Οικονομική θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα

Οικονομία στη θέρμανση από ηλεκτρική ενέργεια
Μάθετε πως μπορείτε να έχετε οικονομία από ηλεκτρικά θερμαντικά

Η θέρμανση είναι ένα κομμάτι το οποίο προκαλεί πονοκέφαλο σε πολλούς καταναλωτές σήμερα που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει ανέβει στα ύψη. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές προτάσεις όπως τα ενεργειακά τζάκια ή σόμπες που όμως η εγκατάστασή τους δεν είναι εύκολη ενώ παράλληλα η τροφοδοσία τους θα πρέπει να είναι συνεχής και με το “χέρι”. Η λύση βρίσκεται στην οικονομική θέρμανση με ρεύμα, μια λύση που επιλέγουν πλέον αρκετά νοικοκυριά είτε ως κύρια είτε ως συμπληρωματική.

Ανακάλυψε τον πάροχο για μεγαλύτερη οικονομία στο ρεύμα...

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Ηλεκτρικές συσκευές για φθηνή θέρμανση

Ανάλογα τις ανάγκες θέρμανσης που έχει ένα κτίριο αλλά και τις κατασκευαστικές προδιαγραφές που διαθέτει σε επίπεδο μόνωσης και ενεργειακής απόδοσης εξασφαλίζεται αντίστοιχα και η απαιτούμενη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ας δούμε λίγο τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ζεστάνετε φτηνά το ακίνητό σας και τα χαρακτηριστικά που έχει ο κάθε τρόπος με την αντίστοιχη ηλεκτρική συσκευή.

Θερμοπομπός / Αερόθερμο

Το αερόθερμο και ο θερμοπομπός λειτουργούν ως συμπληρωματικές πηγές θέρμανσης κυρίως μαζί με κάποιο άλλο. Αυτό γίνεται γιατί παρότι είναι ιδιαίτερα οικονομικά στο να αγοραστούν, δύσκολα φτάνουν για να ζεστάνουν επαρκώς ένα δωμάτιο. Έχουν μικρή ικανότητα θέρμανσης και είναι ιδανικά για μικρά δωμάτια τις μέρες που δεν κάνει πολύ κρύο. Αποτελούν ιδανική οικονομική πηγή θέρμανσης με ρεύμα για το φθινόπωρο και την άνοιξη που οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Στα πλεονεκτήματα του αερόθερμου και του θερμοπομπού είναι η οικονομική τιμή για την αγορά τους καθώς και η δυνατότητα εύκολης μεταφοράς μιας και το βάρος και ο όγκος τους είναι μικρά. Επιπλέον δεν χρειάζονται κάποια συντήρηση και η λειτουργία τους είναι πολύ απλή και γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Όταν δεν τα χρησιμοποιείτε αποθηκεύονται εύκολα ακόμα και στην ντουλάπα σας.

Στα μειονεκτήματα ανήκουν η μεγάλη κατανάλωση ρεύματος που έχουν για να λειτουργήσουν σωστά ενώ είναι πολύ δύσκολο να ζεστάνουν μεγάλους χώρους σε ένα κτήριο.

Κλιματιστικό

Το κλιματιστικό αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή εναλλακτική πηγή θέρμανσης η οποία είναι και σχετικά οικονομική. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνονται τα νέα κλιματιστικά που είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι ιδιαίτερα αποδοτικά και θερμαίνουν το χώρο εύκολα και γρήγορα ενώ εκτός από ζέστη το χειμώνα προσφέρουν και δροσιά το καλοκαίρια.  Ένα στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή είναι η ισχύς που έχει το κλιματιστικό που θα αγοράσετε. Όσο μεγαλύτερος ο χώρος τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι και η ισχύς του κλιματιστικού για να ζεσταθεί αυτός σωστά.

Στα πλεονεκτήματά τους ανήκουν η πολύ καλή θερμική απόδοση που έχουν, ειδικά αυτά που είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης. Για παράδειγμα ένα κλιματιστικό τύπου Α χρειάζεται πολύ λιγότερο ρεύμα για να παράγει την ίδια θερμότητα με ένα τύπου G. Ένα ακόμα μεγάλο συν που έχουν τα κλιματιστικά είναι πως το χειμώνα σας ζεσταίνουν ενώ το καλοκαίρι σας δροσίζουν, οπότε με μια συσκευή επιτελείτε δύο λειτουργίες. Η χρήση τους είναι πολύ εύκολη και όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού ενώ η ίδια η συσκευή είναι μικρή και καλαίσθητη. Επίσης τοποθετείται ψηλά στον τοίχο οπότε δεν “πιάνει” χώρο.

Στα μειονεκτήματα του κλιματιστικού θα επισημάνουμε το σχετικά υψηλό κόστος αγοράς, ειδικά αν ο χώρος μας είναι μεγάλος. Επίσης είναι αναγκαίο να γίνεται η συντήρησή του, μια φορά το χρόνο από επαγγελματία, ώστε να λειτουργεί σωστά και να έχει τη μέγιστη απόδοση.

