Φθηνό ρεύμα χωρίς πάγιο

Μετά το 2012 που άρθηκε το μονοπώλιο της ΔΕΗ, αποκτήσαμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε τον πάροχο με το πιο οικονομικό τιμολόγιο ανάμεσα σε τουλάχιστον μια δωδεκάδα εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.  Οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρουν πυκνά συχνά τον όρο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς πάγιο.

Ωστόσο, η επιλογή του παρόχου που είναι καταλληλότερος για το νοικοκυριό ή την επιχείρησή μας για ρεύμα χωρίς πάγιο δεν είναι πάντα εύκολη.

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Η δυσκολία της επιλογής παρόχου τελικά οφείλεται σε αρκετούς λόγους.  Να μερικοί:

  • Παράμετροι που παραβλέπουμε, όπως η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) ή οι εποχιακές διακυμάνσεις κατανάλωσης. Είναι λίγοι αυτοί που ελέγχουν τέτοιες “λεπτομέρειες” γιατί απαιτούν χρόνο και κόπο, αλλά παίζουν βασικό ρόλο αν θέλουμε το πιο οικονομικό ρεύμα για το σπίτι μας και ακόμα πιο σημαντικό για επαγγελματίες ή για επιχειρήσεις.
  • Η τιμή κιλοβατώρας που μερικές φορές χρειάζονται αρκετό ψάξιμο για να βρεθούν. Ποιος, αλήθεια, έχει το χρόνο να ψάξει σε ένα σωρό ιστοσελίδες, ανάμεσα σε διαφημίσεις και τεχνικούς όρους και να καταρτίσει έναν συγκριτικό πίνακα για το πιο φτηνό ρεύμα;  Αν η χρέωση γίνεται κλιμακωτά, αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα καθώς οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με την κατανάλωση.
  • Εντυπώσεις των καταναλωτών που δεν ευσταθούν πάντα, όπως ότι το ρεύμα χωρίς πάγιο είναι πράγματι πιο συμφέρον. Θα μπορούσε να είναι, αλλά υπό συνθήκες. Επειδή το πάγιο αντιπροσωπεύει μια ελάχιστη κατανάλωση από κιλοβατώρες, αν καταναλώσουμε περισσότερες, οι παραπανίσιες μας έρχονται δωρεάν, ενώ αν δεν φτάσουμε αυτό το όριο πληρώνουμε για περισσότερο ρεύμα από όσο καταναλώνουμε στην πράξη.
  • Προσφορές που κάνουν οι πάροχοι για να προσελκύσουν πελάτες, που όμως μπορεί να μας ξεφύγουν. Οι προσφορές αυτές μπορούν να είναι εκπτώσεις στο λογαριασμό, απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής εγγύησης, εκπτώσεις συνέπειας στις πληρωμές, επιδοτήσεις και ένα σωρό άλλα. Σε μερικές περιπτώσεις οι πάροχοι μπορούν να μας δώσουν την ευκαιρία να συνδέσουμε το οικιακό τιμολόγιο με αυτό της επιχείρησής μας για επιπλέον εξοικονόμηση. Αν επιλέξουμε με βάση, για παράδειγμα, κάποια σύσταση φίλου χωρίς περισσότερη έρευνα μπορεί να παραβλέψουμε μια ευκαιρία που να μας κάνει σημαντική οικονομία.
  • Στην αναζήτησή μας για φθηνό ρεύμα ξεχνάμε ότι η τιμή δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Θα πρέπει να εξετάσουμε, για παράδειγμα, τη χρονική διάρκεια που μας δεσμεύει το συμβόλαιο και τι ρήτρα υπάρχει για τη διακοπή πριν την ολοκλήρωσή του.

Συμβουλές για το φθηνότερο ρεύμα χωρίς πάγιο

Στην αναζήτησή μας για να μειώσουμε το κόστος και να βρούμε τα πιο φτηνά προγράμματα, βοηθάει σημαντικά να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα.

  1. Υπολογίζουμε την ετήσια κατανάλωση που κάνουμε. Γιατί ετήσια;  Διότι έτσι θα λάβουμε υπόψη τις εποχιακές διακυμάνσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε τους έξι διμηνιαίους λογαριασμούς και να αθροίσουμε τις κιλοβατώρες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα γιατί μόνο έτσι θα έχουμε μια εικόνα για το κόστος των δικών μας προσωπικών αναγκών σε κιλοβατώρες. Συχνά, στην προσπάθεια να δείξουν πιο χαμηλή τιμή, οι πάροχοι ρεύματος εκμεταλλεύονται κλιμακωτές χρεώσεις και δείχνουν οικονομικές τιμές για πολύ υψηλά επίπεδα κατανάλωσης που ξεπερνούν το μέσο νοικοκυριό και που, φυσικά, πιθανότατα δεν θα τις δούμε στον δικό μας λογαριασμό. Γνωρίζοντας ακριβώς τη δική μας κατανάλωση, έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα του τι να περιμένουμε στον λογαριασμό μας.
  2. Κάνουμε μια σωστή έρευνα αγοράς. Αυτό σημαίνει μια βόλτα (εικονική μέσω διαδικτύου) στις ιστοσελίδες των παρόχων για να βρούμε τιμές και προσφορές. Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτό το στάδιο είναι η σύγκριση παρόχων ρεύματος. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές εταιρείες που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν την αλλαγή παρόχου, που έχουν κάνει αυτή τη δουλειά για μας. Στις ιστοσελίδες τους θα βρούμε συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, με πλήθος επεξηγήσεων και άλλων πληροφοριών και συμβουλών. Επιπλέον, αυτές οι εταιρείες διεκπεραίωσης είναι πρόθυμες να μας παρέχουν κάθε επιπλέον βοήθεια που θα ζητήσουμε, και μάλιστα χωρίς κόστος για μας.  Είναι σημαντικό να κάνουμε τους υπολογισμούς μας με βάση τη δική μας κατανάλωση γιατί μπορεί κάλλιστα να προκύψει ότι, για εμάς, το “ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς πάγιο” μπορεί οικονομικά να μην είναι συνώνυμο του “φθηνό ρεύμα χωρίς πάγιο”.
  3. Διαβάζουμε προσεκτικά το συμβόλαιο πριν το υπογράψουμε. Ανάμεσα στα πράγματα που προσέχουμε είναι η διάρκεια που μας δεσμεύει το συμβόλαιο και η ρήτρα πρόωρης διακοπής.

Όλα τα παραπάνω βήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για όποιον επιζητά να βρει όχι μόνο λογαριασμό ρεύματος χωρίς πάγιο αλλά και τον πραγματικά φθηνότερο πάροχο ρεύματος!

Ρεύμα χωρίς πάγιο υπόσχονται πολλοί. Όμως το τί συμφέρει πραγματικά λίγοι γνωρίζουν...

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!