Ηλεκτρικό ρεύμα από αιολική ενέργεια

Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αιολική ενέργεια
Ηλεκτρικό ρεύμα από τον άνεμο και την αιολική ενέργεια

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στις μέρες μας σε συνδυασμό με την μείωση της διαθεσιμότητας των ορυκτών καυσίμων και την οικολογική καταστροφή που προκαλείται από την καύση τους, έχουν οδηγήσει στην αναζήτηση νέων φιλικών μορφών ενέργειας οι οποίες ονομάζονται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή ΑΠΕ. Μια από αυτές είναι και η αιολική ενέργεια η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη άνθιση στη χώρα μας με ανεμογεννήτριες να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή.

Η εκμετάλλευση του ανέμου για την παραγωγή ενέργειας γίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι καλαίσθητοι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι που δεσπόζουν σε πολλά νησιά μας αποτελούν ένα κλασσικό παράδειγμα της χρήσης του ανέμου προς όφελός μας. Σήμερα τους ανεμόμυλους έχουν αντικαταστήσει οι τερατώδεις ανεμογεννήτριες οι οποίες υπόσχονται να παράγουν ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον οικονομικά.

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες

Οι ανεμογεννήτριες μετατρέπουν την ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια και αποτελούν μια φυσική και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας την οποία μπορούμε να βρούμε σε θάλασσες και βουνά σε αφθονία. Εκεί λοιπόν γίνεται και η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, εκεί όπου δεν ζει άνθρωπος και η γη ανήκει σε κανέναν και σε όλους μας. Αυτό είναι ίσως που δελεάζει και τους επενδυτές: δωρεάν γη και κανένας να αντιδράσει.

Πόσο συμφέρει όμως η επένδυση στην αιολική ενέργεια και τις ανεμογεννήτριες; Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος έπρεπε να κάνει αυτή την επένδυση βάζοντας το χέρι στην τσέπη του μάλλον θα ήταν αρκετά ακριβή. Εκτός από το κόστος της αγοράς της ίδιας της ανεμογεννήτριας υπάρχει και το κόστος της διάνοιξης του δρόμου, πολλές φορές σε δύσβατα μέρη, της σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο, της συντήρησης κ.α.

Όμως μιας και το κόστος της εγκατάστασης καλύπτεται από επιδοτήσεις που δίνονται για την πράσινη ενέργεια και η τιμή πώλησης είναι προκαθορισμένη σίγουρα για κάποιον μεγάλο επενδυτή είναι μια επικερδής επιχείρηση.

Η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου είναι μια εύκολη υπόθεση στην Ελλάδα, όπου η νομοθεσία είναι ακόμα ασαφής και επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε ευαίσθητα οικοσυστήματα με ανύπαρκτες Περιβαλλοντολογικές Μελέτες. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα που έχουμε για την απόδοση των ανεμογεννητριών είναι ασαφή. Η ανάγκη που έχουμε για φθηνό ρεύμα είναι μεγάλη για την ηλεκτροδότηση των αναγκών μας όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είμαστε οι μοναδικοί κάτοικοι αυτής της γης.

Σήμερα αρκετές εταιρείες στην Ελλάδα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από αιολική ενέργεια!

Βρες το Φθηνότερο Ελληνικό Ρεύμα!

Για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας είναι σημαντικό να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που αυτή έχει. Ας δούμε αρχικά τα υπέρ που παρουσιάζουν οι ανεμογεννήτριες:

  • Ο αέρας, ο άνεμος είναι δωρεάν και παράγεται συνεχώς.
  • Κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο δεν υπάρχει παραγωγή αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
  • Σε περίπτωση που οι ανεμογεννήτριες στηθούν σε αγροκτήματα ή κοντά στον αστικό ιστό όπου υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος είναι αρκετά συμφέρουσα, οικονομικά, λύση.

