Ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών
Πόσο ρεύμα καταναλώνουν τελικά οι ηλεκτρικές συσκευές;

Ο λογαριασμός του ρεύματος είναι ένας από τους πιο ακριβούς που πληρώνουμε, έτσι όλοι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τον μειώσουμε. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε είναι να δούμε ποιες είναι οι συσκευές που καίνε πιο πολύ ρεύμα. Μειώνοντας τη χρήση τους ή αντικαθιστώντας τες με άλλες υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης, στην ουσία μειώνουμε την κατανάλωση ρεύματος με συνέπεια να δούμε μείωση των χρημάτων που δαπανάμε!

Πέρα από την κατανάλωση στο ρεύμα δώστε προσοχή και στις διάφορες τιμολογήσεις των παρόχων!

Μάθε για το Φθηνότερο Ρεύμα εδώ!

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας απασχολεί όλο και περισσότερους καταναλωτές τον τελευταίο καιρό που με κάθε τρόπο προσπαθούν να τη μειώσουν. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην κατανάλωση μιας ηλεκτρικής συκευής παίζει σίγουρα η παλαιότητα και η τεχνολογία που καθορίζουν κλάση ενεργειακής απόδοσης. Για να έχεις μικρότερο κόστος στο λογαριασμό σου θα πρέπει να έχεις φθηνότερο ρεύμα. Έτσι λοιπόν πριν αποφασίσουμε για την αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες συσκευές ή την συντήρηση των υπάρχουσων παλαιών ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει πρώτα να τις μάθουμε αναλυτικά. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές.

Ηλεκτρικές συσκευές υψηλής κατανάλωσης ρεύματος

Μάθετε ποια είναι η κατανάλωση ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες θεωρούνται οι πλέον ενεργοβόρες οικιακές συσκευές και επιβαρύνουν περισσότερο τον λογαριασμό ρεύματος στις οικίες.

  • ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ: Το αερόθερμο καίει και αυτό πάρα πολύ ρεύμα, είναι μια από τις πιο πολυδάπανες ενεργοβόρες συσκευές και ένας από τους πλέον ασύμφορους τρόπους θέρμανσης αφού καίει από 2000 Watt μέχρι 3000 Watt. Αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε αερόθερμο τότε κάντε το για μικρό χρονικό διάστημα μιας και διαφορετικά θα δείτε το λογαριασμό ρεύματος να φτάνει στα ύψη.
  • ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ – ΑΣΑΝΣΕΡ: Όσο απαραίτητο είναι το ασανσέρ για την ευκολία μας άλλο τόσο ρεύμα καίει. Είναι μια από τις συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα και το κακό είναι πως καίει ακόμα ρεύμα ακόμα και όταν δεν είναι σε χρήση. Για να μειώσουμε την κατανάλωση που έχει το ασανσέρ φροντίζουμε για τη σωστή και τακτική συντήρησή του ενώ πλέον τα σύγχρονα μοντέλα έχουν ειδικές λειτουργίες οι οποίες μειώνουν σημαντικά τη σπατάλη ενέργειας. Γενικά οι ανελκυστήρες είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές κυρίως κατά την εκκίνηση. Επίσης οι ανελκυστήρες φορτίων καταναλώνουν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με τους ανελκυστήρες ατόμων.
  • ΑΝΤΛΙΑ ΝΕΡΟΥ: Παρότι για πολλούς η χρήση της αντλίας είναι άγνωστη υπάρχουν πολλοί καταναλωτές οι οποίοι χρησιμοποιούν αντλίες για πηγάδια ή γεωτρήσεις, σε υπόγεια, σε εξοχικά σπίτια κ.α. Οι αντλίες που χρησιμοποιούνται σε υπόγεια ή εξοχικά έχουν ως σκοπό να μην αφήνουν τυχόν λιμνάζοντα νερά να δημιουργήσουν πρόβλημα στην οικοδομή ή να πλημμυρήσει το σπίτι, οπότε η λειτουργία τους είναι απαραίτητη. Επιλέγουμε αντλίες νερού ή αντλίες ακάθαρτων υδάτων οι οποίες έχουν μικρή κατανάλωση σε κιλοβάτ ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα προχωράμε στη συντήρησή της. Αντίστοιχα κινούμαστε και για τις αντλίες γεώτρησης.
  • ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ: Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή που μπήκε πρόσφατα στην καθημερινότητά μας και έχει γίνει απαραίτητη σε όσους ζουν σε περιοχές με υγρασία. Μιας και καίει αρκετό ρεύμα θα πρέπει να αγοράσουμε έναν υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Ακόμα φροντίζουμε να μην έχουμε ανοιχτές πόρτες ή παράθυρα όταν λειτουργεί και απομονώνουμε το δωμάτιο στο οποίο θέλουμε να τον τοποθετήσουμε.
  • ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ: Ο βραστήρας αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πλέον σε κάθε κουζίνα αφού επιτρέπει να ζεσταίνουμε νερό γρήγορα, όμως είναι δυστυχώς μια ενεργοβόρα συσκευή η οποία καίει πολύ ρεύμα, 1200 Watt έως 3000 Watt, ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο που έχουμε επιλέξει. Το θετικό είναι πως είναι μια συσκευή που τη χρησιμοποιούμε συνήθως για πολύ λίγα λεπτά κάθε μέρα.
  • ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ: Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας από την άλλη χρειάζεται αρκετό ρεύμα για να ζεστάνει το νερό μας. Το ζεστό νερό είναι απαραίτητο στην καθημερινότητά μας και μάλιστα καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από αυτό. Για να μειώσουμε τη χρήση του μπορούμε να τοποθετήσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα, μιας και στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια. Για τις μέρες που είναι απαραίτητο να τον έχουμε ανοιχτό μειώνουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη στους 40 – 50°C και δεν τον αφήνουμε ανοιχτό συνέχεια, παρά μόνο για όσο είναι απαραίτητο. Η κατανάλωση ρεύματος του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ενεργειακές δαπάνες ενός σπιτιού.
  • ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ: Το ηλεκτρικό καλοριφέρ είναι και αυτό μια από τις συσκευές που επιλέγουν αρκετοί ως εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης και το οποίο καίει πολύ ρεύμα, ανήκει δηλαδή στις ενεργοβόρες συσκευές ενώ δεν καταφέρνει να κρατήσει τον χώρο ζεστό για πολύ ώρα εν αντιθέσει με το κλασσικό καλοριφέρ.
  • ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ: Το κλιματιστικό μας έχει γίνει πλέον απαραίτητο τους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες όμως καίει πάρα πολύ. Για να μειώσουμε την κατανάλωσή ρεύματος σε κλιματιστικό αγοράζουμε ένα με τεχνολογία inverter τα οποία κάνουν μεγάλη οικονομία. Επίσης όταν έχουμε ανοιχτό το κλιματιστικό δεν αφήνουμε ανοιχτά παράθυρα και πόρτες γιατί έτσι μειώνουμε την απόδοσή του. Ρυθμίζουμε το κλιματιστικό 10°C πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία το χειμώνα και 10°C χαμηλότερα από την εξωτερική το καλοκαίρι.
