Φορητοί σταθμοί ενέργειας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι καταναλωτές δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τους φορητούς σταθμούς ενέργειας ή ηλεκτρικούς σταθμούς ή αλλιώς Power Station. Η χρήση τους είναι ολοένα και πιο διαδεδομένη καθώς η εξάρτησή μας από την ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς ενώ όλο και περισσότεροι από εμάς περνούν αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού και επιζητούν πιο οικονομικούς τρόπους κατανάλωσης ρεύματος.

Αν και στην ελληνική αγορά έχουν ταυτιστεί οι όροι: φορητός σταθμός ενέργειας και φορητός ηλεκτρικός σταθμός εντούτοις μπορούμε να διακρίνουμε μία διαφορά βάση των προδιαγραφών. Ένας φορητός ηλεκτρικός σταθμός παρέχει μικρή σχετικά ηλεκτρική ενέργεια όπως για απαιτήσεις ενός κινητού, tablet, φακού κ.α. σε αντίθεση με έναν φορητό σταθμό ενέργειας που μπορεί να παρέχει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια όπως συμβαίνει με τη λειτουργία εργοβόρων συσκευών (ψυγείο, ψησταριά, τηλεόραση, ανεμιστήρας κ.α.) καθώς επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι φορητοί ηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ρεύματος είναι ουσιαστικά γεννήτριες οι οποίες τροφοδοτούνται από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και μπορούν να βοηθήσουν στη φόρτιση αλλά και τη λειτουργία διαφόρων συσκευών όπως tablet, smartphone ή υπολογιστών αλλά και διαφόρων οικιακών συσκευών όπως μηχανές καφέ ή ηλεκτρικές ψησταριές. Συνήθως διαθέτουν πρίζες AC, θύρες USB, θύρες DC ή και θύρες type c.

Απόκτησε το πιο οικονομικό ρεύμα φόρτισης για τον ηλεκτρικό σου σταθμό!

Βρες Πάροχο με το Φθηνότερο Ρεύμα!

Κατηγορίες φορητών σταθμών φόρτισης

Η λειτουργία ενός φορητού ηλεκτρικού σταθμού βασίζεται στην μετατροπή της αποθηκευμένης ηλεκτρικής ενέργειας από τον μετατροπέα ισχύος στον τύπο ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τις συσκευές που θα τροφοδοτηθούν. Κάθε φορητός ηλεκτρικός σταθμός αποτελείται από τον μετατροπέα ισχύος, μια μπαταρία και τις θύρες για τη σύνδεση ηλεκτρικών συσκευών.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φορητών ηλεκτρικών σταθμών οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αυτός φορτίζει. Κάθε ένας από τους τύπους έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ας τους δούμε όμως αναλυτικά:

Φόρτιση από την πρίζα σπιτιού: η οικιακή φόρτιση είναι ο πιο απλός τρόπος να φορτίσετε τον φορητό ηλεκτρικό σταθμό και η διαδικασία είναι τόσο απλή όσο και να φορτίσετε το κινητό σας τηλέφωνο. Η φόρτιση είναι σχετικά γρήγορη και μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 8 ώρες. Το μειονέκτημα είναι πως η έξοδος δεσμεύεται μέχρι να φορτιστεί πλήρως ο σταθμός.

Φόρτιση από το αυτοκίνητο: η διαδικασία είναι σχετικά απλή για τη φόρτιση χρησιμοποιείτε την έξοδο του αναπτήρα που είναι στα 12V. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι πως μπορείτε να κάνετε φόρτιση του φορητού power station κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ο χρόνος που απαιτείται είναι 10 με 15 ώρες για ένα σταθμός με ισχύ 500Wh.

Φόρτιση από τον ήλιο: η φόρτιση με ηλιακή ενέργεια αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα αφού δεν είναι απαραίτητο να έχετε πρόσβαση σε κάποια πρίζα ενώ επιπλέον είναι φιλική προς το περιβάλλον, μιας και η ηλιακή ακτινοβολία είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και τέλος είναι δωρεάν. Η διάρκεια μιας πλήρους φόρτισης εξαρτάται από την ισχύ των φωτοβολταϊκών πάνελ, τη χωρητικότητα που έχει η μπαταρία και από την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Αγορά φορητού ηλεκτρικού σταθμού

Το κόστος που έχει ένας φορητός ηλεκτρικός σταθμός εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως τον τύπο της μπαταρίας που έχει, τα Watt και πολλά άλλα. Για να διαλέξετε σωστά έναν οικονομικό φορητό ηλεκτρικό σταθμό θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:

Τύποι μπαταρίας: όλοι οι φορητοί ηλεκτρικοί σταθμοί δεν χρησιμοποιούν το ίδιο είδος μπαταρίας. Κάποιοι έχουν μπαταρίες λιθίου ενώ  άλλοι διαθέτουν διαφορετικού τύπου. Ανάλογα με τις ανάγκες που έχετε επιλέξτε αυτόν που τα χαρακτηριστικά του σας ταιριάζουν καλύτερα και καλύπτουν τις ανάγκες σας. Οι μπαταρίες λιθίου είναι εξαιρετικά ελαφριές και έχουν μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα το κόστος τους όμως είναι πιο μεγάλο.

Διαστάσεις και βάρος: αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα μιας και ο φορτιστής θα πρέπει να έχει τέτοιο βάρος ώστε η μεταφορά να είναι εύκολη ενώ παράλληλα θα σας προσφέρει την ισχύ που πρέπει. Καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν το τελικό βάρος που θα έχει η συσκευή σας μαζί με αξεσουάρ που μπορεί να επιλέξετε όπως ηλιακοί συλλέκτες ή θήκη μεταφοράς.

Θύρες και πρίζες: αποτελούν ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι φθηνοί σταθμοί φόρτισης μιας και καθορίζουν το είδος των συσκευών που πρέπει να φορτίσετε. Συνήθως στους περισσότερους φορητούς ηλεκτρικούς σταθμούς υπάρχει μια πρίζα AC ενώ πλέον οι περισσότεροι διαθέτουν και θύρες USB.

Ισχύς: ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι που πρέπει να λάβετε υπόψιν για την αγορά ενός φορητούς ηλεκτρικού σταθμού είναι η ισχύς ή χωρητικότητα που παρέχει ώστε να μπορείτε να τροφοδοτήσετε όλες τις συσκευές που χρειάζεστε.

Οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν την τιμή που έχει ένα φορητό power station. Τα κριτήρια που αναφέραμε παραπάνω επηρεάζουν το κόστος του σταθμού και είναι σημαντικά για να επιλέξετε αυτόν που θα καλύψει τις ανάγκες σας. Σήμερα στην αγορά θα βρείτε και μεταχειρισμένους φορητούς ηλεκτρικούς σταθμούς όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα επιλέξετε έναν. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τυχόν φθορές ενώ θα πρέπει να έχετε υπόψιν πως η απόδοσή τους θα είναι μειωμένη.

 

 

 

 

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!