Κατά τη χρήση των ανεμογεννητριών

  • Ως ενέργεια είναι πολύ δύσκολο να αποθηκευτεί ενώ η χρησιμοποίηση μπαταριών αυξάνει κατά πολύ το κόστος εγκατάστασης.
  • Παρουσιάζει πολύ χαμηλή πυκνότητα και έχει εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή απόδοσης, 30% ή και λιγότερο με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλές ανεμογεννήτριες για να παραχθεί ικανοποιητική ποσότητα ενέργειας.
  • Τα συνοδευτικά έργα όπως η διάνοιξη δρόμου σε δύσβατες περιοχές και ορεινά οικοσυστήματα εκτός του ότι είναι δύσκολη και δαπανηρή μεταβάλλει για πάντα το φυσικό οικοσύστημα της περιοχής.
  • Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κορυφογραμμές, άνω των 2.000μ όπως συμβαίνει στην Ελλάδα (και όχι στο εξωτερικό) αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το τοπίο και προκαλεί σοβαρή οικολογική καταστροφή.
  • Ο μέσος όρος ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι περίπου 20 χρόνια, μετά το πέρας αυτό δεν υπάρχει κάποια μέριμνα ή υποχρέωση της εταιρείας εγκατάστασης για αποκατάσταση του φυσικού τοπίου. Απλά η ελληνική φύση θα καταλήξει ένα απέραντο νεκροταφείο ανεμογεννητριών.
  • Κατά τη λειτουργία τους παράγουν αρκετό θόρυβο
  • Η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα γίνεται σε απομακρυσμένες περιοχές οπότε είναι απαραίτητη η κατασκευή οδικού δικτύου για τη μεταφορά τους καθώς και δικτύου για τη μεταφορά ρεύματος κάτι που αυξάνει το κόστος εγκατάστασης και επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον
  • Προκαλούν τραυματισμούς και θανάτωση πουλιών, τόσο μεταναστευτικών όσο και ενδημικών, διαταράσσοντας έτσι σημαντικά την ισορροπία του οικοσυστήματος.
  • Είναι άκρως αντιαισθητικές και δεν δένουν με το τοπίο
  • Υψηλό κόστος εγκατάστασης και έρευνας
  • Έχουν μεγάλη διακύμανση στην απόδοσή τους, η οποία οφείλεται στην αλλαγή της έντασης του αέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και του χρόνου.
Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανεμογεννήτρια
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτρια

Ηλεκτρικό ρεύμα από ανεμογεννήτρια

Καθώς ο άνεμος φυσάει, τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας περιστρέφονται και μεταδίδουν την κίνηση σε έναν περιστρεφόμενο άξονα με τον οποίο συνδέονται. Ο άξονας αυτός περνάει μέσα από ένα κιβώτιο μετάδοσης της κίνησης όπου αυξάνεται η ταχύτητα περιστροφής. Το κιβώτιο αυτό συνδέεται με τη σειρά του με έναν άξονα μεγάλης ταχύτητας περιστροφής ο οποίος κινεί μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κάπως έτσι έχουμε ρεύμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω θα πίστευε κάποιος πως όσο δυνατότερος ο αέρας τόσο περισσότερο ρεύμα θα παράγεται όμως η αλήθεια είναι πως αν η ισχύς του ανέμου αυξηθεί πολύ τότε η τουρμπίνα έχει ένα φρένο το οποίο περιορίζει την αύξηση της περιστροφής των πτερυγίων με σκοπό να περιοριστεί η φθορά της ανεμογεννήτριας και η πιθανή καταστροφή της. Όμως και για να ξεκινήσει η περιστροφή των πτερυγίων η ταχύτητα του ανέμου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 15 kph και να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι λοιπόν βλέπουμε πως οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν πάντα ρεύμα όταν φυσάει και χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να μπορούν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Κατά την περιστροφή της η γεννήτρια παράγει ηλεκτρισμό τάσης 25.000 V. Το ρεύμα αυτό διέρχεται αρχικά από μετασχηματιστή που βρίσκεται στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ο οποίος ανεβάζει την τάση στα 400.000V μιας και το ρεύμα υψηλής τάσης διανύει καλύτερα μεγάλες αποστάσεις.

