Επιδότηση φυσικού αερίου

Επιδότηση φυσικού αερίου
Ότι χρειάζεται να ξέρεις για τις επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο

Η συνεχής άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και οι φήμες που θέλουν την τιμή του να εκτοξεύεται στα ύψη, όπως είναι φυσικό έχουν πυροδοτήσει την ανησυχία των καταναλωτών εν όψη του χειμώνα. Και η αλήθεια είναι πως σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για θέρμανση, μαγείρεμα, ζεστό νερό κ.α. Για να μετριάσει η κυβέρνηση το κόστος του φυσικού αερίου έχει εξαγγείλει μια σειρά από μέτρα όπου ανάμεσα τους είναι και η επιδότηση του φυσικού αερίου.

Βρείτε τον πάροχο για να πληρώνετε λιγότερα στην κατανάλωση ενέργειας...

Βρες τον πάροχο που σε Συμφέρει!

Το μέτρο της επιδότησης αφορά περίπου 700.000 οικιακούς καταναλωτές και δεν εξαρτάται από το εισόδημα που έχουν, το μέγεθος του ακινήτου ή τον πάροχο φυσικού αερίου. Στόχος της επιδότησης για το μήνα Οκτώβριο είναι να απορροφήσει πάνω από το 50% της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου κάτι που μεταφράζεται σε 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση φυσικού αερίου ισχύει μόνο για τα οικιακά τιμολόγια. Η καταβολή του επιδόματος φυσικού αερίου πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής αίτησης για ένταξη στο  Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης στην ΑΑΔΕ.

Επίδομα φυσικού αερίου

Όπως είναι φυσικό οι καταναλωτές θέλουν να λάβουν το επίδομα στο φυσικό αέριο το ταχύτερο δυνατόν και θέλουν να κάνουν την αίτηση το ταχύτερο. Η ημερομηνία κατά την οποία οι καταναλωτές μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία των αιτήσεων ανακοινώνεται κάθε χρόνο από την κυβέρνηση και μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αφού γίνει ο έλεγχος των δικαιολογητικών μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθούν τα χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Η διαδικασία για να λάβετε το επίδομα φυσικού αερίου είναι πολύ απλή και γρήγορη αφού μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας μπαίνοντας στη σελίδα της ΑΑΔΕ χρησιμοποιώντας τους κωδικούς σας ή αν δεν έχετε κωδικούς ΑΑΔΕ μπορείτε να κάνετε χρήση του ΑΦΜ ως όνομα χρήστη και ως κωδικό να βάλετε τον αριθμό ειδοποίησης μιας εκ των Πράξεων Προσδιορισμού Φόρου των πέντε τελευταίων ετών.

Αφού μπείτε στην πλατφόρμα για το επίδομα στο φυσικό αέριο θα δείτε πως υπάρχουν δύο εφαρμογές, η μια είναι για την υποβολή αίτησης όσων θέλουν να ενταχθούν στο Μητρώο των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και οι άλλοι τιτλοφορείται “Τα Παραστατικά Μου”. Σε αυτή την εφαρμογή θα καταχωρήσετε τις αποδείξεις αγοράς του φυσικού αερίου.

Ποιοι δικαιούνται επίδομα στο φυσικό αέριο

Η επιδότηση στο φυσικό αέριο δεν περιορίζεται μόνο στα οικιακά τιμολόγια αλλά ισχύει για τα εμπορικά και βιομηχανικά. Έτσι για τους εμπορικούς καταναλωτές που αναζητούν φθηνό αέριο καθώς και στη βιομηχανία η επιδότηση θα φτάσει τα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Το μέγεθος της επιδότησης δεν εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, το μέγεθος της επιχείρησης και τον τζίρο της.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σταθερά πιο χαμηλή από αυτή του πετρελαίου από ότι δείχνουν τα στοιχεία ανατρέποντας όλες τις εκτιμήσεις που υπήρχαν. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες με τον πιο σημαντικό την ενίσχυση της ΔΕΠΑ Εμπορίας (Δημόσια Επιχείρησης Αερίου Α.Ε.) μιας και η επιδότηση αφορά στο σύνολο της κατανάλωσης και καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης. Η επιδότηση ισχύει για όλους τους οικιακούς καταναλωτές ανεξάρτητα από το εισόδημα που έχουν, τα τετραγωνικά του ακινήτου ή τον προμηθευτή φυσικού αερίου.

Βασικός στόχος της επιδότησης είναι να απορροφήσει τις ανατιμήσεις των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και αφορά περίπου 700.000 νοικοκυριά. Ευτυχώς οι δυσοίωνες προβλέψεις του Αυγούστου για ένα αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου τον χειμώνα δεν επαληθεύτηκαν μιας και η τιμή διαμορφώθηκε στα 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο τα προθεσμιακά συμβόλαια έφταναν τα 350 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Για το έτος 2022 η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 0,11 ευρώ και η τιμή αυτή περιλαμβάνει τους φόρους και την επιδότηση όπως αυτή έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ. Το φυσικό αέριο παραμένει φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα οικονομικό. Φυσικά η τελική τιμή του φυσικού αερίου εξαρτάταται και από πολλούς άλλους παράγοντες που καθορίζονται από τα διεθνή δρώμενα.

Όμως παρά τις γενναίες επιδοτήσεις που δίνει φέτος η κυβέρνηση για το φυσικό αέριο το κόστος της θέρμανσης θα είναι και πάλι δυσβάσταχτο. Σε σύγκριση με πέρσι μια οικογένεια που χρειάζεται 12.000 kWH για θέρμανση, και πλήρωνε 840 ευρώ, φέτος θα πρέπει να δώσει περίπου 3.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ φτάνοντας το κόστος της θέρμανσης στα ύψη. Για την επιπλέον ανακούφιση των νοικοκυριών η κυβέρνηση σχεδιάζει μια νέα σειρά κλιμακωτών μέτρων στήριξης τα οποία έχουν ως στόχο να επιβραβεύσουν όσους καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Πληρωμή επιδόματος φυσικού αερίου

Από τη στιγμή που οι δικαιούχοι καταθέσουν όλα τα απαραίτητα παραστατικά αγοράς φυσικού αερίου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει η διασταύρωση των στοιχείων ενώ η πληρωμή θα γίνει μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Κάθε χρόνο η κυβέρνηση ανακοινώνει τις ημερομηνίες που “ανοίγει” η πλατφόρμα ώστε οι δικαιούχοι να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να λάβουν τις επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο που δικαιούνται. Επίσης η κυβέρνηση είναι αυτή που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πληρωμή του επιδόματος στο φυσικό αέριο, αν θα γίνει σε μια δόση ή σε περισσότερες δόσεις.

Το επίδομα φυσικού αερίου αλλάζει διαρκώς ανάλογα τις καταναλωτικές ανάγκες, τις διεθνείς συγκυρίες, τους ενεργειακούς πόρους αλλά και την κοινωνική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!