Τιμή κιλοβατώρας

Τιμή κιλοβατώρας - Ποια θεωρείται η φθηνότερη
Μόνο στο Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα θα βρεις την φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας

Εκατομμύρια καταναλωτές ρεύματος αναζητούν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με την χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας (kWh) που συνεπάγεται φθηνό ρεύμα! Τα πολλά πακέτα προσφορών που υπάρχουν στην αγορά όπως και οι “ασαφείς” εκπτώσεις στην τιμή της κιλοβατώρας (kWh) των προμηθευτών ρεύματος δημιουργούν πολλές απορίες και ερωτήματα.

Οι τιμές ρεύματος διαρκώς αλλάζουν...
Το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα προσπαθεί πάντα να βρίσκει την εταιρεία με την φθηνότερη κιλοβατώρα!

Θέλω τη Φθηνότερη Κιλοβατώρα κατόπιν Σύγκρισης Τιμών!

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, παρατηρούμε ότι η φθηνότερη τιμή της κιλοβατώρας (kWh) ξεκινάει από 0.05 €/kWh (περίπου) και φθάνει στα 0.011 €/kWh. Αυτή η τεράστια διαφορά στην τιμή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που θα εξετάσουμε παρακάτω.

  • Ο κάθε πάροχος ρεύματος έχει τη δική του πρόταση στην τιμή κιλοβατώρας!
  • Υπάρχουν όμως κάποιες καλά κρυμμένες παγίδες…
  • Μάθε μόνο από τους ειδικούς τί σε συμφέρει!

Τι είναι η κιλοβατώρα (kWh);

Η κιλοβατώρα kWh (ή για κάποιους λανθασμένα κιλοβατόρα) είναι μονάδα μέτρησης ενέργειας. Το διεθνές σύμβολο της είναι το “kWh”. Μία κιλοβατώρα kWh  είναι η ενέργεια που παράγεται ή που καταναλώνεται μέσα σε μία ώρα υπό σταθερή ισχύ ενός κιλοβάτ (kW).

Η ηλεκτρική ισχύς, με μονάδα μέτρησης το κιλοβάτ (kW) και η ηλεκτρική ενέργεια, με μονάδα μέτρησης την κιλοβατώρα (kWh), είναι δύο πολύ σημαντικές έννοιες για την κατανόηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται τα τιμολόγια ρεύματος. Η ηλεκτρική ισχύς είναι ο ρυθμός χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας  και αντιστρόφως η ηλεκτρική ενέργεια είναι το χρονικό ολοκλήρωμα της ηλεκτρικής ισχύος.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί θα δώσουμε ένα απλό παράδειγμα. Ας σκεφτούμε ένα αυτοκίνητο όπου το ταχύμετρο μετρά την ταχύτητα (τον ρυθμό) σε χιλιόμετρα ανά ώρα και το χιλιομετρητή που μετρά τα συνολικά χιλιόμετρα. Σε αυτή την περίπτωση, η ταχύτητα είναι ανάλογη με την ηλεκτρική ισχύ “κιλοβάτ (kW)” και τα συνολικά χιλιόμετρα είναι ανάλογα με τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας “κιλοβατώρα (kWh)”.

Σε μεγαλύτερη κλίμακα χρησιμοποιείται και η μονάδα μεγαβατώρα (MWh). Μία μεγαβατώρα ισούται με 1000 κιλοβατώρες (kWh).

Η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) στους προμηθευτές ρεύματος

Η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) στους προμηθευτές ρεύματος ποικίλλει ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξει ο καταναλωτής. Καλό θα είναι να μην εντυπωσιαζόμαστε από τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων και  το χαμηλό κόστος της κιλοβατώρας – kWh που βλέπουμε στα διάφορα έντυπα, στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή ακούμε στο ραδιόφωνο. Αυτές οι τιμές πάντα συνοδεύονται με κάποιους όρους και προϋποθέσεις που αρκετές φορές περνάνε απαρατήρητα πριν μας έρθει ο πρώτος λογαριασμός. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τηλεφωνήματα παραπόνων, για τις τιμές ρεύματος, προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) στους παρόχους ρεύματος (ΔΕΗ, ΕΛΤΑ Ενέργεια, Volterra, Solar Energy, Watt+Volt, Φυσικό Αέριο, Ζενίθ, Nova Energy, ΟΤΕ ESTATE, Protergia, ΕΛΙΝ, Green, NRG, Elpedison, Volton, ΒΙΕΝΕΡ, Ήρων, Petrogaz Energy, We Energy, KEN κλπ.) ποικίλλει ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξει ο καταναλωτής.

