Παραγωγή ρεύματος

Το ρεύμα σήμερα θεωρείται ένα απαραίτητο κοινωνικό αγαθό και σίγουρα κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτό μιας και η καθημερινότητά μας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο από αυτό. Όμως πόσοι από εμάς ξέρουμε τους τρόπους με τους οποίους παράγουμε ρεύμα; Η ομάδα του ΠΗΡ συγκέντρωσε για εσάς τις βασικές πληροφορίες που σχετίζονται με την παραγωγή ρεύματος, ας ρίξουμε μια ματιά στις διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιούμε καθώς και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Σήμερα όλο και περισσότεροι πάροχοι επενδύουν στην παραγωγή φθηνού ρεύματος!

Βρες τον πάροχο που σε Συμφέρει!

Πώς παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα;

Αρχικά θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι μέθοδοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούμε να έχουμε με δυο τρόπους οι οποίες χωρίζονται σε συμβατικές μεθόδους (πχ. λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κα.) και παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, βιομάζα). Ας δούμε τώρα τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η παραγωγή ρεύματος και πως έχει η διαδικασία παραγωγής.

Συμβατικές μέθοδοι παραγωγής ρεύματος

Η παραγωγή ενέργειας με τις συμβατικές μεθόδους, όπως συμβαίνει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, γίνεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων είτε στερεών όπως ο λιγνίτης και το κάρβουνα ή υγρών όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η διαδικασία παραγωγής έχεις ως εξής:
Αρχικά η πρώτη ύλη οδηγείται στον καυστήρα όπου και καίγεται παράγοντας καπνό (φεύγει από τις καμινάδες) και θερμότητα η οποία ζεσταίνει μια δεξαμενή νερού (λέβητας). Το νερό αυτό κατά τη θέρμανσή του παράγει ατμό ο οποίος φεύγει με μεγάλη πίεση από τον λέβητα και καταλήγει σε στρόβιλο με μεγάλα πτερύγια. Καθώς τα πτερύγια πιέζονται από τον ατμό περιστρέφονται μεταδίδοντας την κίνηση σε μαγνήτη ο οποίος παράγει ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρογενήτρια). Καθώς ο ατμός κρυώνει επιστρέφει στον λέβητα για να ζεσταθεί.

Πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Μία συμφέρουσα και αποδοτική μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα πυρηνικά εργοστάσια. Η μέθοδος αυτή είναι από πολλούς αμφισβητούμενη λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η ραδιενέργεια σε περίπτωση ατυχήματος. Η διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι η εξής: Το ρεύμα που παράγεται μέσα σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα προέρχεται από τη σχάση του πυρηνικού καυσίμου το οποίο με τη σειρά του παράγει ατμό ικανό να πιέσει και να φέρει σε λειτουργία έναν στρόβιλο ο οποίος περιστρέφει ταυτόχρονα μια γεννήτρια ρεύματος.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για παραγωγή ρεύματος

Οι ΑΠΕ αποτελούν τον πλέον πράσινο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παραγωγής ενέργειας. Η ενέργεια παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών οι οποίες είναι ανεξάντλητες όπως ο ήλιος, το νερό, ο άνεμος, η βιομάζα ή γεωθερμία. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι ανανεώσιμες πηγές να αντικαταστήσουν τις συμβατικές στην παραγωγή ενέργειας συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρο ανάπτυξη και μειώνοντας τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η παραγωγή ρεύματος από τις ΑΠE.

  • Ανεμογεννήτριες: Οι ανεμογεννήτριες εκμεταλλεύονται την ενέργεια του ανέμου (αιολική ενέργεια) για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανεμογεννητριών:
    οριζοντίου άξονα, όπου ο δρομέας είναι τύπου έλικα και ο άξονας περιστρέφεται συνεχώς παράλληλα προς τον άνεμο. Κάθετου άξονα ο οποίος παραμένει σταθερός.
  • Υδροηλεκτρική ενέργεια: Στην περίπτωση αυτή η δύναμη του νερού μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό γίνεται κυρίως με την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων τα οποία εκμεταλλεύονται την ενέργεια του νερού για να παράγουν ρεύμα.
  • Φωτοβολταϊκά: Στην περίπτωση αυτή γίνεται η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος. Η χρήση των φωτοβολταϊκών έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως η αθόρυβη λειτουργία, η μικρή ρύπανση και η μεγάλη διάρκεια ζωής. Στα μειονεκτήματα μπορούμε να αναφέρουμε το μεγάλο κόστος εγκατάστασης και τη δυσκολία στην αποθήκευση ενέργειας.
  • Γεωθερμία: Γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης και μεταφέρεται στα ανώτερα στρώματα του φλοιού. Συνήθως τη συναντάμε με τη μορφή ατμού ή θερμού νερού και έχοντας ως σκοπό να τη μετατρέψουμε από γεωθερμική ενέργεια σε ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Βιομάζα: Βιομάζα είναι το σύνολο της οργανικής ύλης εξαιρώντας τα ορυκτά καύσιμα. Ουσιαστική πρόκειται για ύλη φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Η παραγωγή ρεύματος από βιομάζα θεωρείται από τις πλέον αναπτυσσόμενες εφαρμογές στην πράσινη ενέργεια.

 

 

Το ηλεκτρικό ρεύμα θεωρείται πλέον από τα πολυτιμότερα αγαθά. Οι οικονομικοί τρόποι παραγωγής ρεύματος συμβάλλουν θετικά στην εθνική οικονομία ενός κράτους!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!