Μετρητής φυσικού αερίου

Μετρητής φυσικού αερίου
Μέτρηση κατανάλωσης φυσικού αερίου με τους κατάλληλους μετρητές

Το φυσικό αέριο έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή των περισσότερων κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων και όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που πλέον απολαμβάνουν τα οφέλη του. Η χαμηλή τιμή του σε συνδυασμό με τη μεγάλη θερμική απόδοση που έχει προσελκύει όλο και περισσότερους καταναλωτές το επιλέγουν για να ζεστάνουν το σπίτι τους και να γλιτώσουν χρήματα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η ακριβής μέτρηση φυσικού αερίου.

Για να μετρηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου που γίνεται σε κάθε ακίνητο γίνεται η εγκατάσταση ενός μετρητή φυσικού αερίου. Ο μετρητής είναι ένας μηχανισμός ο οποίος καταμετρά τον όγκο του φυσικού αερίου που διέρχεται από αυτόν και άρα ένα όργανο ένδειξης κατανάλωσης για έναν χρήστη. Ο μετρητής φυσικού αερίου εγκαθίσταται από τον Διαχειριστή στο Σημείο Παράδοσης και η έξοδός του είναι το σημείο Παράδοσης – Παραλαβής. Για να το πούμε λίγο πιο αναλυτικά είναι το σημείο της μεταφοράς της ιδιοκτησίας του αερίου από τον προμηθευτή στον καταναλωτή και οριοθετεί την εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Μιας και ο υπεύθυνος για τον μετρητή είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου φυσικού αερίου σε περίπτωση που αλλάξετε προμηθευτή δεν απαιτείται κάποια επέμβαση στον μετρητή του κτηρίου. Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται με την παροχή εξουσιοδότησης εκπροσώπησης και την υπογραφή της σύμβασης με τον νέο πάροχο φυσικού αερίου που έχετε επιλέξει η οποία φυσικά συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ανακάλυψε τον πάροχο που σε συμφέρει...

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Ένδειξη μετρητή φυσικού αερίου

Πολλές φορές η εγκατάσταση του μετρητή γίνεται σε σημεία όπου η πρόσβαση των υπεύθυνων για την καταμέτρηση φυσικού αερίου δεν είναι εύκολη, όπως σε μπαλκόνι κατοικίας ή σε απρόσιτο χώρο κτηρίου. Για όλους αυτούς που ο μετρητής παροχής Φυσικού Αερίου βρίσκεται σε μη προσβάσιμη θέση δίνεται πλέον η δυνατότητα να κάνουν μόνοι τους την καταμέτρηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Η διαδικασία στο “πώς μετράμε το φυσικό αέριο” είναι απλή και μπορείτε να τη δηλώσετε είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά έτσι ώστε η χρέωση να γίνεται με βάση την πραγματική σας κατανάλωση. Θα πρέπει βέβαια να έχετε υπόψιν πως τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο θα πρέπει να γίνεται επιτόπια καταγραφή της ένδειξης του μετρητή.

Χάρη στη δυνατότητα αυτή δίνεται μια λύση σε όλους όσους θέλουν να χρεώνονται για το φυσικό αέριο που έχουν πραγματικά καταναλώσει και όχι για έναντι λογαριασμό. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ απλή στη λειτουργία τους και εξυπηρετεί όλους όσους λείπουν από το ακίνητο τις ώρες που γίνεται η καταμέτρηση από τους υπαλλήλους της αρμόδιας εταιρείας.

Τί δείχνει ο μετρητής φυσικού αερίου;

Ο μετρητής δείχνει τον όγκο φυσικού αερίου σε κυβικά μέτρα που έχει εισχωρήσει προς κατανάλωση στο κτιριακό χώρο. Με άλλα λόγια μετρά τον δαπανόμενο όγκο φυσικού αερίου που φθάνει μέχρι τον λέβητα καύσης του συγκεκριμένου κτιρίου.

Κάθε πότε γίνεται έλεγχος του μετρητή;

Μια ερώτηση που ενδιαφέρει πολλούς χρήστες φυσικού αερίου είναι η συχνότητα με την οποία γίνεται η καταγραφή και ο έλεγχος των ενδείξεων του μετρητή. Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως για τις καταγραφές των ενδείξεων δεν είναι υπεύθυνος ο προμηθευτής φυσικού αερίου αλλά ο αρμόδιος Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής.

Κατά τη διάρκεια του έτους η καταγραφή των ενδείξεων του μετρητή σε ένα κτήριο γίνεται ως εξής:

  • 3 φορές για καταναλώσεις έως 650 m3/έτος (ή 7,18 MWh/έτος), για χρήση μαγειρικής συσκευής (κουζίνας) και παραγωγής ζεστού νερού χρήση (21-31 Δεκεμβρίου, 21-30 Απριλίου, 21-31 Αυγούστου).
  • 5 φορές για καταναλώσεις μεγαλύτερες των 650 m3/έτος (ή 7,18M Wh/έτος), έως 3.000 m3/έτος (ή 33,145 MWh/έτος), χρήση αυτόνομης οικιακής θέρμανσης, κουζίνας, παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και μικρής εμπορικής δραστηριότητας.
  • Ανάλογα με την «ομάδα» τιμολόγησης (την οποία πληροφορείστε από τον λογαριασμό φυσικού αερίου, στο πεδίο «περίοδος επόμενης μέτρησης»).
  • Κάθε μήνα (21-30/31 κάθε μήνα) για τους πελάτες με μεγαλύτερη κατανάλωση που τιμολογούνται ανά μήνα (εκτός της θερινής περιόδου για πελάτες μόνο με χρήση θέρμανσης).

Η καταμέτρηση φυσικού αερίου πρέπει να γίνεται με τρόπο απόλυτης διαφάνειας τόσο για τους υπαλλήλους της εταιρείας παροχής όσο και για τους ιδιοκτήτες του κτηρίου!

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!