Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στους δρόμους δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που πλέον θέλουν να αποκτήσουν ένα. Ένα σημείο που προβληματίζει πολλούς επίδοξους αγοραστές είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να τα φορτίσουν. Σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές οι οποίες εξαρτώνται από τη χρήση που θέλετε να κάνετε στο αμάξι καθώς και από τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι πιο εύκολη και γρήγορη ενώ θα αυξάνονται και τα σημεία φόρτισης.

Βασική προϋπόθεση για την φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η ύπαρξη δικτύου διανομής ρεύματος κάτι που σήμερα συμβαίνει σε όλη τη χώρα από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τα πιο απομακρυσμένα σημεία της. Η φόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου γίνεται σύμφωνα με διεθνώς καθιερωμένα πρότυπα τα οποία εξαρτώνται από τις δυνατότητες ηλεκτροδότησης του κάθε σημείου καθώς και από τις ανάγκες. Οι τρόποι αυτοί διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποιότητα και την ταχύτητα φόρτισης.

Απόκτησε φθηνό ρεύμα για το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο!

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Που μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό μου όχημα

Η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να γίνει σε διάφορα σημεία όπως στο σπίτι, σε δημόσιο χώρο ή στον χώρο εργασίας. Κάθε ένας από αυτούς τους τρόπους προσφέρει τα δικά του πλεονεκτήματα και ευκολίες.

Αρχικά θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως κάθε όχημα έχει το δικό του καλώδιο για φόρτιση και σε αυτό υπάρχουν δύο σημεία σύνδεσης. Στο ένα συνδέεται το ηλεκτρικό αμάξι και στο δεύτερο η υποδοχή του φορτιστή. Το καλώδιο εξαρτάται τόσο από το ηλεκτρικό σας όχημα όσο και από τον τύπο του φορτιστή. Κάθε τύπος φορτιστή έχει το αντίστοιχο καλώδιο το οποίο είναι σχεδιασμένο για γρήγορη ή αργή φόρτιση καθώς και για AC ή DC φόρτιση. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το σωστό καλώδιο φόρτισης ώστε να γίνει η διαδικασία σωστά και με ασφάλεια. Όταν αγοράσετε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο ρωτήστε τον αντιπρόσωπο και αυτός θα σας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον δικό σας τύπο οχήματος.

Ας τους δούμε λοιπόν αναλυτικά τα σημεία φόρτισης:

Φόρτιση στο σπίτι

Η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι αποτελεί τον πιο συνηθισμένο, οικονομικό και εύκολο τρόπο. Για να μπορέσετε να φορτίσετε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι είναι απαραίτητο να έχετε γκαράζ και ένα wallbox φορτιστή. Πλέον στις σύγχρονες πολυκατοικίες υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση οικιακού φορτιστή στο πάρκινγκ. Για να φορτίσετε το όχημά σας το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνδέσετε το καλώδιο φόρτισης με το όχημά σας.

Φόρτιση σε δημόσιο χώρο

Σήμερα στις περισσότερες πόλεις υπάρχει ένα δίκτυο φορτιστών σε διάφορα σημεία καθώς και στο εθνικό οδικό δίκτυο. Συνήθως οι φορτιστές στα σημεία αυτά είναι ταχείας φόρτισης κάτι που είναι ιδανικό για όσους ταξιδεύουν και θέλουν μια γρήγορη φόρτιση του οχήματός τους. Από το 2021 και όλοι οι Δήμοι της χώρας είναι υποχρεωμένοι να έχουν ένα σημείο φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους.

Φόρτιση στο χώρο εργασίας

Πλέον οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες προσφέρουν σημεία φόρτισης οχημάτων για τους υπαλλήλους τους κάτι που αποτελεί ιδανική επιλογή αφού μπορείτε να φορτίσετε το αυτοκίνητό σας την ώρα που εργάζεστε.

Κατά την φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου πρέπει να προσέξετε δύο βασικά σημεία τα οποία έχουν να κάνουν με την σωστή φόρτιση του οχήματος αλλά και με την ασφάλειά σας. Αρχικά θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας το καλώδιο φόρτισης, μιας και το κάθε όχημα διαθέτει το δικό του, ώστε να γίνεται σωστά η φόρτιση. Το δεύτερο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην βγάλετε το καλώδιο φόρτισης πριν ολοκληρωθεί η φόρτιση του αυτοκινήτου για τη δική σας ασφάλεια.

Για να βρείτε το κοντινότερο σημείο φόρτισης δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις εφαρμογές που υπάρχουν διαθέσιμες όπου εκτός από τις θέσεις φόρτισης εμφανίζεται και ο πάροχος.

Χρόνος φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Μια άλλη συχνή απορία σχετικά με την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πόσο αυτή διαρκεί. Στην ερώτηση αυτή δεν μπορούμε να δώσουμε μια μόνο απάντηση γιατί ο χρόνος φόρτισης διαφέρει ανάλογα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο κάθε κατασκευαστής καθώς και τον τρόπο φόρτισης που θα επιλέξουμε. Οι βασικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται ο χρόνος φόρτισης είναι τα κιλοβάτ που δέχεται το όχημα καθώς και τα κιλοβάτ που προσφέρει ο σταθμός. Σε γενικές γραμμές μια φόρτιση μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως 12 ώρες.

Στους σταθμούς ταχυφόρτισης η πλήρης φόρτιση, δηλαδή το 85% – 90% της μπαταρίας, διαρκεί από 20 έως 45 λεπτά ανάλογα με τις τεχνικές προδιαγραφές, τον τύπο του οχήματος καθώς και την εξωτερική θερμοκρασία. Στους σταθμούς ταχυφόρτισης θα βρείτε ενσωματωμένο καλώδιο με το αντίστοιχο βύσμα. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για μια πλήρη αργή φόρτιση είναι περίπου 8 ώρες. Οι περισσότεροι οδηγοί φορτίζουν πλήρως τα οχήματά τους για μεγαλύτερη αυτονομία. Σε γενικές γραμμές πρέπει να έχετε υπόψιν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία και όσο πιο αργό το σημείο φόρτισης τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για μια πλήρη φόρτιση του αυτοκινήτου.

Διάρκεια και αυτονομία μπαταρίας

Εδώ θα εξεταστούν οι παράγοντες εργονομίας μιας μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας αυτοκινήτου είναι:

  • Η χωρητικότητα και η κατηγορία μπαταρίας.
  • Ο τύπος του ηλεκτροκινητήρα.
  • Ο συνδυασμός καυσίμου ρεύμα όπως συμβαίνει στα υβριδικά αυτοκίνητα όπου η κατανάλωση ρεύματος είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
  • Ο τρόπος φόρτισης. Συνήθως η αργή φόρτιση παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις στο χρόνο ζωής της μπαταρίας.
  • Ο τρόπος οδήγησης. Γενικά μια πιο “επιθετική οδήγηση” καταστρέφει γρηγορότερα την μπαταρία.
Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!