Ενοικίαση χωραφιών για φωτοβολταϊκά

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χωράφια κερδίζει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων επενδυτών και μικροεπενδυτών σήμερα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να επενδύσουν στον τομέα αυτό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να δούνε το εισόδημά τους να αυξάνεται. Πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε ενοικίαση χωραφιών με στόχο να εγκαταστήσουν σε αυτά φωτοβολταϊκά για παραγωγή ρεύματος. Η ιδέα της ενοικίασης χωραφιού για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά είναι μια πολύ επένδυση η οποία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Προμηθευτείτε με το φθηνότερο ρεύμα για την επιχείρησή σας!
Συνεργαζόμαστε σχεδόν με όλους τους παρόχους.
Βρείτε την πιο συμφέρουσα λύση για το χωράφι σας.

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Πλεονεκτήματα της Ενοικίασης Κτήματος για Φωτοβολταϊκά

Η ενοικίαση χωραφιού για να τοποθετηθούν σε αυτό φωτοβολταϊκά πάνελ έχει πολλά θετικά σημεία και οφέλη για όποιον επιλέξει να επενδύσει στον τομέα αυτό. Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι πως η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικιασμένο χωράφι προσφέρει ένα σταθερό εισόδημα για τους ιδιοκτήτες γης ειδικά στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει το χρόνο να ασχοληθεί με αυτό ή σε περιοχές που η γεωργική εκμετάλλευση είναι δύσκολη. Ακόμα η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σε αγροτεμάχιο είναι ιδιαίτερα απλή ενώ το κόστος είναι σχετικά μικρό, ειδικά από τη στιγμή που πολύ συχνά υπάρχουν κρατικές επιδοτήσεις όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ρεύματος όπως την παραγωγή οικολογικού ρεύματος από τον ήλιο. Επιπλέον η συντήρηση είναι πολύ εύκολη μιας και δεν απαιτούνται γεωργικές εργασίες ενώ και η ποιότητα του εδάφους δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών παρέχεται ηλιακή ενέργεια που συμβάλει στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Απαραίτητα βήματα πριν κανείς νοικιάσει ένα χωράφι για φωτοβολταϊκά

Πριν προχωρήσει κάποιος στην ενοικίαση ενός χωραφιού είναι καλό να έχει υπόψιν του κάποια βασικά σημεία ώστε η επένδυση να έχει το αναμενόμενο κέρδος.

Αξιολόγηση του χωραφιού προς ενοικίαση: για να έχει η επένδυση το μέγιστο κέρδος και τη μεγαλύτερη παραγωγή ο προσανατολισμός του χωραφιού παίζει σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει να το βλέπει ήλιος πολλές ώρες τη μέρα και η μορφολογία του θα πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Επίσης σημαντικό είναι να βρίσκεται κοντά σε ηλεκτρικά δίκτυα αλλά και υποδομές που θα διευκολύνουν τη σύνδεση του χωραφιού.

Λειτουργία και συντήρηση: για να είναι αποδοτικό ένα φωτοβολταϊκό πάρκο είναι απαραίτητο να γίνεται τακτική συντήρηση όπως καθαρισμός των πάνελ, επισκευή τυχόν βλαβών και παρακολούθηση της απόδοσης.

Νομικές και Ρυθμιστικές διαδικασίες αγροτικής έκτασης: για να γίνει η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών είναι απαραίτητο να υπάρξουν οι απαραίτητες άδειες για την έκδοση των οποίων υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σύμβαση που θα υπογραφεί με τον ιδιοκτήτη πρέπει να καθορίζει τους όρους για την ενοικίαση, τη διάρκεια που αυτή θα έχει καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει η κάθε πλευρά.

Τεχνικές μελέτες και εγκατάσταση: αφού τελειώσουν όλες οι νομικές διαδικασίες γίνονται οι τεχνικές μελέτες και ξεκινάει η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Σε αυτό περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός του φωτοβολταϊκού συστήματος, η προμήθεια των απαραίτητων υλικών και η τοποθέτηση των πάνελ.

Τι να προσέξετε κατά την ενοικίαση αγροτεμαχίου για φωτοβολταϊκά

Όταν νοικιάζετε το χωράφι σας για φωτοβολταϊκά υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξετε. Σημαντικό είναι να δείτε τη χρονική διάρκεια μισθώματος που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 20-25 χρόνια, ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης σημαντικό είναι στη σύμβαση να αναφέρεται η κατάσταση στην οποία πρέπει να επιστραφεί το χωράφι.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χωράφι προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιου κεφαλαίου, όμως σήμερα δίνονται συνεχώς οικονομικά κίνητρα τόσο από την ΕΕ όσο και από την κυβέρνηση για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Μια από τις πιο συχνές επιδοτήσεις είναι του κόστους εγκατάστασης η οποία καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του αρχικού κόστους. Επίσης πολλές φορές υπάρχουν εκπτώσεις στο ρεύμα για όσους συμβάλλουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας. Ο τρόπος με τον οποίο θα πουλήσετε το ρεύμα είναι και αυτός σημαντικός μιας υπάρχουν διάφορα μοντέλα. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και τις ανάγκες σας ώστε να βγείτε σίγουρα κερδισμένοι.

Κόστος ενοικίασης χωραφιού

Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη έρευνα των τεχνικών του Πανελλήνιου Ηλεκτρικού Ρεύματος σχετικά με τις τιμές ενοικίασης στην ελληνική αγορά, καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα. Το κόστος ενοικίασης ενός χωραφιού για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ από μια επιχείρηση κυμαίνεται μεταξύ των 50 ευρώ μέχρι το ποσό των 300 ευρώ. Οι τιμές ενοικίασης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες με κυριότερους τη θέση του κτήματος και την δυνατότητα προσέγγισης ηλιακής ακτινοβολίας. Παρακάτω παραθέτουμε τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή ενοικίασης ενός χωραφιού για χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Παράγοντες κόστους ενοικίασης

 • Προσανατολισμός θέσης της αγροτικής γης (σε σχέση με τον Νοτιά)
 • Μέση ετήσια ηλιοφάνεια κτήματος (από γεωγραφικές συντεταγμένες)
 • Μέσος χρόνος ημερίσιας θέασης στον ήλιο
 • Ομαλότητα εδάφους (προς ευκολία εγκατάστασης των πάνελ)
 • Έκταση και σχήμα κτήματος
 • Φυσικοί ή τεχνητοί όγκοι που δημιουργούν σκίαση (βουνά, κτίρια κ.τ.λ.)
 • Υπάρχον δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος στο εκάστοτε κτήμα
 • Ασφάλεια και οριοθέτηση χώρου (περίφραξη, συρματοπλέγματα, πάσαλοι κ.α.)
 • Απόσταση του κτήματος από κολώνα παροχής ρεύματος
 • Δυνατότητα παροχής νερού στο αγροτεμάχιο (γεώτρηση ή πηγάδι)
 • Δυνατότητα πρόσβασης προς το χωράφι (άσφαλτος, χωματόδρομος, μονοπάτι)
 • Απόσταση του χωραφιού από την κοντινότερη οικιστική περιοχή

Τελικά, το πόσο συμφέρει να νοικιάσει κανείς το αγροτεμάχιό του προς εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραμένει άγνωστο καθώς η χρήση γης δεν είναι ξεκάθαρη για πολλές τοποθεσίες στην Ελλάδα...

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!