CNG Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο

Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο CNG
Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο CNG και τρόποι μεταφοράς του

Παρότι το δίκτυο του φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα με γοργούς ρυθμούς υπάρχουν ακόμα περιοχές που δεν έχουν συνδεθεί στο δίκτυο ή θα αργήσουν. Τη λύση δίνει το CNG (Compressed Natural Gas) ή Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο (ΠΦΑ) αλλιώς Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο.

Τι είναι το CNG (Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο);

Το CNG είναι ένα ορυκτό καύσιμο το οποίο προκύπτει όταν το φυσικό αέριο συμπιεστεί στο 1% του αρχικού του όγκου. Χάρη σε αυτή του την ιδιότητα μπορούν πολύ εύκολα να αποθηκευτούν μεγάλες ποσότητες σε μικρό χώρο και μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές εκτός δικτύου. Η συμπίεση του φυσικού αερίου σε ΠΦΑ γίνεται σε συμπιεστές που υπάρχουν στο δίκτυο και στη συνέχεια γίνεται η παροχέτευσή του σε ειδικές φιάλες ή βυτία. Κατόπιν μεταφέρεται στο χώρο κατανάλωση μέσω ειδικών οχημάτων.

Με τη μέθοδο αυτή μπορούν πλέον όλοι να απολαύσουν τα οφέλη που προσφέρει το φυσικό αέριο χωρίς να υπάρχει η ανάγκη σύνδεσης στο δίκτυο φυσικού αερίου. Αποτελεί ιδανική επιλογή για οικιακή, επαγγελματική και βιομηχανική χρήση, είναι οικονομικό και συμβάλει σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Μην ξεχνάτε τη βασική ερώτηση που σίγουρα ενδιαφέρει:
"ποια είναι η κατάλληλη εταιρεία για παροχή CNG;"

Βρες τον πάροχο που σε Συμφέρει!

Αλυσίδα εφοδιασμού με CNG

Παρακάτω θα δούμε τα στάδια και τον τρόπο με τον οποίο το Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο CNG φτάνει στη δική σας πόρτα εύκολα, γρήγορα και οικονομικά.

Μητρικός σταθμός
Ο μητρικός σταθμός κατασκευάζεται σε κάποιο σημείο στο οποίο υπάρχει πρόσβασή στο δίκτυο φυσικού αερίου και χρησιμοποιείται για τη μεταφόρτωση του φυσικού αερίου από το δίκτυο σε συστήματα μεταφορά, σε πίεση 250bar.

Μεταφορά CNG
Η μεταφορά του CNG γίνεται με ειδικά οχήματα από τον μητρικό σταθμό μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Η αποθήκευσή του γίνεται σε κυλίνδρους μεγάλης χωρητικότητας συνθετικούς ή χαλύβδινους.

Αποσυμπιεστής
Αυτός βρίσκεται στη μονάδα του καταναλωτή ή του τοπικού δικτύου. Αποσυμπιέζει το φυσικό αέριο και συνδέεται με την εσωτερική εγκατάσταση του τελικού καταναλωτή ή του τοπικού δικτύου.

Ασφάλεια
Αυτό που ανησυχεί πολλούς καταναλωτές είναι η ασφάλεια του CNG. Τα συστήματα αυτά κατασκευάζονται εδώ και δεκαετίες με αυστηρές προδιαγραφές και χωρίς να έχουν ποτέ παραιτηρηθεί προβλήματα ασφαλείας.

Πλεονεκτήματα χρήσης Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου CNG

  • Είναι ένα εξαιρετικά οικονομικό καύσιμο, ειδικά σε σχέση με το πετρέλαιο και το υγραέριο.
  • Έχει πολύ χαμηλά έξοδα συντήρησης και μιας και είναι συμπιεσμένο μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες με μικρό κόστος.
  • Το Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο CNG είναι ιδιαίτερα ασφαλές και η θερμοκρασία ανάφλεξής του είναι υψηλότερη από αυτή της βενζίνης και του πετρελαίου. Τα συστήματα CNG κατασκευάζονται εδώ και χρόνια και ουδέποτε έχει παρατηρηθεί πρόβλημα στην ασφάλειά τους μιας και τηρούνται τα υψηλότερα στάνταρ. Επιπλέον τα σύγχρονα συστήματα CNG δίνουν τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως ελέγχου και λήψης δεδομένων ενώ γίνεται και εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης με κάμερες.
  • Το CNG έχει πολύ μικρή πιθανότητα ανάφλεξης και μόνο αν το μίγμα με αέρα είναι σε συγκέντρωση 5 – 15%.
  • Ένα από τα θετικά που έχει το CNG είναι η μεγάλη απόδοση που έχει και το γεγονός πως είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.
  • Το CNG διαθέτει υψηλή θερμογόνο δύναμη μειώνοντας έτσι σημαντικά το ενεργειακό κόστος.
  • Το Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίου συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Τέλος το CNG δεν είναι τοξικό και διαβρωτικό αέριο ενώ επειδή είναι πιο ελαφρύ από τον αέρα διαφεύγει άμεσα στην ατμόσφαιρα.

Συμπεράσματα για το  Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο CNG

Το CNG είναι ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο καύσιμο και δίνει οικονομικές λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καταναλωτών. Η αναβάθμιση του συστήματος, ανάλογα με τις ανάγκες του επαγγελματία, είναι εξαιρετικά εύκολη. Οι τιμές του Πεπιεσμένου Φυσικού Αερίου CNG καθορίζονται σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει το παρατηρητήριο τιμών στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο CNG έρχεται να δώσει λύσεις στις περιοχές της Ελλάδας που δεν είναι συνδεδεμένες με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!