Μονοφασικό & Τριφασικό Ρεύμα

Για όποιον ψάχνει να μάθει τις διαφορές σε μονοφασικό και τριφασικό ρεύμα...
και ποια είναι η φθηνότερη λύση!

Μονοφασικό ρεύμα ή τριφασικό ρεύμα
Η σωστή επιλογή για μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα μόνο στο Π.Η.Ρ.

Ένας όρος που ακούμε πλέον πολύ συχνά είναι το μονοφασικό ρεύμα και το τριφασικό ρεύμα, όμως πόσοι από εμάς ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνουν οι όροι αυτοί καθώς και τα αρνητικά και τα θετικά τους; Η ομάδα του ΠΗΡ σας βοηθάει να εμβαθύνετε σε αυτούς όρους και να τους κατανοήσετε καλύτερα για να μπορέσετε να αποκτήσετε φθηνό ρεύμα για εσάς!

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε αν το ρεύμα που έχουμε στο σπίτι μας είναι μονοφασικό ή τριφασικό. Αυτή την απορία είναι πολύ εύκολο να τη λύσετε απλά κοιτώντας τον λογαριασμό ρεύματος και στον πίνακα “Ενδείξεις Μετρητή” μπορούμε να δούμε την συμφωνημένη ισχύ που έχουμε για το σπίτι ή τον επαγγελματικό μας χώρο.

Αν η ισχύς είναι 8 ή 10 kVA τότε το ρεύμα είναι μονοφασικό.
Αν η ισχύς είναι 15 ή 25kVA τότε το ρεύμα που χρησιμοποιούμε είναι τριφασικό.
Ανακάλυψε ποιο ρεύμα σε συμφέρει!

Βρες εδώ Ποιο Ρεύμα σε Συμφέρει!

Τι είναι το μονοφασικό ρεύμα

Ας δούμε τώρα λίγο πιο αναλυτικά κάποια βασικά στοιχεία που έχει το μονοφασικό ρεύμα τα οποία σίγουρα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα κάποια πράγματα. Αρχικά πρέπει να πούμε πως όταν το ρεύμα παράγεται αυτό είναι πάντα τριφασικό, στη συνέχεια όμως χωρίζεται σε τρία μονοφασικά ρεύματα. Αυτό γίνεται για να είναι πιο αποδοτική η μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας από τον σταθμό παραγωγής ρεύματος στους καταναλωτές καθώς έτσι ελαχιστοποιούνται οι απώλειες κατά τη μεταφορά. Στην μονοφασική παροχή η τάση του ρεύματος είναι 220 – 230V, 1Χ35Α και η μέγιστη ισχύς φτάνει τα 8000W. Μιας και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να λειτουργούμε τις συσκευές τις περισσότερες φορές στα 230V με το μονοφασικό ρεύμα είμαστε καλυμμένοι.

Έτσι λοιπόν στο διαμέρισμα, την πολυκατοικία, το σπίτι ή τον επαγγελματικό μας χώρο το ρεύμα που συνήθως χρησιμοποιούμε είναι το μονοφασικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η τάση αυτού του ρεύματος επαρκεί ώστε να λειτουργήσουν όλες οι συσκευές μας με ασφάλεια και χωρίς να “πέφτει” ο γενικός διακόπτης ρεύματος. Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε πως το μονοφασικό ρεύμα είναι πολύ πιο οικονομικό σε σχέση με το τριφασικό οπότε σίγουρα για όσους δεν χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ρεύματος δεν υπάρχει λόγος να σκέφτονται το τριφασικό ρεύμα ως επιλογή.

