Παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο

Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο
Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο

Η ενεργειακή εξάρτηση που υπάρχει σήμερα από τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, έχει δημιουργήσει τρομερή καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον τόσο κατά την εξόρυξή τους όσο και κατά την καύση τους και εκτός αυτού τα αποθέματά τους τελειώνουν. Έτσι λοιπόν η ανθρωπότητα αναγκάζεται να στραφεί σε νέους τρόπους παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και ένας από αυτούς είναι η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο.

Ανακάλυψε παρόχους που προωθούν φθηνό ρεύμα από φυσικό αέριο!

Θέλω να βρω τον Φθηνότερο Πάροχο τώρα!

Πως παράγεται ρεύμα από το φυσικό αέριο

Οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου χτίζονται εύκολα και είναι πολύ οικονομικές ενώ έχουν και μεγάλο συντελεστή απόδοσης σε σχέση με ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άλλου τύπου. Παράλληλα, το προερχόμενο ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο παράγει πολύ λίγους ατμοσφαιρικούς ρύπους συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα εργοστάσια είναι ο τρόπος προμήθειας φυσικού αερίου από τον τόπο εξόρυξής τους ο οποίος συνήθως είναι απομακρυσμένος.

Τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με την καύση φυσικού αερίου η οποία εισέρχεται στο κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων όμως η βασική αρχή λειτουργίας τους είναι η ίδια και η εγκατάσταση σχετικά απλή. Σε όλες τις μονάδες υπάρχει ένας αεριοστρόβιλος στον οποίο προστίθεται το φυσικό αέριο μαζί με ένα ρεύμα αέρα το οποίο προκαλεί την περιστροφή ενός μαγνήτη ο οποίος παράγει ηλεκτρισμό. Κατά τη διαδικασία αυτή παράγεται θερμότητα την οποία πολλές μονάδες εκμεταλλεύονται περαιτέρω.

Τύποι ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο είναι αυτοί του απλού κύκλου και της συμπαραγωγής.

Οι μονάδες απλού κύκλου είναι πολύ απλές όμως η απόδοσή τους είναι μικρότερη από τις συμπαραγωγής ενώ έχουν και αρκετές απώλειες. Πολλές φορές στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο χρησιμοποιούνται παράλληλα με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες για να καλύψουν ανάγκες για ηλεκτροδότηση γρήγορα.

Στα εργοστάσια συμπαραγωγής γίνεται συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από το σχετικά φθηνό αέριο. Με τον τρόπο αυτό γίνεται η μέγιστη και βέλτιστη εκμετάλλευση του φυσικού αερίου αφού μαζί με την ηλεκτρική ενέργεια παράγεται θερμότητα (ζεστό νερό ή ατμός). Η θερμότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ταυτόχρονη παραγωγή ψύξης.

Στην Ελλάδα πολλοί είναι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου προσφέροντας φθηνό και φιλικό προς το περιβάλλον ρεύμα στους καταναλωτές!

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου. Επειδή συνήθως η εξόρυξη φυσικού αερίου γίνει σε μέρη απομακρυσμένα από εκεί που είναι τα εργοστάσια για την μεταφορά τους κατασκευάζονται αγωγοί εκατοντάδων χιλιομέτρων οι οποίοι αυξάνουν το κόστος παραγωγής ρεύματος.

Στα θετικά των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου θα αναφέρουμε το μικρό κόστος κατασκευής τους και τη μεγάλη απόδοση που έχουν ενώ παράλληλα είναι αρκετά φιλικά προς το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό όλο και περισσότεροι πάροχοι φυσικού αερίου στρέφονται και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι καταναλωτές οδηγούνται σε αναζητήσεις για φθηνότερο ρεύμα από φυσικό αέριο.

Θέλω να βρω τον Φθηνότερο Πάροχο τώρα!

Πολλοί αναρωτιούνται πόσο συμφέρει η μετατροπή του φυσικού αερίου σε ηλεκτρικό ρεύμα και η αλήθεια είναι πως αυτό είναι μια εύλογη ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως παραμένει μια συμφέρουσα λύση και από οικονομικής άποψης για την λειτουργία των ηλεκτρικών μας συσκευών που ολοένα και αυξάνονται. Καθώς η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για την παραγωγή του σε συμφέρουσες για τον καταναλωτή τιμές. Μία επίσης συμφέρουσα λύση για τον καταναλωτή είναι η επιλογή εταιρείας που παρέχει μαζί ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο!

Οι ανάγκες για περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας οδηγεί σε λύσεις πιο οικονομικές όπως αυτή της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!