Γεννήτρια ρεύματος – Ηλεκτρογεννήτρια

Οι γεννήτριες ρεύματος είναι απαραίτητες σε κάθε περίπτωση που θέλουμε να εξασφαλίσουμε απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις για 24ωρη βάση (χειρουργεία, αντλιοστια, ψυκτικοί θάλαμοι κτλ), σε περιοχές όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης (καταφύγια, beach bar σε απομονωμένες παραλίες κ.α.) καθώς και σε περίπτωση που το ρεύμα είναι απαραίτητο σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κ.α.). Η παραγωγή ρεύματος είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο καθώς όλο και περισσότερο το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται απαραίτητο αγαθό στο σύγχρονο άνθρωπο. Το ρεύμα από γεννήτρια απασχολεί αρκετούς καταναλωτές που ψάχνουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως σε καιρούς ενεργειακής κρίσης.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές σήμερα προσπαθούν να βρουν τρόπους για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα!

Βρες το Φθηνότερο Ελληνικό Ρεύμα!

Τι είναι η ηλεκτρογεννήτρια

Η ηλεκτρογεννήτρια είναι μια μηχανή η οποία μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Η βάση της λειτουργίας της είναι το φαινόμενο της επαγωγής κατά το οποίο αν ένας κλειστός αγωγός κινηθεί κοντά σε μαγνήτη τότε στον αγωγό θα δημιουργηθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Οι γεννήτριες ρεύματος εκμεταλλεύονται το φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής για την παραγωγή συνεχούς ρεύματος.

Από τι αποτελείται μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος;

Όλες οι γεννήτριες ρεύματος ανεξαρτήτου τύπου αποτελούνται από ένα ακίνητο μέρος το οποίο ονομάζεται στάτορας ή στάτης ή επαγωγέας ή στατόν ή πόλοι της μηχανής και στο οποίο είναι τοποθετημένοι μαγνήτες (μόνιμοι ή ηλεκτρομαγνήτες). Το δεύτερο μέρος που είναι κινητό ονομάζεται ρότορας ή επαγώγιμο ή στρεπτόν και σε αυτό υπάρχουν πηνία. Καθώς γυρίζει ο ρότορας μέσα στο στάτορα ξεκινάει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η περιστροφή του ρότορα μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως ατμομηχανή, υδροστρόβιλο κτλ.

Σε μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος ανάμεσα στους δύο πόλους ενός μαγνήτη (στάτορας) βρίσκεται ένα πηνίο (ρότορας). Καθώς θα ξεκινάει η περιστροφή του πηνίου μέσα στο μαγνητικό πεδίο το ηλεκτρικό ρεύμα θα αρχίσει να διαρρέει τον αγωγό μας. Επιπλέον υπάρχει και ένας μηχανισμός, που ονομάζεται μεταλλάκτης, ο οποίος αναγκάζει το ρεύμα να ρέει συνέχεια προς την ίδια κατεύθυνση. Αν δεν υπάρχει μεταλλάκτης τότε η φορά του ρεύματος αλλάζει συνεχώς και το ρεύμα που παράγεται είναι εναλλασσόμενο.Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως στις μεγάλες βιομηχανικές γεννήτριες το κινητό μέρος είναι ο μαγνήτης ενώ το ακίνητο το πηνίο.

Τύποι ηλεκτρογεννήτριας

Θα συναντήσουμε διάφορα είδη γεννήτριας ρεύματος τα οποία διακρίνονται σε:

  • βενζινοκίνητες ή πετρελαιοκίνητες ανάλογα με τον κινητήρα
  • μονοφασικές ή τριφασικές ανάλογα με την τάση εξόδου
  • ανοικτού τύπου (εσωτερικού χώρου) ή με κάλυμμα (εσωτερικού χώρου ή/και υπαίθρου) ανάλογα με το κέλυφος
  • αερόψυκτες ή υδρόψυκτες ανάλογα με το σύστημα ψύξης
  • σταθερές ή τροχήλατες ανάλογα με τη βάση στήριξης
  • χειροκίνητες ή αυτόματης λειτουργίας ανάλογα με τον τρόπο εκκίνησης

Μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παραγωγή ρεύματος από γεννήτρια. Πού χρησιμοποιείται και πόσο τελικά συμφέρει η χρήση ηλεκτρογεννήτριας;

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!