Ποιες είναι οι διαφορές φυσικού αερίου και υγραερίου

Διαφορές μεταξύ του υγραερίου και του φυσικού αερίου
Ποιες σημαντικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ του υγραερίου και του φυσικού αερίου;

Στις ερωτήσεις που λαμβάνει από τους αναγνώστες του η ομάδα του ΠΗΡ πολύ συχνά βλέπουμε να υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ του φυσικού αερίου και του υγραερίου. Το υγραέριο και το φυσικό αέριο είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα με διαφορετικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά και θα πρέπει να τα αποσαφηνίσουμε στο μυαλό μας. Έτσι λοιπόν στο παρακάτω άρθρο θα δούμε τις διαφορές μεταξύ υγραερίου και φυσικού αερίου οι οποίες είναι αρκετές και σημαντικές.

Πριν πιάσουμε τις διαφορές ας ξεκινήσουμε από τη μια και μοναδική ομοιότητα που έχουν, τόσο το φυσικό αέριο ή CNG όσο και το υγραέριο ή LPG είναι καύσιμα αέρια και ας συνεχίσουμε με τις διαφορές τους. Το φυσικό αέριο το βρίσκουμε απευθείας στη φύση, το εξάγουμε με γεωτρήσεις από κοιτάσματα τα οποία βρίσκονται σε διάφορα μέρη της γης, αποτελείται από μεθάνιο και ενώσεις υδρογόνου, ενώ η περιεκτικότητά του σε άνθρακα είναι πολύ μικρή, γεγονός που το κάνει πολύ φιλικό προς το περιβάλλον. Το υγραέριο είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας του πετρελαίου και παράγεται κατά τη διύλισή του. Στη σύστασή του περιέχει προπάνιο και βουτάνιο που είναι άκυκλοι κορεσμένοι υδρογονάνθρακες.

Το φυσικό αέριο είναι πιο ελαφρύ από τον αέρα και έτσι διαφεύγει προς τα πάνω και διαχέεται εύκολα στην ατμόσφαιρα. Αντιθέτως το υγραέριο είναι πιο βαρύ από τον αέρα και συγκεντρώνεται σε κοιλότητες στο έδαφος. Σε περίπτωση λοιπόν διαρροής το φυσικό αέριο διαφεύγει προς τα πάνω και δεν θα μείνει στο χώρο που γίνεται η διαρροή αφού θα βρει τρόπο να διαφύγει στην ατμόσφαιρα. Από την άλλη μεριά το υγραέριο που είναι πιο βαρύ θα καθίσει κάτω και μπορεί να δημιουργήσει θέματα ασφαλείας. Έτσι λοιπόν βλέπουμε πως το φυσικό αέριο είναι πιο ασφαλές από το υγραέριο.

Το φυσικό αέριο πωλείται κυρίως σε κιλά και κάθε κιλό φυσικού αερίου προσφέρει την ίδια ενέργεια με δύο λίτρα υγραερίου. Όσον αφορά τη τιμή τους το φυσικό αέριο είναι σαφώς πιο οικονομικό. Έτσι λοιπόν το φυσικό αέριο κίνησης προσφέρει πολύ μεγάλη οικονομία στους οδηγούς οι οποίοι και το προτιμάνε λόγω μικρού κόστους. Επίσης δεν ξεχνάμε πως το φυσικό αέριο κίνησης είναι πολύ φιλικό για το περιβάλλον και έχει πολύ χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως το φυσικό αέριο μεταφέρεται μέσω αγωγών στα σπίτια μας οπότε η νοθεία του αποκλείεται. Αντιθέτως η νοθεία του υγραερίου είναι αρκετά εύκολη αφού αυτό μεταφέρεται συνήθως με βυτία.

Βρες τον Πάροχο που Σε συμφέρει

Στο παραπάνω κείμενο είδαμε τις βασικές διαφορές του φυσικού αερίου και του υγραερίου όμως το πιο θα προτιμήσουμε εξαρτάται και από έναν ακόμη παράγοντα. Σε πιο έχουμε πιο εύκολη πρόσβαση. Έτσι λοιπόν αν η πρόσβαση στο υγραέριο είναι πιο εύκολη τότε σίγουρα αυτή είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς ενώ αν βρίσκεται πιο εύκολα φυσικό αέριο τότε θα επιλέξετε αυτό.

Η επιλογή φυσικού αερίου ή υγραερίου εξαρτάται πρωτίστως από την πρόσβαση που έχει ο καταναλωτής προς το καύσιμο. Όταν υπάρχει δυνατότητα, το φυσικό αέριο υπερέχει σε κόστος, προστασία και ασφάλεια.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!