Τι να προσέξετε πριν αλλάξετε πάροχο ρεύματος

Πληροφορίες πριν αλλάξεις πάροχο ρεύματος
Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αλλάξεις πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ενεργειακός τομέας στη χώρα μας έχει αλλάξει μετά την είσοδο αρκετών εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ανταγωνιστικές τιμές των εταιρειών έχει σαν συνέπεια την δημιουργία αρκετών οικονομικών πακέτων, που σε κάποιες περιπτώσεις τα οφέλη τους είναι αισθητά. Όμως τι πρέπει να γνωρίζεται και τι πρέπει να προσέξετε πριν αλλάξετε πάροχο ρεύματος;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο καταναλωτής, αναζητώντας πληροφορίες για χαμηλή τιμή ρεύματος και φθηνό τιμολόγιο, διαπιστώνει στην πράξη ότι το κέρδος από την αλλαγή παρόχου ρεύματος είναι πιο μικρό απ΄ότι αρχικά φαίνεται. Επίσης δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο η αλλαγή του προμηθευτή ρεύματος να επιφέρει επιβαρύνσεις.

Το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα μπορεί να σε βοηθήσει προς τη σωστή απόφαση!

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Απαραίτητες ενέργειες πριν την αλλαγή παρόχου

Καταρχάς αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής πριν αλλάξει πάροχο ρεύματος είναι ότι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπεύθυνες, μόνο για το λογιστικό κομμάτι (χαμηλή τιμή κιλοβατώρας και διάφορες οικονομικές εμπορικές προσφορές). Ότι έχει να κάνει με το δίκτυο διακίνησης, βλάβες, διακοπή ρεύματος, μέτρηση κατανάλωσης κλπ., αρμόδιος φορέας είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και οι παροχές του είναι ίδιες ανεξαρτήτως παρόχου.

Επίσης  θα πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι χρεώσεις του λογαριασμού. Υπάρχουν δύο κατηγορίες:

 • Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που έχουν να κάνουν με το δίκτυο διανομής, μεταφοράς κλπ., όπως και με τις χρεώσεις προς τρίτους (Δήμος, ΕΡΤ κ.α.). Αυτές οι χρεώσεις είναι ακριβώς οι ίδιες σε όλους τους παρόχους.
 • Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις, που έχουν να κάνουν με το φθηνό ρεύμα, αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την επιλογή μας. Αυτές διαφοροποιούνται από προμηθευτή σε προμηθευτή και είναι απαραίτητες για την σύνθεση του ενεργειακού μας προφίλ.

 

Το ενεργειακό μας προφίλ είναι απαραίτητο να το γνωρίζουμε και αποτελείται από:

 • Τον υπολογισμό της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος, βασισμένος σε πρόσφατους λογαριασμούς. (Γίνεται διαχωρισμός νυχτερινής και ημερήσιας κατανάλωσης εφόσον έχουμε νυχτερινό ρεύμα).
 • Την τιμή της κιλοβατώρας.
 • Την ισχύ παροχής (μονοφασική ή τριφασική).
 • Την τιμολογιακή κατηγορία που ανήκουμε (οικιακή, εμπορική κλπ.).
 • Τις επιπλέον οικονομικές υπηρεσίες που μας παρέχει ο υφιστάμενος πάροχος.

Κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες στο εύλογο ερώτημα, τι πρέπει να προσέξετε πριν αλλάξετε πάροχο ρεύματος, είναι οι εξής:

 • Ενημερωθείτε για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η σύμβαση αλλά και τι συμβαίνει στη περίπτωση που αποχωρήσετε πριν από τη λήξη του συμβολαίου.
 • Δώστε προσοχή στην πάγια χρέωση, καθώς σημαντικό ρόλο στο σύνολο του λογαριασμού παίζει η συχνότητα με την οποία εφαρμόζεται.
 • Μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξετε πριν αλλάξετε πάροχο ρεύματος είναι, αν ο προμηθευτής έχει προσδιορίσει το ακριβές χρονικό διάστημα εφαρμογής της  εκπτωτικής πολιτικής (χαμηλό κόστος ρεύματος, οικονομικά τιμολόγια, εκπτώσεις στις εμπορικές παροχές κλπ.) και δεσμεύεται για την συγκεκριμένη περίοδο.
 • Ρωτήστε για το ύψος της εγγύησης και το αν έχετε πλήρη ή μερική απαλλαγή σε περίπτωση που βάλετε πάγια εντολή.
 • Η προσφορά του ενναλακτικού προμηθευτή θα πρέπει να περιλαμβάνει το κόστος για το έτος που αφορά μόνο την κατανάλωση ρεύματος (με ΦΠΑ) και βασίζεται στις ανταγωνιστικές χρεώσεις.
 • Επίσης στην προσφορά θα πρέπει να υπάρχει και συνολικό κόστος για το έτος που αφορά το σύνολο του λογαριασμού (με ΦΠΑ) και περιλαμβάνει εκτός από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, και τις ρυθμιστικές χρεώσεις.
 • Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε είναι αν η χρέωση παραμένει σταθερή ή αν αλλάζει σε περίπτωση που υπερβείτε ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης.
 • Ενημερωθείτε για το τι θα συμβεί σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης ενός λογαριασμού και αν χάνετε κάποια από τα δικαιώματα που αναφέρονται στην προσφορά.
 • Δώστε έμφαση στην ποιότητα της εξυπηρέτησης του παρόχου που θα επιλέξετε όπως είναι η υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών, η συχνότητα αποστολής λογαριασμών και οι τρόποι πληρωμής.
 • Ενδεχομένως να υπάρχουν και πρόσθετες οικονομικές παροχές όπως χαμηλού κόστους συνδυαστικά πακέτα με άλλες υπηρεσίες.

Πριν την τελική απόφαση αλλαγής παρόχου

Ολοκληρώνοντας τα πιο καίρια σημεία στο ερώτημα, ¨ τι πρέπει να προσέξετε πριν αλλάξετε πάροχο ρεύματος¨, θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι δεν πρέπει να επηρεάζεστε στο άκουσμα μεγάλων εκπτώσεων και τις φθηνές τιμές ρεύματος.  Είναι σημαντικό να συγκεντρώσετε πληροφορίες για να σχηματίσετε σαφή εικόνα για την έκπτωση που προκύπτει για τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά της δικής σας κατανάλωσης. Κατανοήστε το πλήρες κόστος, την διάρκεια και τους όρους της σύμβασης καθώς και τους όρους πρόωρης αποχώρησης.

Εκτός από την ΔΕΗ μπορείτε επίσης να ζητήσετε προσφορές για φθηνό τιμολόγιο ρεύματος από αξιόπιστους εναλλακτικούς παρόχους  όπως η ο Ήρων, η NRG, η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, η We Energy, η ΒΙ.ΕΝΕΡ, το Φυσικό Αέριο, η Elpedison, η Watt & Volt, η ZeniΘ, η Nova Energy, η Protergia, η OTE ESTATE, η Solar Energy, η Volterra, η Volton, η ΚΕΝ, η Efa Energy, τα ΕΛΤΑ Ενέργεια, η ΕΛΙΝΟΙΛ κλπ.

Μην βιαστείτε να υπογράψετε κάποιο συμβόλαιο. Συμβουλευτείτε καλύτερα τους ειδικούς της αγοράς. Συγκρίνετε σωστά τα οικονομικά πακέτα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας βάση των δικών σας αναγκών και… διεκδικήστε αυτό που σας συμφέρει.

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Κι όμως... Υπάρχουν μυστικά που καλό είναι να τα γνωρίζετε πριν αλλάξετε εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος...

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!