Η Αθήνα συναγωνίζεται τους πρωταθλητές Ευρώπης στο ρεκόρ ακρίβειας στην ενέργεια.
Ανοδική πορεία παρουσιάζουν οι τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο με δεδομένα που αλλάζουν μέρα με τη μέρα, θέτοντας την ακρίβεια σε πρώτο πλάνο συζητήσεων εντός της Βουλής και τη κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει λύσεις ανάκαμψης του προβλήματος μέσα από επιδοτήσεις που αναμένονται να εγκριθούν. Την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά αγκομαχούν από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς που καταφθάνουν στα χέρια τους, με φόβο την καθυστέρηση πληρωμής τους.
Στις 10 ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης κατατάχθηκε η Αθήνα με τις τιμές σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο να ανταγωνίζονται μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και τα νοικοκυριά να βρίσκονται σε καθημερινό αδιέξοδο.
Όπως προέκυψε από στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας Energie Control της Αυστρίας και της MEKH της Ουγγαρίας, προκύπτει ότι η πόλη που σημείωσε μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος είναι η Αθήνα με ποσοστό αύξησης 22%!, ακολουθεί η Στοκχόλμη με ποσοστό αύξησης 17%, η Βαρσοβία με ποσοστό αύξησης 12%, το Άμστερνταμ με ποσοστό αύξησης 11%.
Πρωταθλήτρια η Αθήνα συνεχίζει να βρίσκεται στην αύξηση της τιμής κιλοβατώρας για τον μήνα Δεκέμβριο, βάζοντας τους οικιακούς καταναλωτές σε κατάσταση άγχους αποπληρωμής των λογαριασμών ρεύματος. Η Αθήνα βρέθηκε στη δεκάδα των αυξημένων λογαριασμών με σημείωση ανόδου της τάξεως του 22%, σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, με τη Στοκχόλμη να έρχεται δεύτερη με αύξηση της τάξεως του 17%, της Βαρσοβίας με 12%, του Άμστερνταμ με 11%, της Λευκωσίας με 8% και της Μαδρίτης με 8%. Όπως αναφέρει η έρευνα, η αύξηση κατανάλωσης ρεύματος έχει άμεση σχέση με την οικονομική ανάκαμψη με το τέλος της πανδημίας καθώς και λόγω της αυξημένης ζήτησης ενέργειας λόγω των ακραίων καιρικών συνθήκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν οι αυξημένες τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα για τον μήνα Δεκέμβριο, κατέταξαν τη Αθήνα στην 6η θέση για τις ακριβότερες ευρωπαϊκές πόλεις, με τιμή κιλοβατώρας στα 0,315 ευρώ. Την πρωτιά έδειξε να παίρνει η Κοπεγχάγη με την τιμή κιλοβατώρας να σκαρφαλώνει στην τιμή των 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στον αγώνα δρόμου ακριβότερου ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ΠΗΡ, παρατηρήθηκε ότι η τιμή κιλοβατώρας που πρόσφεραν οι πάροχοι πριν την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, κυμαινόταν στα 0,07 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων συνέπειας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την ραγδαία αύξηση του ποσοστού στη τιμή της κιλοβατώρας, για τον μήνα Δεκέμβριο στην Αθήνα, αγγίζοντας μέχρι και το 350% ευρώ / κιλοβατώρα.
Η Αθήνα μεταξύ των πρώτων και στο φυσικό αέριο
Φυσικά η Αθήνα συγκαταλέγεται για ακόμη μια φορά στη λίστα με τις πρώτες 10 ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης και για το φυσικό αέριο, χωρίς όμως να έχει τη πρωτιά αυτή τη φορά στην κατάταξη των αυξήσεων όπως προέκυψε στο ρεύμα, με ανατίμηση της τάξεως του 16% θέτοντάς την στη 7η θέση.
Αιτία της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου αποτελούν τα χαμηλά αποθέματα του καυσίμου έπειτα από την οικονομική ανάκαμψη που σημειώθηκε μετά το τέλος της πανδημίας, στην υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών ψύχους και στην τεράστια άνοδο των τιμών του CO2.
Την πρωτιά των τιμών στο φυσικό αέριο την έχει η Στοκχόλμη που παρουσίασε αύξηση και έδωσε τελική τιμή κιλοβατώρα στα 0,234 ευρώ. Στη συνέχεια ακολουθεί η Κοπεγχάγη με 0,194 ευρώ την κιλοβατώρα, το Άμστερνταμ με τιμή 0,19 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η Βέρνη της Ελβετίας με 0,143 ευρώ, η Ρώμη με 0,13 ευρώ και η Βιέννη με 0,125 ευρώ και την Ελλάδα με τιμή κιλοβατώρας στα 0,12 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φθηνότερη πόλη της Ευρώπης είναι το Κίεβο, η Ρίγα, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι κ.α. με τιμές φυσικού αερίου να κυμαίνονται μεταξύ 0,025 έως 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.