  • ΚΟΥΒΕΡΤΑ: Η ηλεκτρική κουβέρτα είναι πλέον ένα από τα δημοφιλή μέσα θέρμανσης και όσο και αν πιστεύουν κάποιοι πως κάνει μεγάλη κατανάλωση σε ρεύμα η αλήθεια είναι εντελώς αντίθετη. Μια ηλεκτρική κουβέρτα των 100 Watt είναι υπεραρκετή η οποία λειτουργεί για περίπου 7 ώρες τη βδομάδα ξοδεύει περίπου 0,7 κιλοβατώρες. Παρότι αρκετοί καταναλωτές επιλέγουν να αφήνουν την ηλεκτρική κουβέρτα αναμμένη όλο το βράδυ κάτι τέτοιο δεν συστήνεται από τους ειδικούς οι οποίοι προτείνουν να την αφήνουμε ανοιχτή για λίγο πριν μπούμε στο κρεβάτι και στη συνέχεια να την βγάλουμε από την πρίζα. Μπορεί μεν η ηλεκτρική κουβέρτα να καίει πολύ λίγο ρεύμα όμως αν εμείς επιλέξουμε να τη χρησιμοποιούμε για πολλές ώρες τη μέρα τότε σίγουρα η κατανάλωση που θα κάνουμε θα αυξήσει το λογαριασμό ενέργειας.
  • ΚΟΥΖΙΝΑ – ΦΟΥΡΝΟΣ: Ο ηλεκτρικός φούρνος και κατ’ επέκταση η ηλεκτρική κουζίνα είναι από τις ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνα που καίνε το περισσότερο ρεύμα. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη χρήση του φούρνου και τον βάζουμε σε λειτουργία μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Ζεσταίνουμε το φαγητό μας στην τοστιέρα ή την ψηστιέρα και όχι στον κλασσικό φούρνο μιας και κάτι τέτοιο απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Ακόμα η εστία όπως και τα μάτια της κουζίνας, καταναλώνουν αρκετό ρεύμα.
  • ΜΙΞΕΡ – ΜΠΛΕΝΤΕΡ: Το μίξερ και το μπλέντερ είναι δύο εξαιρετικά χρήσιμες συσκευές οι οποίες έχουν διευκολύνει κατά πολύ την καθημερινότητά μας. Η χρήση τους δεν είναι ιδιαίτερα συχνή στα περισσότερα νοικοκυριά και για το λόγο αυτό δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο λογαριασμό ρεύματος. Σαν συσκευές δεν καίνε ιδιαίτερα πολύ ρεύμα όμως για όσους θέλουν να τις αντικαταστήσουν υπάρχουν πάντα τα χειροκίνητα μίξερ και πολυκόφτες. Η κατανάλωσή τους κυμαίνεται από τα 300 μέχρι τα 400 Watt.
  • ΠΙΣΤΟΛΑΚΙ: Το μικρό και αθώο πιστολάκι είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας, καίει ακόμα περισσότερο και από το σίδερο! Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγοράσουμε ένα υψηλότερης ενεργειακής κλάσης το οποίο καταναλώνει λιγότερο ρεύμα έχοντας την ίδια απόδοση.
  • ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ: Το πλυντήριο πιάτων πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν πολυτέλεια σήμερα όμως θεωρείται απαραίτητο. Η κατανάλωσή του είναι αρκετά μεγάλη αφού καίει από 1200 Watt μέχρι 1500 Watt. Σήμερα σε όλα τα μοντέλα θα βρείτε οικονομικά, eco, προγράμματα τα οποία προσφέρουν επιπλέον οικονομία. Επιπλέον βάλτε σε λειτουργία το πλυντήριο μόνο όταν αυτό είναι γεμάτο.
  • ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ: Το πλυντήριο ρούχων είναι πλέον μια από τις συσκευές που αποτελούν τον βασικό εξοπλισμό κάθε νοικοκυριού και σίγουρα χωρίς αυτό μας είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας. Η κατανάλωση που θα κάνει εξαρτάται από το μοντέλο αλλά και το πρόγραμμα που θα επιλέξουμε και κυμαίνεται από 1200 Watt μέχρι 2.400 Watt. Πλέον τα περισσότερα πλυντήρια έχουν ειδικά οικονομικά προγράμματα, eco, τα οποία πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερη θερμοκρασία και ταυτόχρονα καταναλώνουν λίγο νερό.
  • ΣΙΔΕΡΟ: Το ηλεκτρικό σίδερο αποτελεί άλλον έναν μεγάλο εχθρό που λογαριασμού ρεύματος αφού είναι μια από τις συσκευές που καίνε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια. Το μοντέλο που έχουμε παίζει μεγάλο ρόλο στην κατανάλωση που κάνει σε ρεύμα και όσο πιο μοντέρνο το σίδερο τόσο λιγότερο ρεύμα καίει. Για να μειώσουμε τη χρήση του επιλέγουμε ρούχα που δεν τσαλακώνονται εύκολα ή ρούχα που δεν χρειάζονται σιδέρωμα. Επίσης πλέον πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να σιδερώσουν μόνο συγκεκριμένα ρούχα και όχι όλα αφήνοντας έξω ρούχα που φοράνε μέσα στο σπίτι, παιδικά, σεντόνια κ.α. Η μέγιστη κατανάλωση από το σίδερο είναι 2000 Watt ενώ η ελάχιστη 1000 Watt.