Οι βασικότεροι παράγοντες για φθηνή κιλοβατώρα (kWh) είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση του λογαριασμού και η οριακή τιμή συστήματος που έχει το κάθε πρόγραμμα. Παρατηρούμε ότι αν λείπουν αυτές οι δύο συνιστώσες από το πρόγραμμα επιλογής μας, η τιμή της κιλοβατώρας ανεβαίνει σημαντικά. Ειδικά η ρήτρα Ο.Τ.Σ, η οποία είναι ευμετάβλητη και δεν εξαρτάται από εμάς, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα πριν υπογράψουμε κάποιο καινούργιο συμβόλαιο. Επιπλέον θα πρέπει να προσεχθεί το πάγιο ή η συνδρομή που έχουν κάποιοι πάροχοι. Κάποιες φορές είναι τόσο “τσιμπημένη” η τιμή που η έκπτωση στην τιμή της κιλοβατώρας (kWh) εξαλείφεται τελείως.

Επίσης κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι το χρονικό διάστημα που θα ισχύσει η τιμολογιακή πολιτική του παρόχου για φθηνή χρέωση της κιλοβατώρας (kWh). Εάν δηλαδή ισχύει για όλο το διάστημα του συμβολαίου ή για λίγους μόνο μήνες. Τη χαμηλή χρέωση της κιλοβατώρας τη ρυθμίζει και το όριο κατανάλωσης που υπάρχει στο συμβόλαιο, το οποίο αν το υπερβούμε ταυτόχρονα αλλάζει και η τιμή της κιλοβατόρας (kWh). Φθηνή τιμή κιλοβατώρας (kWh) έχουν επίσης όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ) και οι κάτοχοι νυχτερινού ρεύματος. Όλους αυτούς τους παράγοντες τους αναλύουμε σε άλλα άρθρα του PIR.gr.

Φθηνή τιμή κιλοβατώρας (kWh)

Τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητα μεγάλων εταιρειών στον ενεργειακό χώρο έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός θεμιτού ανταγωνισμού με εκατοντάδες διαφορετικά προγράμματα, που κατά βάση στοχεύουν στην φθηνή τιμή κιλοβατώρας (kWh) για να προσελκύσουν του εν δυνάμει πελάτες τους.

Αρκεί η φθηνή τιμή της κιλοβατώρας (kWh) μόνο ως κριτήριο επιλογής, για αλλαγή παρόχου ρεύματος;

Βρες τί σε συμφέρει από τους Ειδικούς!

Θέλω τη Φθηνότερη Κιλοβατώρα κατόπιν Σύγκρισης Τιμών!

Αυτό που ενδιαφέρει τον καταναλωτή είναι το οικονομικό τιμολόγιο, στο οποίο βασικός παράγοντας είναι το χαμηλό κόστος της κιλοβατώρας (kWh), αλλά δεν είναι και ο μοναδικός.  Αυτός είναι και ο λόγος που οι εταιρείες ηλεκτρισμού επιδίδονται σε εμπορικές προσφορές, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και άξιες προσοχής. Παράλληλα όμως στις τιμές ρεύματος ανά εταιρεία θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά από τον καταναλωτή το πότε ισχύουν αυτές οι προσφορές, κάτω από ποιες προϋποθέσεις και αν μας συμφέρει τελικά να προχωρήσουμε στην αλλαγή προγράμματος ή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) παραμένει η ίδια είτε έχουμε μονοφασικό είτε τριφασικό ρεύμα. Αυτό που αλλάζει είναι η τιμή στο πάγιο η οποία στο τριφασικό είναι υψηλότερη.

