείλονται στην κατασκευή του σκελετού, στα υλικά κατασκευής, στην εγγύηση, στα διάφορα περιφερειακά αξεσουάρ και στην εμπορική επωνυμία του κατασκευαστή.

Αξίζει να αγοράσω ηλεκτρικό ποδήλατο βουνού;

Η αγορά ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου βουνού σίγουρα αξίζει αν κάποιος δεν έχει αρκετό χρόνο για καθημερινή προπόνηση αλλά επιθυμεί να απολαμβάνει τις ομορφιές της φύσης και του βουνού.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!