Ανεμογεννήτρια στο σπίτι

Καθώς η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ολοένα και αυξάνεται δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να βρουν τρόπους να πληρώνουν λιγότερο ρεύμα αλλά και να καταστήσουν το σπίτι ή την επιχείρησή τους ενεργειακά αυτόνομα. Ένας αρκετά δημοφιλής τρόπος είναι η τοποθέτηση ανεμογεννήτριας στο σπίτι η οποία βασίζεται στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας για παραγωγή ρεύματος και μπορεί να λειτουργεί μόνη της ή να ενισχύσει ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Η αρχή λειτουργίας μιας ανεμογεννήτριας είναι πολύ απλή και βασίζεται ουσιαστικά στη μετατροπή της αιολικής ενέργειας, της δύναμης δηλαδή του ανέμου, σε ηλεκτρική. Καθώς ο αέρας περιστρέφει τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας αυτά με τη σειρά τους γυρίζουν έναν άξονα ο οποίος είναι συνδεδεμένος με μια γεννήτρια η οποία και παράγει το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ανεμογεννήτριες εκτός από το ότι προσφέρουν οικονομία, αφού μειώνουν τον λογαριασμό ρεύματος, με τη σωστή χωροθέτηση και τοποθέτηση μπορούν να βοηθήσουν και στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η παραγωγή ρεύματος από ανεμογεννήτρια είναι οικολογική.

Τελικά ποιοί παράγουν οικολογικό ρεύμα & παραμένουν φθηνοί πάροχοι;

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν δύο τύποι ανεμογεννητριών:

  1. ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα
  2. ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα

Η διαφορά τους έχει να κάνει με τον τρόπο που κινούνται τα πτερύγια. Στις ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα ο άξονας περιστροφής είναι κάθετος προς την επιφάνεια της γης, ενώ στις οριζοντίου περιστρέφεται οριζόντια.

Ανεμογεννήτρια σε ταράτσα

Όπως είπαμε δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που σκέφτονται τρόπους για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα από το λογαριασμό ρεύματος. Η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας σε σπίτι είναι μια πολύ καλή λύση αφού μπορεί να τοποθετηθεί με ευκολία σε μπαλκόνι, βεράντα, ταράτσα, αυλή ή κήπο. Η λειτουργία μιας μικρής ανεμογεννήτριας είναι ιδιαίτερα απλή ενώ το κόστος τους είναι μικρό. Συνήθως οι μελέτες γίνονται στην τοποθέτηση ανεμογεννήτριας στην ταράτσα καθώς εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη απόδοση ταχύτητας του ανέμου.

Σήμερα στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα μοντέλα η τιμή των οποίων εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Η εγκατάστασή τους είναι ιδιαίτερα εύκολη ενώ την τοποθέτηση και τη συντήρησή τους την αναλαμβάνουν εξειδικευμένα συνεργεία και τεχνικοί. Πριν προχωρήσετε στην αγορά μιας οικιακής μικρής ανεμογεννήτριας θα πρέπει να γνωρίζετε πως για να ξεκινήσει η λειτουργία της θα πρέπει ο αέρας να έχει μια ορισμένη ταχύτητα, ενώ σε περίπτωση που είναι δυνατός σταματάει ώστε να μην υπάρξουν φθορές. Ακόμα θα πρέπει να ξέρετε πως το ρεύμα που παράγεται από την ανεμογεννήτρια δεν αποθηκεύεται οπότε θα πρέπει να καταναλώνετε άμεσα ή να υπάρχουν συσσωρευτές – μπαταρίες για να αποθηκευτεί. Μια ακόμα λεπτομέρεια είναι πως η ανεμογεννήτρια σε ταράτσα όσο μικρή και αν είναι κατά τη λειτουργία της παράγει κάποιον, έστω και ελάχιστο, θόρυβο. Η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά σαφής για τις οικιακές ανεμογεννήτριες καθώς ανήκουν στον νεοσύστατο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για την τοποθέτηση ανεμογεννήτριας στην ταράτσα πολυκατοικίας είναι πολύ σημαντικό να δείτε τι επιτρέπεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Το κόστος μιας ανεμογεννήτριας για το σπίτι είναι αρκετά μεγάλο και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν την αγορά μιας μεταχειρισμένης ως μια πιο οικονομική λύση. Η απόδοση της επένδυσης είναι αμφίβολη μιας και όπως είπαμε οι τιμές είναι υψηλές ενώ χρειάζονται συνεχώς συντήρηση. Στο ερώτημα πόσο ρεύμα γλιτώνω δεν υπάρχει μια σαφής απάντηση αφού εξαρτάται από την ποσότητα ρεύματος που παράγεται από τον αέρα που φυσάει.

