Ηλεκτροθεραπεία

Ηλεκτροθεραπεία
Εφαρμογή ηλεκτροθεραπείας από ειδικευμένη φυσικοθεραπεύτρια

Το ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκει μια σειρά από εφαρμογές στην καθημερινότητά μας ακόμα και στις πιο απρόσμενες μεριές όπως στη βελτίωση της σωματικής μας υγείας, μέσω της ηλεκτροθεραπείας. Η ευεργετική δράση του ηλεκτρισμού στο σώμα μας έχει διαπιστωθεί από τον προηγούμενο αιώνα και από τότε εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων και την ανακούφιση από τον πόνο ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αποκατάστασης. Πλέον αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους φυσικοθεραπείας με ορατά και άμεσα αποτελέσματα. Έτσι ως ηλεκτροθεραπεία καλείται οποιαδήποτε εφαρμογή κάνει χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για θεραπευτικούς λόγους.

Στη φυσιοθεραπεία με ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιούνται δύο μορφές ηλεκτρικών ρευμάτων:

 1. το συνεχές ή αμιγές γαλβανικό ρεύμα στο οποίο υπάρχει μια συνεχής ροή ηλεκτρικού φορτίου
 2. και το εναλλασσόμενο ρεύμα στο οποίο η φορά ροής του ηλεκτρικού φορτίου αλλάζει κατεύθυνση και αντιστρέφεται περιοδικά.

Κατά τη διάρκεια της ηλεκτροθεραπείας στη φυσιοθεραπεία ο φυσίατρος χρησιμοποιεί μια σειρά από όργανα τα οποία εξασφαλίζουν την αποκατάσταση του ασθενούς. Διάφορες μορφές ρευμάτων προκαλούν ηλεκτρικό μυϊκό ερεθισμό, αισθητικό ερεθισμό και μυϊκή ενδυνάμωση που βασικό στόχο έχει την αναλγησία (ανακούφιση από τον πόνο, εξ’ ου και αναλγητικά ρεύματα) της περιοχής που εφαρμόζεται. Ανάλογα με το είδος της θεραπείας που χρειάζεται ο κάθε ασθενής ο φυσικοθεραπευτής επιλέγει το είδος του ρεύματος ή τον συνδυασμό τους που θα χρησιμοποιήσει αποφεύγωντας ταυτόχρονα τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Επωφεληθείτε τις προσφορές για πραγματικά φθηνό ρεύμα!

Βρες τον πάροχο με το Φθηνότερο Ρεύμα

Είδη ηλεκτροθεραπείας

Στην ηλεκτροθεραπεία τα ηλεκτρόδια που χρησιμοποιούνται μπορεί να έχουν διάφορα είδη ρεύματος ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε. Οι τύποι των ρευμάτων είναι πολλοί και πολύ συχνά για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιούνται συνδυασμοί τους. Ο φυσικοθεραπευτής διαθέτει μια σειρά από όργανα για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι τύποι ρεύματος που χρησιμοποιούνται μέσω ηλεκτροδίων είναι οι παρακάτω:

 • συνεχές ή γαλβανικό ρεύμα
 • παλμικό συνεχές ρεύμα
 • εναλλασσόμενο ρεύμα ή αναλγητικό ρεύμα TENS*
 • φαραδιακό ρεύμα
 • διασταυρούμενο ρεύμα
 • μονοφασικό, διφασικό και πολυφασικό ρεύμα
 • διαδυναμικό ρεύμα
 • παλμικό ρεύμα
 • ιοντοφόρεση

* Το Tens προέρχεται από το Transcutaneous electrical nerve stimulation και θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων που είναι μία τεχνική μέθοδος διέγερσης των αισθητικών νεύρων, η οποία ασκείται στην επιφάνεια του δέρματος με παροχή ρεύματος  μέσω ηλεκτροδίων και με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο στον εκάστοτε ασθενή.

Το συνεχές ρεύμα στη φυσικοθεραπεία

Για να έχουμε άριστα αποτελέσματα το συνεχές ρεύμα που χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία (γαλβανικό ρεύμα) πρέπει να προέρχεται από ηλεκτρικά στοιχεία, συσσωρευτές ή μπαταρίες. Το αποτέλεσμα της θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ένταση του ρεύματος και ο χρόνος θεραπείας. Καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει από το σώμα μας η ενέργεια που μεταφέρει μετατρέπεται σε θερμότητα. Εδώ λοιπόν είναι απαραίτητη η προσοχή του φυσικοθεραπευτή στην αύξηση της έντασης γιατί να μην προκληθούν εγκαύματα στον θεραπευόμενο. Η χρήση του συνεχούς ρεύματος είναι σπάνια για χρησιμοποιείται μόνο στην ιοντοφόρεση.

Το εναλλασσόμενο ρεύμα στη φυσικοθεραπεία

Από τους διάφορους τύπους εναλλασσόμενου ρεύματος που υπάρχουν τα πιο σημαντικά είναι το φαραδιακό ρεύμα και άλλα ρεύματα αυτού του τύπου καθώς και τα ημιτονοειδή ρεύματα.