Ποια είναι τελικά η πραγματική τιμή της κιλοβατώρας (kWh);

Παρακολουθώντας τις διαφημίσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργείται η εντύπωση ότι η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) ανέρχεται περίπου στα 5 λεπτά του ευρώ. Στην πραγματικότητα οι τιμές της κιλοβατώρας (kWh) κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 8,7 λεπτά από τους εναλλακτικούς παρόχους και  περίπου στα 10,3 λεπτά η τιμή κιλοβατώρας από την ΔΕΗ. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προμηθευτές ρεύματος αποφεύγουν να αναφερθούν σε διάφορες ρήτρες, πάγια, συνδρομές και άλλες δεσμεύσεις που ανεβάζουν την τιμή του λογαριασμού ρεύματος.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να είναι πιο συμφέρον ένα συμβόλαιο με πιο υψηλή τιμή κιλοβατώρας (kWh) από κάποιο άλλο με πολύ χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας (kWh) αλλά με πρόσθετες χρεώσεις, όχι και τόσο “ξεκάθαρες”.

Όπως και να έχει οι επιλογές των καταναλωτών είναι πολλές και μπορούν, χωρίς βιασύνη, να επιλέξουν το κατάλληλο πρόγραμμα που να είναι προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Πάντως, καλό θα είναι να κάνετε γενική σύγκριση παρόχων ρεύματος πάνω στην τιμή της κιλοβατώρας πριν επιλέξετε εταιρεία. Οι τιμές ρεύματος ανά πάροχο διαρκώς αλλάζουν και για το λόγο αυτό πρέπει να είστε ενήμεροι.

Σύγκριση τιμής κιλοβατώρας

Οι περισσότεροι καταναλωτές για να επιλέξουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας συγκρίνουν τις τιμές κιλοβατώρας που αυτοί προσφέρουν. Αποτελεί όμως η τιμή της κιλοβατώρας επαρκές στοιχείο για τη σύγκριση των προμηθευτών ρεύματος; Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η τιμή που έχει η κιλοβατώρα αποτελεί σημαντικό ρόλο στο σύνολο του λογαριασμού ρεύματος όμως δεν είναι ο μοναδικός. Για τη διαμόρφωση των τιμών ρεύματος θα παίξουν ρόλο και άλλοι σημαντικοί παράγοντες.

Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από πολλές χρεώσεις οι οποίες δεν αφορούν μόνο στην κατανάλωση ρεύματος. Αρχικά όλοι οι καταναλωτές, ανεξάρτητα από τον πάροχο στον οποίο ανήκουν, πληρώνουν μια σειρά από χρεώσεις οι οποίες ονομάζονται ρυθμιζόμενες και έχουν να κάνουν με φόρους, το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα δημοτικά τέλη κ.α. αποτελώντας ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού. Ένα άλλο μέρος του λογαριασμού αποτελούν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις και πάνω σε αυτές πρέπει να γίνεται η σύγκριση των τιμών του ρεύματος. Εδώ περιλαμβάνεται η χρέωση της κιλοβατώρας, το πάγιο, η εγγύηση καθώς και άλλες χρεώσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάλογα με την εταιρεία.

Το να συγκρίνουμε απλά την τιμή κιλοβατώρας που προσφέρει η κάθε εταιρεία ξεχωριστά είναι εντελώς λανθασμένο για να καταλήξουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα για τη σύγκριση των τιμών ρεύματος. Μιας και το τελικό ποσό του λογαριασμού εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Επίσης σε πολλά προγράμματα που δεν υπάρχει πάγιο η τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να είναι πιο υψηλή σε σχέση με ένα στο οποίο πληρώνουμε πάγιο. Επιπρόσθετα σε προγράμματα στα οποία ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής η τιμή της κιλοβατώρας δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτή ενός προγράμματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι λοιπόν φανερό πως η τιμή της κιλοβατώρας που προσφέρει η κάθε εταιρεία διαφοροποιείται ανάλογα με το τι προσφέρει το κάθε πρόγραμμα και τους όρους που έχει.