Κατασκευή και εγκατάσταση οικιακής ανεμογεννήτριας

Η τοποθέτηση και η κατασκευή μιας μικρής ανεμογεννήτριας σε οικία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ποσότητα ρεύματος που θα παραχθεί. Ένας από τους παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψιν ο τεχνικός ή ο ηλεκτρολόγος που θα μας βοηθήσει στην επιλογή της είναι το σωστό ύψος που πρέπει να έχει η ανεμογεννήτρια κατά την εγκατάστασή της. Αυτό εξαρτάται από το μέρος που θα τη βάλουμε μιας και είναι σημαντικό να αποφευχθούν δίνες αέρα που μπορεί να δημιουργηθούν από εμπόδια όπως κεραίες, δέντρα, ψηλά κτήρια κ.α.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η απόδοση που θα έχει η ανεμογεννήτρια εξαρτάται από τρεις παράγοντες αλλά και από την τοποθεσία που θα τοποθετηθεί.

Οι παράγοντες που παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην απόδοση μιας ανεμογεννητριας είναι:

  • το μήκος των πτερυγίων – όσο μεγαλύτερο το μήκος τόσο περισσότερο ρεύμα παράγεται
  • το είδος της ανεμογεννήτριας – οριζοντίου ή κάθετου άξονα. Οι ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα περιστρέφονται σε χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου όμως έχουν πιο μικρή απόδοση.
  • ταχύτητα του ανέμου – όσο μεγαλύτερη είναι τόσο περισσότερο ρεύμα παράγεται
Βρες παρόχους που επενδύουν στις ΑΠΕ και παραμένουν φθηνοί!

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Συχνές ερωτήσεις

Πώς λειτουργεί η ανεμογεννήτρια;

Η ανεμογεννήτρια μετατρέπει την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική. Ο αέρας γυρίζει τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας τα οποία περιστρέφουν έναν άξονα που είναι συνδεδεμένος με μια γεννήτρια η οποία παράγει ρεύμα.

Πόσο ρεύμα παράγει μια ανεμογεννήτρια στην ταράτσα;

Η ποσότητα ρεύματος που παράγει μια οικιακή ανεμογεννήτρια εξαρτάται από παράγοντες όπως η ταχύτητα του ανέμου αλλά και το είδος της ανεμογεννήτριας. Η κάθε ανεμογεννήτρια έχει τα δικά της τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία θα σας αναλύσει ο τεχνικός που θα προχωρήσει στην εγκατάστασή της.

Επιτρέπεται η παραγωγή ρεύματος από ανεμογεννήτρια στο σπίτι;

Αν και ο νόμος αυτή τη στιγμή για τις οικιακές ανεμογεννήτριες δεν είναι ιδιαίτερα σαφής υπάρχουν ορισμένοι κανονισμοί οι οποίοι τη διέπουν. Η παραγωγή ρεύματος από ανεμογεννήτρια στο σπίτι δεν είναι παράνομη ούτε είναι επικίνδυνη αν η τοποθέτηση γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο.

Πώς να φτιάξω μια ανεμογεννήτρια;

Η ερώτηση πως κατασκευάζω ανεμογεννήτρια είναι αρκετά συχνή. Η αλήθεια είναι πως το να φτιάξει κάποιος μια ανεμογεννήτρια για σχολική εργασία δεν είναι δύσκολη, όμως η κατασκευή μιας μεγάλης ανεμογεννήτριας για παραγωγή οικιακού ρεύματος δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς απαιτεί χρήση βασικών γνώσεων φυσικής, αεροδυναμικής, μηχανικής και ηλεκτρονικών σπουδών ενώ πρέπει να τηρεί και συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Πόσο κοστίζει μια ανεμογεννήτρια οικιακής χρήσης;

Το κόστος μιας οικιακής ανεμογεννήτριας στην ελληνική αγορά κυμαίνεται από 100 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ περίπου. Η τιμή εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ανεμογεννήτριας (μέγεθος, ονομαστική ισχύς, δυνατότητα παραγωγής ρεύματος, υλικά κατασκευής κ.τ.λ.). Επιπλέον θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και το κόστος της εγκατάστασης και της τοποθέτησής της.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!