Οι ανεμογεννήτριες μας υπόσχονται φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα με μηδαμινό κόστος και φιλικό προς το περιβάλλον. Είναι όμως τα πράγματα ακριβώς έτσι; Τα περισσότερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα εγκαθίστανται σε απάτητες κορυφογραμμές σε βουνά, νησιά, βραχονησίδες ή τελευταία μέσα στη θάλασσα και συντελούν σε μια οικολογική καταστροφή. Τα μέρη αυτά βρίσκονται μακριά από χωριά και δρόμους και για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους απαιτείται η διάνοιξη δρόμων μεγάλου πλάτους και κόστους. Επιπλέον το ηλεκτρικό δίκτυο δεν είναι κοντά οπότε και πάλι πρέπει να υπάρξει κάποιος τρόπος σύνδεσης με αυτό.

Παρότι υπάρχουν ανεμογεννήτριες σε διάφορες διαστάσεις και ύψη, συνήθως επιλέγονται αυτές που έχουν μεγάλο μέγεθος και βάρος κάτι που απαιτεί για τη σωστή τοποθέτησή τους κατασκευή βάσεων μεγέθους γηπέδου μπάσκετ. Επιπλέον δεν υπάρχει ακόμα η τεχνολογία για να αποθηκευτεί εύκολα το ρεύμα με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες μεγάλες μπαταρίες οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος.

Όπως είδαμε και πιο πάνω στα υπέρ και τα κατά οι ανεμογεννήτριες είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν και τα μεταλλικά μέρη μένουν να σκουριάζουν όταν τελειώσει ο χρόνος λειτουργίας τους. Παράλληλα σε δύσβατες περιοχές το service είναι εξαιρετικά δύσκολο και ο μηχανικός δύσκολα θα αντικαταστήσει μέρη της ανεμογεννήτριας γρήγορα όπως το ατρακτίδιο ή τα πτερύγια που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της. Τέλος να αναφερθούμε και στον θόρυβο που δημιουργούν ακόμα και οι “αθόρυβες” ανεμογεννήτριες ο οποίος σίγουρα δεν είναι φιλικός προς την πανίδα της περιοχής.

Εδώ και χρόνια ακούμε για τα οφέλη στην οικονομία από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Με μεγάλο κόστος σχεδιασμού και κατασκευής καθώς και αμφίβολη αποδοτικότητα φαίνεται πως κάπου η υπόθεση βρωμάει και κάποιοι θα βγάλουν πολλά λεφτά καταστρέφοντας τη χώρα μας.

Ανεμογεννήτρια στο μπαλκόνι

Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθώντας να κάνουν το σπίτι τους ενεργειακά αυτόνομο αποφασίζουν να εγκαταστήσουν αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα και για την ενίσχυσή τους χρησιμοποιούν ανεμογεννήτριες. Ο τρόπος λειτουργίας τους βασίζεται στη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε ηλεκτρική. Οι μικρές αυτές ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετηθούν στο σπίτι, στο εξοχικό, στο αγρόκτημα κ.α.

Οι μικρές ανεμογεννήτριες υπόσχονται αυτονομία ενέργειας ενώ η λειτουργία τους είναι απλή και η τιμή τους οικονομική. Υπάρχουν διάφορα είδη ανεμογεννητριών που είναι κατάλληλες για εγκατάσταση στην ταράτσα και ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν κυμαίνονται και οι τιμές τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ισχύ, την παραγωγή καθώς και τη σύνδεσή τους δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μπορείτε να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους τεχνικούς.

