Πόσο επικίνδυνο είναι το φυσικό αέριο;

Ασφαλές φυσικό αέριο ή επικίνδυνο φυσικό αέριο;
Πόσο ασφαλές ή πόσο επικίνδυνο είναι το φυσικό αέριο;
Το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα προσπαθεί να απαντήσει σε ένα ερώτημα που μάλλον έχει απασχολήσει όλους μας... 
Πόσο επικίνδυνη τελικά είναι η χρήση του φυσικού αερίου;

Πριν μιλήσουμε για την επικινδυνότητα του φυσικού αερίου θα πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε κάποιες πληροφορίες. Το φυσικό αέριο έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωές των περισσότερων κατοίκων της Ελλάδας αφού τα οφέλη του είναι πολλαπλά. Η χαμηλή τιμή του σε συνδυασμό με την μεγάλη απόδοση που προσφέρει σίγουρα έχουν δελεάσει πολλούς καταναλωτές στο να το προτιμήσουν παρά τις ενστάσεις που μπορεί να έχουν για την επικινδυνότητά του. Δεν είναι τυχαίο που κάθε μήνα όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν ανάμεσα από τις διάφορες εταιρείες φυσικού αερίου.

Δώσε πάντα προσοχή στην εταιρεία που έχεις επιλέξει ως πάροχο!

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Το φυσικό αέριο είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο είναι άοσμο. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του προστίθεται σε αυτό μια ειδική ουσία η οποία έχει χαρακτηριστική μυρωδιά ώστε να ανιχνεύεται εύκολα σε περίπτωση που υπάρξει κάποια διαρροή. Είναι πιο ελαφρύ από τον αέρα και σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή συγκεντρώνεται εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο έκρηξης ενώ δεν είναι τοξικό.

Το φυσικό αέριο φτάνει στο ακίνητό σας μέσα από ένα εγκαταστημένο δίκτυο το οποίο είναι πολύ ασφαλές και με μηδαμινό κίνδυνο. Είναι διαθέσιμο για χρήση οποιαδήποτε στιγμή το χρειάζεστε ακριβώς όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η χρήση των συσκευών είναι πολύ απλή και ασφαλής. Η τήρηση των αυστηρών προδιαγραφών για την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς και των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου καθώς και οι έλεγχοι που γίνονται από την ΕΔΑ αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για τη χρήση του.

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν πολλοί καταναλωτές είναι το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η ανάφλεξη του φυσικού αερίου σε περίπτωση που υπάρξει κάποια διαρροή του. Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού το φυσικό αέριο αναφλέγεται μόνο αν αναμιχθεί με αέρα μόνο σε μια πολύ συγκεκριμένη αναλογία και αν συγχρόνως υπάρξει και σπινθήρας. Η τήρηση των αυστηρών προδιαγραφών που υπάρχουν για τη σχεδίαση και την κατασκευή της Εσωτερικής Εγκατάστασης από Υπεύθυνους Μηχανικούς και Πιστοποιημένους Τεχνικούς καθώς και ο έλεγχος αυτών αποτελούν μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας. Εκτός των παραπάνω υπάρχει πάντα η δυνατότητα τοποθέτησης επιπλέον ασφαλιστικών οργάνων όπως ανιχνευτές αερίων ώστε να έχετε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στο ακίνητό σας. Για όλους αυτούς τους λόγους αρκετοί στρέφονται προς τη χρήση αυτού αφού τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου είναι σίγουρα πολλά!

Διαρροή φυσικού αερίου

Παρότι η διαρροή φυσικού αερίου είναι πολύ σπάνια, μιας και το ΕΔΑ πραγματοποιεί συνεχούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις αλλά και στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, εμείς θα αναφέρουμε παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά που θα σας επιτρέψουν πολύ εύκολα να αναγνωρίσετε μία.

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να μυρίσετε τη χαρακτηριστική οσμή που προστίθεται στο φυσικό αέριο και είναι αυτή του κλούβιου αυγού. Σε αυτή την περίπτωση η διαρροή προέρχεται από κάποιο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Με την ακοή μπορείτε να ακούσετε έναν δυνατό θόρυβο που μοιάζει με βοή ή σφύριγμα ενώ με την όραση είναι εύκολο αν δείτε φωτιά στο επίπεδο του εδάφους, αποχρωματισμό της βλάστησης αλλά και μηχανική ζημιά στον αγωγό.

Αν υπάρχει υποψία διαρροής φυσικού αερίου τότε:

 • Πρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή με τα πόδια και αντίθετα από την κατεύθυνση του αέρα.
 • Ενημερώνουμε άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην περιοχή ώστε να απομακρυνθούν και αυτοί.
 • Παράλληλα εξασφαλίζουμε πως στην περιοχή δεν υπάρχουν πηγές ανάφλεξης όπως αναπτήρες, τσιγάρα, κινητά τηλέφωνα, σπίρτα κ.α.

Αν εντοπίσουμε τη διαρροή στο ακίνητό μας:

 • Δεν κάνουμε χρήση γυμνής φλόγας αλλά και αντικειμένων που μπορεί να παράγουν σπινθήρα.
 • Σβήνουμε άμεσα οποιαδήποτε πηγή θερμότητας και τσιγάρα υπάρχουν στο χώρο.
 • Ανοίγουμε πόρτες και παράθυρα ώστε το φυσικό αέριο να διαφύγει στην ατμόσφαιρα.
 • Κλείνουμε την κεντρική βάνα παροχής φυσικού αερίου της εγκατάστασης καθώς και τους διακόπτες όλων των συσκευών φυσικού αερίου.
 • Ενημερώνουμε την Υπηρεσία Άμεσης Επέμβασης στα τηλέφωνα 800 11 11 330 / 11322 για Αττική, 10302 για Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και 117111 για την υπόλοιπη Ελλάδα, από εξωτερική τηλεφωνική συσκευή.

Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία διαρροής θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν θα πρέπει να κάνουμε καμία από τις παρακάτω ενέργειες:

 • δεν χρησιμοποιούμε κινητό τηλέφωνο
 • δεν ανάβουμε φλόγα και δε δημιουργούμε πηγή ανάφλεξης με οποιονδήποτε τρόπο
 • δεν βάζουμε μπροστά οχήματα ή μηχανήματα
 • σε περίπτωση που υπάρχει φωτιά δεν προσπαθούμε να τη σβήσουμε

Οι φυσικές ιδιότητες του φυσικού αερίου καθώς και η τήρηση των αυστηρών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη συντήρηση του δικτύου διανομής αλλά και των εσωτερικών εγκαταστάσεων το καθιστούν πολύ ασφαλές προς χρήση. Η ανάφλεξή του είναι πολύ δύσκολη μιας και απαιτούνται συγκεκριμένες αναλογίες καθώς και η ύπαρξη σπινθήρα. Τέλος χάρη στην χαρακτηριστική του μυρωδιά είναι πολύ εύκολο να ανιχνευτεί γρήγορα. Επιπλέον η αυστηρή τήρηση των κανονισμών και η χρήση των υλικών που περιγράφονται στον Εθνικό Κανονισμό καθώς και η πραγματοποίηση ελέγχων μηδενίζουν την επικινδυνότητα του φυσικού αερίου και το κάνουν ασφαλές προς χρήση από όλους.

Η αυστηρή τήρηση των κανόνων καθιστά το φυσικό αέριο απόλυτα ασφαλές στη χρήση του. Παρ' όλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουμε τί πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση διαρροής φυσικού αερίου!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!