Εξοικονόμηση ενέργειας

Καθώς το κόστος της ενέργειας αυξάνεται καθημερινά και η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται να φτάνει στο τέλος της οι πολίτες αλλά και οι κεντρικές κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μειωθούν οι απώλειες ενέργειας. Με τον όρο εξοικονόμηση ενέργειας εννοούμε οποιαδήποτε τεχνολογική προσπάθεια και πρωτοβουλία με την οποία έχουμε μείωση της σπατάλης ενεργειακών αποθεμάτων. Οι σύγχρονες πόλεις απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για φωτισμό, θέρμανση, κλιματισμό αλλά και την λειτουργία της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας. Για να μπορέσει να παραχθεί αυτή η ενέργεια γίνεται μεγάλη κατανάλωση σε γαιάνθρακες, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όμως καθώς η τιμή τους αναβαίνει αλλά και τα αποθέματά τους εξαντλούνται είναι απαραίτητο να βρεθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλουν:

 1. Η πολιτική πρωτοβουλία για πράσινη ανάπτυξη
 2. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία
 3. Η χρήση αποδοτικών οικιακών εγκαταστάσεων
 4. Η επιλογή πιο οικονομικών μηχανών στην κατανάλωση ενέργειας
 5. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων
 6. Η μείωση της σπατάλης ενέργειας

Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια

Τα κτίρια είναι ένας τομέας ο οποίος είναι υπεύθυνος για μεγάλη κατανάλωση ενέργειας μιας και υπολογίζεται πως περίπου το 40% της συνολικής τελικής κατανάλωσης σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο προέρχεται από αυτά. Η κατανάλωση αυτή είναι σε μορφή ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας (πετρέλαιο) έχει σημαντικό κόστος ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ρύπους. Ιδιαίτερα η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας παίζει καθοριστικό ρόλο στα μηνιαία κόστη ενός κοινόχρηστου κτιρίου.

Εξοικονόμησε χρήματα βρίσκοντας τον πιο οικονομικό πάροχο ρεύματος!

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Για την Ελλάδα τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν πως περίπου το 70% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας είναι για θέρμανση της οικίας και 18% οι οικιακές συσκευές, ο φωτισμός και ο κλιματισμός. Από αυτά το 35,5% του συνόλου αντιστοιχεί σε κατοικίες οι οποίες για θέρμανση χρησιμοποιούν αποκλειστικά πετρέλαιο. Το υπόλοιπο 64% αντιστοιχεί σε αυτόνομα θερμαινόμενες κατοικίες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο (25%), καυσόξυλα (18%) και ηλεκτρικό ρεύμα (12%). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τιμές σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα που τα τελευταία χρόνια διαγράφουν μόνιμη αύξηση.

Τα κτίρια στην Ελλάδα καταναλώνουν όλο και περισσότερη ενέργειας κάτι που οφείλετε στην όλο και μεγαλύτερη χρήση του κλιματισμού αλλά και άλλων μικροσυσκευών. Ειδικά τα κλιματιστικά αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες αύξησης του φορτίου σε ώρες αιχμής κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν οι καταναλωτές μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Η εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορα δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία και πολλά άλλα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο σωστός σχεδιασμός του κτιρίου, η χρήση ενεργειακά αποδοτικών στοιχείων και συστημάτων καθώς και η εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων υψηλής απόδοσης αποτελούν βασικούς παράγοντες για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι σωστές τεχνικές μελέτες αλλά και η ανώτερη ποιότητα του απαραίτητου εξοπλισμού και της εγκατάστασης αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ενεργειακή οικονομία.