Οικονομικό μονοφασικό ρεύμα

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές οι οποίοι ψάχνουν τρόπους για να μειώσουν το λογαριασμό του μονοφασικού ρεύματος για το σπίτι ή την επιχείρησή τους. Εκτός από τις αλλαγές που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να εξοικονομήσει ρεύμα ένας άλλος τρόπος είναι να αλλάξει προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η σύγκριση των διαφόρων προμηθευτών αλλά και των τιμολογίων που αυτοί έχουν είναι ο πιο απλός τρόπος ώστε να βρούμε τον φθηνότερο πάροχο για μονοφασικό ρεύμα. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για το τριφασικό ρεύμα. Για να ξεκινήσουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για την κατανάλωση ρεύματος που κάνουμε όπως τις κιλοβατώρες που καταναλώνουμε μέσα σε ένα χρόνο, για το αν έχουμε ή επιθυμούμε να έχουμε νυχτερινό ρεύμα καθώς και για το χρονικό διάστημα για το οποίο θέλουμε να διαρκέσει η σύμβαση προμήθειας που θα υπογράψουμε. Έχοντας αυτά τα στοιχεία υπόψιν μας μπορούμε να ξεκινήσουμε τη σύγκριση των τιμών ρεύματος. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην εστιάσουμε μόνο στις τιμές κιλοβατώρας που δίνει η κάθε εταιρεία αλλά να λάβουμε υπόψιν μας και άλλες χρεώσεις που μπορεί να υπάρχουν (όπως το πάγιο ή η εγγύηση) καθώς και διάφορες εκπτώσεις ή προσφορές (όπως έκπτωση συνέπειας ή δώρα καλωσορίσματος) τα οποία ουσιαστικά κάνουν τη διαφορά στο λογαριασμό ενέργειας.

Μιας και τα τιμολόγια ενέργειας που προσφέρουν σήμερα οι εταιρείες για το μονοφασικό ρεύμα είναι πολλά η ομάδα του ΠΗΡ έφτιαξε για εσάς ένα πρωτοποριακό εργαλείο σύγκρισης εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από το οποίο μπορείτε να διαλέξετε τον πάροχο που δίνει σε εσάς το πιο οικονομικό μονοφασικό ρεύμα. Η διαδικασία είναι εύκολη και απλή και το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι να εισάγεται κάποια βασικά στοιχεία για την κατανάλωση που κάνετε καθώς και για την κατανάλωσή σας.

Μήπως ψάχνεις για φθηνό μονοφασικό ρεύμα;

Βρες εδώ Ποιο Ρεύμα σε Συμφέρει!

Τί είναι το Τριφασικό Ρεύμα

Όπως είπαμε το ρεύμα όταν παράγεται είναι πάντα τριφασικό και η τάση του είναι στα 340 – 380V, 3 x 35A. Μιας και αυτό που μας ενδιαφέρει ως καταναλωτές είναι οι συσκευές μας να λειτουργούν περίπου στα 230V το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε το τριφασικό ρεύμα σε μονοφασικό. Αυτό είναι σχετικά απλό και φτάνει να πάρουμε τη μία φάση και τον ουδέτερο και να τα συνδέσουμε στη συσκευή μας. Ένα από τα πλεονεκτήματα του τριφασικού ρεύματος είναι πως είναι πιο κατάλληλο για σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους όπου λειτουργούν πολλές συσκευές και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Σε περίπτωση δηλαδή που έχουμε πολύ μεγάλα φορτία τότε το τριφασικό ρεύμα αποτελεί την πιο κατάλληλη και μοναδική επιλογή. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε πως το τριφασικό ρεύμα έχει μεγαλύτερο πάγιο από το μονοφασικό.

Η αλλαγή από μονοφασικό ρεύμα σε τριφασικό είναι σχετικά απλή όμως θα πρέπει να υπάρχουν τα εξής:

 • τριφασικός πίνακας
 • τριφασική παροχή
 • πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου
 • ενώ θα πρέπει να γίνει αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ και καταβολή χρημάτων ώστε να αλλάξει ο μετρητής.
Μήπως ψάχνεις για φθηνό τριφασικό ρεύμα;

Βρες εδώ Ποιο Ρεύμα σε Συμφέρει!

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μονοφασικού και τριφασικού ρεύματος

Οι διαφορές μεταξύ μονοφασικού και τριφασικού ρεύματος
Σε τί διαφέρει το μονοφασικό από το τριφασικό ηλεκτρικό ρεύμα;

Η μονοφασική και τριφασική παροχή ρεύματος παρουσιάζουν μια σειρά από διαφορές οι οποίες είναι αυτές που τους προσδίδουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν. Ας τις δούμε λοιπόν αναλυτικά για να κατανοήσουμε καλύτερα και τα δύο είδη παροχών.

