Σε τροχιά απολιγνιτοποίησης η ΔΕΗ. Σε πτώση 7,7% το μερίδιο του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε κατάσταση παροπλισμού οδηγούνται οι λιγνιτικές μονάδες στην Ελλάδα, οδηγώντας σε μια νέα ενεργειακή μετάβαση. Η ΔΕΗ προσπαθώντας να αναστρέψει την κερδοφορία της, δουλεύει πλέον πολύ λιγότερο μονάδες λιγνίτη από τις οποίες το παραγόμενο ρεύμα δημιουργεί τεράστια ζημία.
Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) έδειξε πτώση της τάξεως του 14,3%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, και κατά 7,0% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 παρουσίασε η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα που έφτασε τις 4,0 τεραβατώρες τον Αύγουστο του 2020. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη λιγνιτικής παραγωγής. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα τον Αύγουστο, παρουσίασε μείωση κατά 59,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έδειξε αντιστοιχία σε ποσοστό 7,7% του συνολικού μείγματος για τον Αύγουστο του 2020 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 όπου το ποσοστό ήταν στο 16,4%.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) «Αυτή η χαμηλότερη παραγωγή από άνθρακα ακολουθεί μια πτωτική τάση που παρατηρείται από τις αρχές του 2018 και είναι σύμφωνη με την απόφαση να καταργηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας άνθρακα έως το 2028».
Σε συνέχεια της έκθεσης, παρουσιάστηκε πτώση εξαμήνου κατά 19,7% στη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μη ανανεώσιμες πηγές, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2019 φτάνοντας το 54% της συνολικής παραγωγής. Τέλος η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, παρουσίασε αύξηση κατά 8,9% συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2019, ποσοστό που ξεπερνάει τον μέσο όρο στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ. Άξιο αναφοράς είναι η συμβολή των ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος καθώς το ποσοστό έφτασε στο 46% της συνολικής παραγωγής την περίοδο αυτή.
Στην ετήσια έκθεσή για το μέλλον της ενεργειακής βιομηχανίας, ο ΙΕΑ τονίζει ότι η υγειονομική κρίση μειώνει τις εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως που φτάνουν σε χαμηλό δεκαετίας φέτος. Σε πτώση της τάξεως του 5% της ενεργειακής ζήτησης παγκοσμίως έδειξαν να οδηγούν τα lockdowns λόγω του κορονοϊού, μεγαλύτερη από αυτή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με εκτίμηση του περιβαλλοντικού think tank «Green Tank» έχει εκτιμηθεί ότι η ΔΕΗ έχει συσσωρεύσει ζημιές ύψους 683 εκατομμυρίων ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων στο διάστημα της σχεδόν τριετίας, από τον Ιανουάριο του 2016 ως τον Ιούνιο του 2019.
Η εκτίμηση της ζημίας αυτής, σύμφωνα από επίσημη μελέτη, έδειξε ότι εάν η ΔΕΗ δεν προχωρούσε σε απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, τότε τα επόμενα 3,5 χρόνια η ΔΕΗ θα συσσώρευε ζημιές της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, σε συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Αποθήκευση Ενέργειας, το business plan της εταιρείας έχει βάλει τη ΔΕΗ στη διαδικασία του ενεργειακού μετασχηματισμού.
Στόχος και Green Deal της ΔΕΗ, όπως ανέφερε είναι αρχικά η απολιγνιτοποίηση με κλείσιμο όλων των ζημιογόνων μονάδων έως το 2023 και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ ώστε το μερίδιο της αγοράς της ΔΕΗ να φθάσει από το 2% σήμερα, στο 20% το 2024.
Για το λόγο αυτό το άνοιγμα νέων συμφωνιών με μεγάλες διεθνείς επενδυτικές συνεργασίες είναι απαραίτητο, ώστε από ουραγός στις ΑΠΕ να εξελιχθεί η ΔΕΗ σε κινητήριο δύναμη της πράσινης ενέργειας.
Στόχος είναι να ξεπεραστεί η ισχύς του 1 γιγαβάτ μέχρι το 2023 μέσα από μια δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ.
Ήδη οι λιγνιτικές μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου, η Μεγαλόπολη 3 και η Καρδιά 3 και 4 έχουν σταματήσει. Το 2022 αναμένεται να σταματήσουν οι λιγνιτικές μονάδες του Αγ. Δημητρίου, το 2023 η μονάδα 5 Αγ. Δημητρίου, η Μεγαλόπολη 4 και η μονάδα της Φλώρινας, ενώ έως το 2028 θα μείνει η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5. Είναι άξιο αναφοράς η άμεση έναρξη εργασιών για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού στη Μεγαλόπολη (50 μεγαβάτ).
Η ηλιακή ενέργεια, η οποία αναμφισβήτητα είναι κατά πολύ φθηνότερη σε σχέση με τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, θα μπει δραστικά στον αγώνα αντικατάστασης του λιγνίτη και αναμένεται να είναι ο βασιλιάς των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα δημιουργήσει νέα ρεκόρ ανάπτυξης ετησίως μετά το 2022. Το νέο στοίχημα των κυβερνήσεων και των επενδυτών είναι το σχέδιο ανάπτυξης για καθαρή ενέργεια. Τόσο η ηλιακή όσο και η αιολική ενέργεια σε συνδυασμό, θα καταφέρουν να δώσουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Απαραίτητη, φυσικά, προϋπόθεση είναι η υποστήριξη του εγχειρήματος από τεχνολογίες και πολιτικές, ώστε να επιτραπεί η πολύ φθηνή πρόσβαση στο κεφάλαιο στις κορυφαίες αγορές.
Σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε ο ΠΗΡ από την έκθεση που κατέθεσε ο ΙΕΑ, σχετικά με το μακροπρόθεσμο μέλλον της ενεργειακής βιομηχανίας, αναφέρει ότι η ηλιακή ενέργεια, είναι η μόνη σημαντική ενέργεια που συνέχισε σταθερά να αυξάνεται το 2020.
Στόχος είναι η εξασφάλιση μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, αυτό θα ήταν η κινητήριος δύναμη για την ώθηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με την έκθεση οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φάνηκε να αυξάνονται το 2021 μετά από πτώση 2,4 γιγατόννων (Gt) το 2020 και αναμένεται όπως όλα δείχνουν, ότι θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 το 2027 πριν αυξηθούν σε 36 Gt το 2030, σύμφωνα με την έκθεση.
Ελπίδα του οργανισμού, όπως τόνισε ο ΙΕΑ, είναι να επιτευχθούν οι στόχοι γύρω από το κλίμα, αν και αυτό φαντάζει ανέφικτο σε πρώτη φάση, καθώς η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα φαίνεται να αυξάνεται στις ανεπτυγμένες χώρες.