Με τη χρήση των ρευμάτων φαραδιακού τύπου είναι ερεθίζονται τα κινητικά νεύρα και με τον τρόπο αυτό να προκαλείται σύσπαση των μυών που νευρώνονται από αυτά. Οι μυικές συσπάσεις έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού το οποίο έχει σαν συνεπακόλουθο την αύξηση των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Παράλληλα τα προϊόντα του μεταβολισμού προκαλούν αύξηση της αιμάτωσης λόγω της διαστολής των τριχοειδών αγγείων. Με τον τρόπο αυτό ο μυς χαλαρώνει και συσπάται δρώντας ως αντλία πάνω στις φλέβες και τα λεμφικά αγγεία διευκολύνοντας την μεταφορά του αίματος στην καρδιά με συνέπεια να υποχωρούν τα τοπικά οιδήματα.

Το ημιτονοειδές ρεύμα αποτελείται από ένα ομαλά εναλλασσόμενο ρεύμα με χαμηλή συχνότητα, όμως πλέον η χρήση του δεν είναι συχνή. Στόχος του ημιτονοειδούς ρεύματος είναι ο ερεθισμός των κινητικών νεύρων που έχει σαν αποτέλεσμα τη σύσπαση των μυών. Για να έχει επιτυχία η μέθοδος αυτή πρέπει να εφαρμόζεται υψηλή ένταση, ενώ επιτυγχάνει τους ίδιους σκοπούς που έχουν και τα ρεύματα φαραδικού τύπου.

Στις μέρες μας τα ηλεκτρόδια φυσικοθεραπέιας μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα φυσικά καταστήματα αλλά και e-shops και να αναζητήσετε ανάλογα τη χρήση σε: ηλεκτρόδια με καλώδιο, ηλεκτρόδια σιλικόνης, αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια, ηλεκτρόδια με κλιπ, ηλεκτρόδια Tens, επαναχρησιμοποιημένα ηλεκτρόδια κ.λ.π. Για κάθε περίπτωση όμως η χρήση θα πρέπει να γίνεται από επαγγελματία φυσικοθεραπευτή ή φυσίατρο προς αποφυγή παρενεργειών.

Ηλεκτρόδια ηλεκτροθεραπείας
Εφαρμοσμένα ηλεκτρόδια στην πλάτη εξεταζόμενου σε φυσικοθεραπευτήριο

Ρεύματα συμβολής και διαδυναμικά ρεύματα

Τα ρεύματα συμβολής ανήκουν σε μια γενιά νέων ρευμάτων και περιγράφει τα θεραπευτικά ρεύματα που διαμορφώνονται μέσα στους ιστούς του σώματος και είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης (συμβολής) δύο διαφορετικών ρευμάτων. Στόχος τους είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η χαλάρωση. Η χρήση τους είναι διαδεδομένη σε χρόνιες και επώδυνες καταστάσεις (μετεγχειρητικές ή μετατραυματικές) καθώς και σε διαταραχές της κυκλοφορίας των άνω και κάτω άκρων και των εσωτερικών οργάνων. Κάποιες από τις κύριες εφαρμογές τους είναι η περιαρθρίτιδα, η οσφυαλγία, διαστρέμματα, αρθρίτιδα κ.τ.λ. Η χρήση τους είναι απαγορευτική κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, σε κακοήθεις όγκους, φυματίωση ή αιμορραγικές διαθέσεις.

Τα διαδυναμικά ρεύματα είναι μια καινοτόμα και πρόσφατη ηλεκτρονική τεχνική η οποία έχει διαμόρφωση τεσσάρων ειδών. Είναι ένα συνθετικό ρεύμα το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καταστάσεων με στόχο την βελτίωση της κυκλοφορίας του ρεύματος και την ελάττωση του πόνου. Τα διαδυναμικά ρεύματα ανήκουν στην κατηγορία των αναλγητικών ρευμάτων.

Οφέλη ηλεκτρικού ρεύματος στη φυσικοθεραπεία

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει πολύ σημαντική εφαρμογή στη φυσικοθεραπεία δίνοντας ανακούφιση από τον πόνο και βελτιώνοντας την κινητική λειτουργία των μυών καθώς και την ενδυνάμωσή τους. Βασικό της πλεονέκτημα είναι η πολύ εύκολη εφαρμογή της ενώ δεν έχει κάποια επικινδυνότητα. Εφαρμόζεται για να ανακουφίσει πόνους σε μέση, ώμο, αυχένα καθώς και αθλητικές κακώσεις. Οι μόνες αντενδείξεις που υπάρχουν είναι για όσους έχουν βηματοδότη ή έχουν κάποια άλλη καρδιοπάθεια καθώς και για τις εγκύους.

Κόστος ηλεκτροθεραπείας

Η ηλεκτροθεραπεία έχει πολύ χαμηλό κόστος εφαρμογής και χρησιμοποιείται με ασφάλεια από όλους τους φυσιοθεραπευτές βοηθώντας στη χαλάρωση των μυικών σπασμών, την ανακούφιση από τον πόνο, την αύξηση της ροής του αίματος και τη πρόληψη/επιβράδυνση της μυικής ατροφίας από αχρησία. Παράλληλα βοηθάει στη διαχείριση του πόνου, τη διατήρηση του εύρους κίνησης,την αποκατάσταση και επανεκπαίδευση των μυών και την επούλωση των πληγών. Ο εξοπλισμός που απαιτείται δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός και έτσι η υπηρεσία της ηλεκτροθεραπείας παρουσιάζει χαμηλές τιμές.

Επωφεληθείτε τις προσφορές για φθηνό ρεύμα!

Βρες τον πάροχο με το Φθηνότερο Ρεύμα

Το ηλεκτρικό ρεύμα στη φυσικοθεραπεία είναι από τις πλέον αποδεκτές μεθόδους στην αντιμετώπιση πόνου και αποκατάστασης της υγείας ενός ασθενή!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!