  • ΣΚΟΥΠΑ: Αδιαμφισβήτητα η ηλεκτρική σκούπα είναι μια από τις πιο χρήσιμες συσκευές ενός σπιτιού και μιας επιχείρησης, όμως πόσο ρεύμα καίει; Η αλήθεια είναι πως η ηλεκτρικής σκούπα καίει αρκετό ρεύμα, 400 έως 1500 Watt, ανάλογα με την ισχύ που έχει. Σήμερα υπάρχουν διάφορα μοντέλα που καταναλώνουν λίγο ρεύμα ενώ πολλές σκούπες δίνουν τη δυνατότητα να επιλογής προγράμματος, γεγονός που σας επιτρέπει να καταναλώνετε λιγότερο ρεύμα επιλέγοντας ένα ελαφρύ πρόγραμμα. Επιπλέον μπορείτε να την αντικαταστήσετε όπου είναι δυνατόν με μια σκούπα χειρός και να επιλέξετε να τη χρησιμοποιείτε σχετικά αραιά.
  • ΣΟΜΠΑ – ΘΕΡΜΑΣΤΡΑ: Σήμερα είναι αρκετοί οι καταναλωτές οι οποίοι για να ζεσταθούν χρησιμοποιούν τις ηλεκτρικές σόμπες ή θερμάστρες. Όμως δυστυχώς οι συσκευές αυτές είναι πολύ ενεργοβόρες και καίνε πολύ ρεύμα για να ζεστάνουν το χώρο ενώ το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι πως μόλις σβήσουν ο χώρος κρυώνει πάλι. Ενδεικτικά οι σόμπες αλογόνου έχουν κατανάλωση από 400 Watt μέχρι 1200 Watt.
  • ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΙΟ: Τέλος το στεγνωτήριο ξοδεύει και αυτό μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Για να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος το γεμίζουμε καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε ώστε να μη χρειάζεται να το βάζουμε συχνά σε λειτουργία.
  • ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Η τηλεόραση είναι μιας από τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι και πολλές φορές μένει ανοιχτή χωρίς κάποιος να παρακολουθεί ή απλά για παρέα. Οι σημερινές σύγχρονες τηλεοράσεις καίνε πολύ λίγο ρεύμα σε αντίθεση με τις παλιές που έχουν οθόνη με καθοδική λυχνία οι οποίες ήταν αρκετά ενεργοβόρες. Για την ακρίβεια η κατανάλωση μιας τηλεόρασης 19 ιντσών κυμαίνεται από 40 μέχρι 100 Watt. Η χαμηλή κατανάλωση που έχει η τηλεόραση κρύβει όμως μια παγίδα η οποία έχει να κάνει με το ότι είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για αρκετή ώρα για αυτό όταν δεν βλέπουμε τηλεόραση φροντίζουμε να την έχουμε κλειστή.
  • ΤΟΣΤΙΕΡΑ – ΨΗΣΤΙΕΡΑ: Η τοστιέρα και η ψηστιέρα είναι δύο από τις συσκευές που δεν λείπουν πλέον από κανένα σύγχρονο σπίτι. Χρησιμοποιούνται για να προετοιμάσουμε ένα γρήγορο σνακ (τοστάκι), για να ψήσουμε αλλά και πολλές φορές για να ζεστάνουμε ένα φαγητό. Σίγουρα είναι πολύ πιο οικονομικές από τον φούρνο όμως πόσο καίνε; Ανάλογα με το μοντέλο που έχουμε και την παλαιότητά του μια τοστιέρα καίει 800 με 1800 Watt και τα κατατάσσει σε μια αρκετά ενεργοβόρα συσκευή.
  • ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ: Πλέον σε πολλά νοικοκυριά ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί αναγκαίο τμήμα του εξοπλισμού μιας και αποτελεί έναν πολύ γρήγορο και εύκολο τρόπο να ζεστάνει κάποιος το φαγητό του. Συνάμα όμως ανάλογα με το μοντέλο και τον κατασκευαστή που θα επιλέξετε θα έχετε και αντίστοιχη κατανάλωση ρεύματος. Έτσι υπάρχουν οικονομικά μοντέλα που καίνε κοντά στα 600 Watt ενώ αντίστοιχα υπάρχουν και κάποια που είναι τρομερά ενεργοβόρα και καίνε 1.700 Watt. Έτσι αν χρησιμοποιούμε συχνά τον φούρνο μικροκυμάτων επιλέγουμε ένα μοντέλο υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
  • ΨΥΓΕΙΟ: Ένα παλιό ψυγείο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Καταρχάς τα παλιά ψυγεία λειτουργούν όλο το 24ωρο με αποτέλεσμα όλο αυτό το χρόνο να καίνε ασταμάτητα ρεύμα. Για να μειώσουμε την απώλεια ψύχους από το ψυγείο αποφεύγουμε να το ανοίγουμε συνέχεια και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Υπολογίζεται πως η αντικατάσταση ενός παλιού ψυγείου με ένα καινούριο θα κάνει απόσβεση περίπου σε 2 χρόνια λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος του ψυγείου νέας τεχνολογίας.
Πόσο ρεύμα καταναλώνουν οι ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές
Για να έχεις απόψη της κατανάλωσης ρεύματος των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα της αγοράς!

Γενικά στην κατανάλωση των ηλεκτρικών συσκευών όλες οι παλιές συσκευές καίνε πολύ περισσότερο ρεύμα από τις καινούργιες, που είναι υψηλότερης ενεργειακής κλάσης και άρα λιγότερο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές. Μην ξεχνάτε ότι η έρευνα αγοράς και η σωστή ανάγνωση των τεχνικών χαρακτηριστικών μιας ηλεκτρικής συσκευής παίζουν καταλυτικό ρόλο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες στο αντικείμενο της κατανάλωσης ρεύματος, επισκεφτείτε τη σελίδα εξοικονόμησης ρεύματος!

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!