Ηλεκτρικό καλοριφέρ

Το ηλεκτρικό καλοριφέρ χρησιμοποιείται και αυτό ως μια συμπληρωματική πηγή θέρμανσης μιας και η κατανάλωση ρεύματος που έχουν είναι αρκετά μεγάλη με αποτέλεσμα η συχνή λειτουργία τους να είναι οικονομικά ασύμφορη. Μπορούν να ζεστάνουν σχετικά εύκολα ακόμα και μεγάλους χώρους ενός κτηρίου, όμως η συχνή χρήση τους είναι οικονομικά ασύμφορη. Η τιμή αγοράς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη όμως είναι πιο ακριβά από τους θερμοπομπούς ή το αερόθερμο.

Στα πλεονεκτήματα του ηλεκτρικού καλοριφέρ μπορούμε να αναφέρουμε το σχετικά μικρό κόστος για την αγορά του και η ικανότητα να ζεστάνει ακόμα και μεγάλους χώρους ανάλογα με την ισχύ που έχει. Επίσης όταν πλέον δεν το χρειάζεστε μπορείτε να αποθηκεύσετε το ηλεκτρικό καλοριφέρ πολύ εύκολα.

Στα μειονεκτήματα ανήκουν η υψηλή κατανάλωση που έχει σε ενέργεια, γεγονός που κάνει τη συχνή χρήση του ασύμφορη μιας και θα δούμε το λογαριασμό ρεύματος αρκετά φουσκωμένο. Επιπλέον είναι αρκετά ογκώδη και βαριά με αποτέλεσμα να μη μεταφέρεται ιδιαίτερα εύκολα.

Ηλεκτρικός λέβητας

Ο ηλεκτρικός λέβητας τοποθετείται στο ακίνητο και τροφοδοτείται με ρεύμα για να ζεστάνει νερό το οποίο κατευθύνεται, μέσω σωληνώσεων, στα καλοριφέρ ή την ενδοδαπέδια θέρμανση του σπιτιού ώστε να ζεσταθεί ο χώρος. Είναι μια σχετικά ακριβή επένδυση μιας και το κόστος του λέβητα είναι σχετικά υψηλό και όσο μεγαλύτερη ισχύ έχει τόσο υψηλότερη και η τιμή του. Όμως εδώ θα πρέπει να πούμε πως το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης χρειάζεται έναν λέβητα με μικρή ισχύ σε σχέση με αυτή του καλοριφέρ και αυτό γιατί το νερό βρίσκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με αυτό του καλοριφέρ.

Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα θέρμανσης με ρεύμα

  • Στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται η οικονομική θέρμανση του χώρου με ρεύμα και ο μικρός όγκος του λέβητα.
  • Στα μειονεκτήματα να αναφέρουμε το υψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης.

Όμως πριν επιλέξετε κάποιο από τα παραπάνω συστήματα θέρμανσης με ρεύμα (ηλεκτρική συσκευή), θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τις ανάγκες που έχει το σπίτι ή επαγγελματικός χώρος αλλά και τις οικονομικές δυνατότητες που έχετε. Έτσι για παράδειγμα ένα μεγάλο σπίτι δεν μπορεί να θερμανθεί επαρκώς με αερόθερμο ή θερμοπομπό ενώ για τη θέρμανσή του με ηλεκτρικό καλοριφέρ απαιτείται υψηλή κατανάλωση ρεύματος. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο χώρο εργασίας αν σε αυτόν επικρατούν μεγάλου ύψους οροφές. Να θυμάστε πάντα πως μια συσκευή που έχει χαμηλό κόστος αγοράς στη συνέχεια μπορεί να καταλήξει μια πολύ ακριβή επιλογή λόγο της υψηλής κατανάλωσης που έχει σε ρεύμα. Τις περισσότερες φορές πάντως για να έχουμε τη βέλτιστη θέρμανση χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό από διάφορες πηγές θέρμανσης.

Όπως είδαμε η θέρμανση με ρεύμα προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες πηγές θέρμανσης. Είναι διαθέσιμη οποιαδήποτε στιγμή τις χρειαστείτε και δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν από καύσιμα. Επιπλέον είναι πολύ εύκολη αφού το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις βάλετε στην πρίζα και αυτές λειτουργούν, δεν χρειάζεται να έχετε απόθεμα σε κάποια καύσιμη ύλη όπως ξύλα ή πετρέλαιο ή πέλετ. Επίσης οι συσκευές που λειτουργούν με ρεύμα δεν χρειάζονται συντήρηση ή  αυτή είναι πολύ μικρή, όπως ο καθαρισμός των φίλτρων του κλιματιστικού που είναι πολύ πιο οικονομική από τον καθαρισμό και τη συντήρηση ενός λέβητα.

Κι όμως υπάρχουν τρόποι για "φθηνή" θέρμανση με ρεύμα! Απλά δεν το γνωρίζατε...

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!