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά ανεμογεννήτριας, όσο φθηνή και αν είναι, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας κάποια πράγματα. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να γνωρίζεται πως για να ξεκινήσει η παραγωγή ρεύματος θα πρέπει ο αέρας να έχει κάποια συγκεκριμένη ταχύτητα ενώ αν ο άνεμος είναι πολύ δυνατός θα σταματήσει η λειτουργία της ώστε να μην υπάρξει φθορά. Επιπλέον το ρεύμα που παράγει η ανεμογεννήτρια δεν μπορεί να αποθηκευτεί άρα ή θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα ή να αποθηκευτεί σε μπαταρίες οι οποίες αυξάνουν το κόστος της εγκατάστασης. Τέλος όσο μικρή και αν είναι η ανεμογεννήτρια δημιουργεί κάποιον θόρυβο.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος από μικρές οικιακές ανεμογεννήτριες οπότε η μόνη τους χρήση είναι υποστηρικτική σε ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Η οικονομία που μπορεί να προσφέρουν είναι αμφίβολη μιας και το κόστος τους δεν είναι και μικρό ενώ χρειάζονται διαρκή συντήρηση.

Όλο και περισσότεροι πάροχοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες!

Βρες το Φθηνότερο Ελληνικό Ρεύμα!

Αιολικά πάρκα και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Αιολικό πάρκο και περιβάλλον
Αιολικό πάρκο και η παρέμβασή του στο φυσικό περιβάλλον

Η ελληνική γη έχει ξεκινήσει να γεμίζει με αιολικά πάρκα τα οποία σύμφωνα με τους ιθύνοντες είναι απαραίτητα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση έχει επιβάλει κάποιες δεσμεύσεις για την παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ΑΠΕ με σκοπό την μείωση των εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον και την ανεξαρτητοποίηση από τα ορυκτά καύσιμα. Όμως είναι τα αιολικά πάρκα η λύση;

Στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται σε περιοχές μακριά από αστικά κέντρα, δηλαδή μακριά από εκεί που καταναλώνεται το ρεύμα και υπάρχει ανάγκη ηλεκτροδότησης. Αυτό γίνεται γιατί όπως και να το κάνουμε οι ανεμογεννήτριες είναι αντιαισθητικές και παράγουν θόρυβο οπότε το κοινωνικό σύνολο θα αντιδρούσε περισσότερο. Επιπλέον η γη στα βουνά είναι δωρεάν μιας και δεν ανήκει σε κανέναν αλλά στο ελληνικό δημόσιο το οποίο και την παραχωρεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Μακριά από κάθε οδικό δίκτυο η κατασκευή δρόμων για την εγκατάσταση και τη μεταφορά των ανεμογεννητριών είναι απαραίτητη. Και οι δρόμοι αυτοί πρέπει να είναι μεγάλου πλάτους για να μπορέσουν να περάσουν τα φορτηγά με τα πτερύγια. Και εδώ κάπου συντελείται η πρώτη μεγάλη οικολογική καταστροφή με την κοπή αιωνόβιων δέντρων και την αποψίλωση δασών.

Συνέχεια έχουν οι βουνοκορφές και τα μέρη που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες αφού πρέπει να ισιπεδωθούν και μπαζωθούν ώστε να μπούνε οι βάσεις. Η οικολογική και αισθητική παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον είναι μεγάλες και μη αναστρέψιμες. Μετά το πέρας της ζωής τους, η διάρκεια ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι περίπου 20 χρόνια, αυτές μένουν ως τεράστια οικολογικά απορρίμματα να χάσκουν αφού δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να απομακρυνθούν ή το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Αυτά δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αιολικά πάρκα ενδεικτικά θα αναφέρουμε το απομακρυσμένο ηλεκτρικό δίκτυο, το υψηλό κόστος συντήρησης καθώς και οι μη σταθερή ισχύς του ανέμου.

Από τα παραπάνω είναι εύκολο να καταλάβουμε πως η πράσινη αιολική ενέργεια δεν είναι ούτε τόσο πράσινη όσο θέλουν να πιστέψουμε ούτε τόσο φτηνή. Γιατί όμως οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εταιρείες ρεύματος κάνουν ουρά να τις βάλουν; Μα φυσικά γιατί υπάρχουν επιδοτήσεις!!!

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!