Για να προχωρήσουμε σε μια σαφή σύγκριση των εταιρειών θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για το πρόγραμμα και τις τιμές κιλοβατώρας που έχει η κάθε εταιρεία καθώς και για τα προνόμια που προσφέρει. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο αν λάβει κανείς υπόψη τον αριθμό των προγραμμάτων που υπάρχουν σήμερα. Έτσι το ΠΗΡ αξιοποιώντας τα δεδομένα κάθε εταιρείας και αντλώντας τα σε πραγματικό χρόνο έχει φτιάξει ένα εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο δεν σας βρίσκει απλά την πιο φθηνή κιλοβατώρα, αλλά το πρόγραμμα το οποίο σας προσφέρει το πιο φθηνό λογαριασμό ρεύματος.

Τιμή ρεύματος

Η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται από την προηγούμενη μέρα όπου οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δηλώνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας την ποσότητα ρεύματος που θα χρειαστούν οι καταναλωτές στην Ελλάδα ανά ώρα το ερχόμενο 24ωρο. Παράλληλα οι παραγωγοί καταθέτουν τις δικές τους προσφορές ενέργειας ανά ώρα. Αρχικά στο σύστημα μπαίνει το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με μηδενική τιμή, αφού μέσω συμβάσεων έχει εξασφαλίσει σταθερή τιμή ρεύματος ανεξάρτητα από την τιμή που υπάρχει στην αγορά. Μετά γίνονται δεκτές οι προσφορές που έχουν την καλύτερη τιμή ρεύματος σήμερα και στη συνέχεια αυτές που έχουν τις ακριβότερες μονάδες.

Φυσικά η αναζήτηση των χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας δεν απασχολεί μονάχα σπίτια και οικιακούς καταναλωτές αλλά και τις βιομηχανίες όπου εκεί οι καταναλώσεις είναι μεγάλες. Στις περιπτώσεις αυτές, οι τιμές ρεύματος ανά πάροχο είναι καλό να ελέγχονται από έμπειρους της αγοράς καθώς κρύβουν διάφορες παγίδες.

Τις πρωινές ώρες που η οικονομική δραστηριότητα είναι μεγάλη, οπότε καταναλώνεται και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, το κόστος ρεύματος είναι μεγαλύτερο σε αντίθεση με το βράδυ και τη νύχτα όπου υπάρχει μειωμένη τιμή ρεύματος.

Οι καταναλωτές αναζητούν συνέχεια πιο οικονομικά τιμολόγια οικιακού και επαγγελματικού ρεύματος θέλοντας να μειώσουν τα έξοδα του προϋπολογισμού τους. Σήμερα η Ελλάδα έχει ένα από τα ακριβότερα ρεύματα στην Ευρώπη κάτι που έχει αναγκάσει την ΡΑΕ να πάρει μια σειρά από μέτρα για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα να κάνει εισήγηση στις ευρωπαϊκές αρχές για την επιστροφή των υπερκερδών στην κατανάλωση. Έτσι, ο Έλληνας καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να επισκέφτεται συχνά το διαδίκτυο για να διακρίνει τις αλλαγές στις τιμές ρεύματος ανά εταιρεία.

Αυτό που φαίνεται τώρα παράλογο είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η λειτουργία της αγοράς ενέργειας με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος να διαμορφώνεται από την ακριβότερη μεγαβατώρα. Δυστυχώς μια απόφαση για την αλλαγή του υπολογισμού της τιμής ενέργειας, με βάση τη χαμηλότερη τιμή ρεύματος, θα πρέπει να ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές οι καταναλωτές θα πληρώνουν πολύ ακριβά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγώντας όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο…

Η τιμή ρεύματος σήμερα μεταβάλλεται διαρκώς και έχει σχέση με την κατανάλωση αλλά και την προσφορά των προμηθευτών την εκάστοτε περίοδο!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!