Ρεύμα – Αύξηση

Οι λόγοι όταν έχουμε στο ρεύμα αύξηση!
Μάθε τους λόγους που αυξάνεται η τιμή του ρεύματος!

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν μαζί τους και άλλα προϊόντα και παροχές. Οι καταναλωτές βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση τρόπων για να μειώσουν το κόστος στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εξοικονομήσουν χρήματα. Η σύγκριση τιμολογίων στις εταιρείες ρεύματος γίνεται πλέον σε καθημερινή βάση από ένα μεγάλο όγκο καταναλωτών.

Οι λόγοι για τους οποίους αυξάνεται συνεχώς η τιμή του ρεύματος είναι πολλοί και σχετίζονται τόσο με τις διεθνείς συγκυρίες όσο και με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική αγορά ενέργειας. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι συνεχόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν γίνει ένας δυσβάσταχτος βραχνάς για τα ελληνικά νοικοκυριά και η ανάγκη για εύρεση οικονομικού ρεύματος έχει γίνει επιτακτική ανάγκη.

Γιατί αυξάνεται η τιμή του ρεύματος;

Όπως είπαμε και πιο πάνω η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από τις διεθνείς συγκυρίες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας στην Ελλάδα. Ας αρχίσουμε από τις διεθνείς συγκυρίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την αποσταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε και Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η ΕΕ προμηθεύονταν μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία μέσω μεγάλων αγωγών που περνούσαν από το έδαφος της Ρωσίας. Μιας και οι σχέσεις πλέον είναι τεταμένες η Ρωσία έχει σταματήσει μερικώς την τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως το φυσικό αέριο αποτελεί καύσιμη ύλη για πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι λοιπόν αφού η ζήτηση σε ρεύμα είναι αυξημένη και δεν υπάρχει καύσιμη ύλη είναι λογικό να ανέβει η τιμή του ρεύματος. Στην περίπτωση αυτή η αύξηση ρεύματος είναι ένα αναπόφεκτο γεγονός…

Υπάρχει λοιπόν απάντηση στο ερώτημα;
«τί να επιλέξω για να αντιμετωπίσω τις συνεχείς αυξήσεις ρεύματος;»

Βρες τον πάροχο με το Φθηνότερο Τιμολόγιο Ρεύματος

Είναι όμως αρκετή αυτή η συγκυρία ώστε να εκτινάξει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αρνητική και μεγάλο μέρος της αύξησης τιμών ρεύματος σχετίζεται με τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και ο οποίος έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε τα πιο ακριβό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Και αν όχι πάντα, δυστυχώς ένα από τα ακριβότερα ρεύματα. Ας δούμε λίγο την ιδιάζουσα περίπτωση του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας κατά πόσο επηρεάζει τον τελικό λογαριασμό ρεύματος.

Ο τρόπος οργάνωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας είναι τέτοιος ώστε η τιμή της ενέργειας να καθορίζεται από την τιμή του ακριβότερου καυσίμου και μάλιστα στην ακριβότερη τιμή της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνεται σαν να παράγονταν όλη από το ακριβότερο καύσιμο, που αυτή τη στιγμή είναι το φυσικό αέριο, παρότι αυτό συμμετέχει στην ηλεκτροπαραγωγή σε μικρό ποσοστό. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που το 100% της ενέργειας που μπαίνει στο σύστημα γίνεται μέσω χρηματιστηρίου. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 38% και προμηθεύονται τη μεγαλύτερη ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από μακροχρόνια συμβόλαια και συμβάσεις. Έτσι γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί στη χώρα μας υπάρχει έντονη αύξηση τιμής ρεύματος σε ενεργειακές κρίσεις.

Συμπεράσματα για την αύξηση στο ρεύμα

Τέλος πρέπει να προσθέσουμε και την αγορά εξισορρόπησης στην οποία οι προμηθευτές καταθέτουν σε πραγματικό χρόνο της προσφορές τους ώστε να καλυφθούν τα κενά σε ρεύμα που έχει το σύστημα. Στο σημείο αυτό είναι πολλές οι εταιρείας που κερδοσκοπούν εκτινάσσοντας τις τιμές ρεύματος στα ύψη. Πολλές φορές καταλαβαίνουμε ότι η άνοδος τιμής ρεύματος είναι και ένας τρόπος να δημιουργηθούν επίτηδες κενά ενέργειας από την προηγούμενη μέρα έτσι ώστε την επόμενη να μπορέσουν να αυξήσουν την τιμή. Έτσι, πολλές φορές η αύξηση ρεύματος είναι απρόσμενη για τον καταναλωτή που καλείται να πληρώσει μια πιο ακριβή τιμή στην κιλοβατώρα.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές γιατί η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλή και έτσι ενώ οι καταναλωτές προσπαθούν να βρούνε τρόπους να εξοικονομήσουν χρήματα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες κάποιοι άλλοι κερδοσκοπούν εις βάρους τους. Είναι παρατηρημένο πάντως ότι η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργεί την ανάγκη κρατικής επιδότησης ρεύματος.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος στα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι ειδικοί του Πανελλήνιου Ηλεκτρικού Ρεύματος όμως μπορούν να σας βοηθήσουν!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!