Οι σημαντικότερες επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε ένα κτίριο ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι εξής:

 • το κέλυφος του κτιρίου – χρήση θερμομόνωσης και μονωτικών υλικών, κατάλληλων συστημάτων για κουφώματα, παθητικά ηλιακά συστήματα
 • ο περιβάλλον χώρος του κτιρίου – η ύπαρξη ή μη βλάστησης
 • η ορθολογική χρήση του κτιρίου και η αξιοποίηση των δομικών στοιχείων – φυσικός αερισμός, αξιοποίηση θερμικής μάζας, ενεργειακή διαχείριση
 • εγκαταστάσεις φωτισμού, θέρμανσης, ψύξης, ηλεκτρικές συσκευές και ζεστό νερό

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Όπως είδαμε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας καταναλώνεται στο σπίτι οπότε είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε αυτό τα οποία εκτός από το όφελος που θα έχουν για την τσέπη μας συμβάλλουν και στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι λύσεις που μπορούμε να δώσουμε έτσι ώστε με μικρές αλλαγές να έχουμε καλύτερα ενεργειακά κτίρια.

Η θέρμανση της οικίας είναι μια από τις παραμέτρους οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες απώλειες ενέργειας. Κάποιοι απλοί τρόποι για να κάνετε οικονομία στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και οικονομία στο φυσικό αέριο είναι οι εξής:

 • πόρτες και παράθυρα – στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα με ειδικές ταινίες ή κουρτίνες ενέργειας οι οποίες μειώνουν την απώλεια θερμότητας μέχρι και 10%.
 • θερμαντικά σώματα – προσέχουμε ώστε να είναι ελεύθερα μακριά από έπιπλα ή να μην είναι σκεπασμένα
 • χώροι που δεν χρησιμοποιούνται – κλείνουμε τις πόρτες που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες εμποδίζοντας έτσι τον θερμό αέρα να φύγει από το σπίτι μας
 • προγραμματιζόμενος θερμοστάτης – με τη χρήση του μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικές θερμοκρασίες για της διάφορες ώρες της μέρας εξοικονομώντας ενέργεια για θέρμανση και κλιματισμό
 • συντήρηση την συστημάτων θέρμανσης και ψύξης – με τον τρόπο αυτό υπάρχει καλύτερη λειτουργία και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας
 • εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα
 • θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα – με τον τρόπο αυτό έχουμε επιλογή της θερμοκρασίας στον κάθε χώρο ξεχωριστά

Μια άλλη κατηγορία η οποία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ρεύματος είναι οι διάφορες οικιακές συσκευές. Για να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω απλά βήματα στο σπίτι μας:

Το ψυγείο και ο καταψύκτης είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές οπότε το να εξοικονομήσουμε ρεύμα από αυτές είναι σημαντικό. Αρχικά αν σκοπεύουμε να αγοράσουμε καινούριο επιλέγουμε έναν υψηλής ενεργειακής κλάσης για μεγαλύτερη οικονομία. Στις παλιές συσκευές φροντίζουμε η πόρτα να μένει ανοικτή το λιγότερο δυνατόν ώστε να μειώνεται η ενέργεια που καταναλώνεται για την ανάκτηση της θερμοκρασίας. Επιπλέον ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ώστε αυτό να κάνει καλή επαφή για να μην υπάρχει απώλεια ενέργεια. Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε το ψυγείο και τον καταψύκτη μακριά από συσκευές που θερμαίνουν όπως καλοριφέρ ή κουζίνα. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη σε μεγάλη θερμοκρασία ώστε να έχουμε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Άλλες ενέργειες τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε στο σπίτι μας ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινή ζωή όπως στο μαγείρεμα, το ζέσταμα του νερού κ.α. είναι οι παρακάτω:

φωτισμός – χρησιμοποιούμε λάμπες led για μεγαλύτερη οικονομία

μαγείρεμα – το μαγείρεμα είναι μια σχεδόν καθημερινή δραστηριότητα στην οποία γίνεται αρκετά μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Έτσι χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας όπου αυτό είναι εφικτό, κλείνουμε τον φούρνο 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο του φαγητού, διαλέγουμε μαγειρικά σκεύη που να εφαρμόζουν καλά στις εστίες μας, ελέγχουμε το λάστιχο στο φούρνο για τυχόν απώλειες