 • Για το μονοφασικό ρεύμα απαιτούνται δύο καλώδια (μια φάση και ουδέτερο) ώστε το κύκλωμα να ολοκληρωθεί. Στο ρεύμα τριών φάσεων είναι απαραίτητο να υπάρχουν τέσσερα καλώδια (τρία καλώδια φάσης και ένα ουδέτερο) ώστε το κύκλωμά μας να είναι ολοκληρωμένο.
 • Στο μονοφασικό ρεύμα η ισχύς ρέει μέσω ενός μόνο αγωγού ενώ στο τριφασικό ρεύμα έχουμε τρεις αγωγούς για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Το δίκτυο στο μονοφασικό ρεύμα είναι σχετικά απλό, αφού αποτελείται μόνο από δύο καλώδια, ενώ στο τριφασικό ρεύμα είναι πιο πολύπλοκο αφού απαιτούνται 4 καλώδια για να ολοκληρωθεί.
 • Το μονοφασικό ρεύμα έχει τάση μέχρι τα 230V ενώ το τριφασικό μπορεί να φτάσει τα 415V.
 • Το τριφασικό ρεύμα μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερη ισχύ σε σχέση με την μονοφασική παροχή ρεύματος.
 • Μιας και το μονοφασικό ρεύμα έχει μόνο ένα καλώδιο φάσης τότε αν εμφανιστεί κάποιο σφάλμα στο δίκτυο τότε η τροφοδοσία δεν είναι δυνατή. Στο τριφασικό ρεύμα, όπου υπάρχουν τρεις φάσεις, αν το σφάλμα εμφανιστεί σε οποιαδήποτε από τις φάσεις, τότε οι άλλες δύο θα τροφοδοτούν συνεχώς την ισχύ.
 • Η μονοφασική τροφοδοσία χρειάζεται περισσότερη συντήρηση και άρα είναι πιο δαπανηρή σε σχέση με αυτή των τριών φάσεων.
 • Το μονοφασικό ρεύμα χρησιμοποιείται για τη λειτουργία μικρών φορτίων όπως στο σπίτι, ενώ η τριφασική χρησιμοποιείται σε μεγάλες βιομηχανίες για τη λειτουργία μεγάλων φορτίων.
 • Το πάγιο του τριφασικού ρεύματος είναι υψηλότερο σε σχέση με του μονοφασικού.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο τριφασικό ρεύμα

Τόσο το τριφασικό όσο και το μονοφασικό ρεύμα έχει το καθένα τα δικά του ξεχωριστά θετικά και αρνητικά χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει το καθένα. Εμείς εδώ θα αναφέρουμε τα πιο σημαντικά έτσι ώστε να μπορέσετε εύκολα να επιλέξετε ποια από τις δύο παροχές καλύπτει καλύτερα τις δικές σας ανάγκες. Αρκετοί καταναλωτές ψάχνουν για φθηνό τριφασικό ρεύμα. Είναι όμως εφικτό;

Ας δούμε αρχικά τα θετικά στοιχεία – πλεονεκτήματα που προσφέρει η τριφασική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας:

 • Με το τριφασικό ρεύμα έχουμε σημαντική εξοικονόμηση του αριθμού των καλωδίων που απαιτούνται για τη μετάδοση της ισχύος. Ειδικά αν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις, χιλιάδων ή εκατοντάδων χιλιομέτρων, η εξοικονόμηση είναι πολύ σημαντική.
 • Με το τριφασικό ρεύμα μπορούμε να έχουμε δύο λειτουργικές τάσεις σε ένα δικτύου.
 • Στους τριφασικούς μετασχηματιστές, που έχουν την ίδια ισχύ με τους μονοφασικούς, τα μεγέθη του μαγνητικού κυκλώματος είναι σαφώς μικρότερα επιτρέποντας έτσι εξοικονόμηση των πόρων.
 • Το τριφασικό ρεύμα προσφέρει μεγαλύτερη ισχύ οπότε είναι πιο δύσκολο να υπερφορτιστεί και να “πέσει” η ασφάλεια αν λειτουργήσουμε πολλές ηλεκτρικές συσκευές ταυτόχρονα.

Στα μειονεκτήματα του τριφασικού δικτύου παροχής μπορούμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

 • Το πάγιο είναι μεγαλύτερο για το τριφασικό ρεύμα από ότι για το μονοφασικό.
 • Αν μια από τις φάσεις του τριφασικού ρεύματος είναι υπερφορτισμένη, τότε μπορεί να μη λειτουργούν σωστά και οι άλλες.
Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!