θερμοστάτες – ρυθμίζουμε τον θερμοσίφωνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία, για το πλύσιμο των ρούχων επιλέγουμε προγράμματα με χαμηλή θερμοκρασία και είμαστε προσεκτικοί με την χρήση του κλιματιστικού
δεν αφήνουμε συσκευές σε κατάσταση αναμονής
εγκαθιστούμε ηλιακό θερμοσίφωνα ώστε να έχουμε ζεστό νερό εύκολα, πλέον υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση ή αγορά καινούριου ηλιακού

οθόνη – χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα σε κινητά, τάμπλετ, τηλεόραση και υπολογιστή για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας
αντικαθιστούμε τα κουφώματα με καινούρια για να μην έχουμε απώλειες ενέργειας, πλέον υπάρχουν συχνά επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονομώ

Εξοικονόμησε χρήματα βρίσκοντας τον πιο οικονομικό πάροχο στο φυσικό αέριο και ρεύμα!

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Μέτρα που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας

Παρότι η εξοικονόμηση ενέργειας έχει συνδεθεί με την μείωση του λογαριασμού για ρεύματος και θέρμανσης υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόπου οι οποίοι βοηθάνε να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα.

Καθώς οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται είναι επιτακτική η ανάγκη να στραφούμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τις λεγόμενες ΑΠΕ, των οποίων η συμβολή θα είναι σημαντική στο ενεργειακό μείγμα στο σύντομο μέλλον. Η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτρέπει την καλύτερη εκμετάλλευση του αέρα, της δύναμης του νερού καθώς και του φωτός δημιουργώντας έτσι νέους τρόπους άντλησης ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες και τα υδροηλεκτρικά κερδίζουν συνεχώς έδαφος προσφέροντας πράσινη ενέργεια στους καταναλωτές.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στη μείωση των απωλειών ενέργειας είναι η ανακύκλωση. Ανακυκλώνοντας γυαλί, πλαστικό και μέταλλο συμβάλλουμε όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στη απόρριψη λιγότερων σκουπιδιών στο περιβάλλον. Τα πλαστικά πολλαπλών χρήσεων βρίσκονται πλέον για τα καλά στην καθημερινότητά μας και πλέον πολλοί είναι αυτοί που τα επιλέγουν τόσο για λόγους οικονομίας όσο και περιβαλλοντικής συνείδησης. Νέα υλικά πιο φιλικά στο περιβάλλον έρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο και δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Η χρήση του συμβατικού αυτοκινήτου στις μεγάλες πόλεις εκτός του ότι έχει υψηλό κόστος επιβαρύνει σημαντικά και το περιβάλλον. Οι λύσεις που μπορούν να αντικαταστήσουν το αυτοκίνητο είναι πολλές: μέσα μαζικής μεταφοράς, περπάτημα, ποδήλατο και άλλα. Τα τελευταία χρόνια με την έλευση της ηλεκτροκίνησης έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται όλο και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα και πατίνια τα οποία αποτελούν καινοτόμες λύσεις για την μετακίνηση στις πόλεις.

Τέλος ένα άλλο μέτρο που εφαρμόζεται για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η αλλαγή της ώρας. Με τον τρόπο αυτό κατά τους χειμερινούς μήνες έχουμε φως του ηλίου τις ώρες κατά τις οποίες δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι άνθρωποι μειώνοντας έτσι την ανάγκη για τη χρήση τεχνητού φωτισμού.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η εξοικονόμηση ενέργειας;

Εξοικονόμηση ενέργειας είναι οποιαδήποτε τεχνολογική πρωτοβουλία και προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο της μείωση της σπατάλης ενέργειας.

Ποια μέτρα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας;

Τα μέτρα που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι η Μείωση της Σπατάλης Ενέργειας, οι πρωτοβουλίες της πολιτείας για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πράσινη Συνείδηση, η Αντικατάσταση των Εργοβόρων Συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης, η Χρήση Αποδοτικών Μηχανών στην παραγωγή και στη βιομηχανία και η Ενεργειακή Αναβάθμιση των Κτιριακών Εγκαταστάσεων.

Που θα βρω επιδοτούμενα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας;

Τα επιδοτούμε προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας γνωστά και ως “εξοικονομώ” θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!