Συντήρηση ανεμογεννήτριας

Η ανεμογεννήτρια είναι μια συσκευή η οποία εκμεταλλεύεται την ενέργεια του αέρα, δηλαδή την αιολική ενέργεια για να τη μετατρέψει σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς μιας και η ενέργεια που παράγουν είναι ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην απεξάρτηση που υπάρχει σήμερα από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι ανεμογεννήτριες είναι αρκετά πολύπλοκα μηχανήματα και η λειτουργία τους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η σωστή και τακτική συντήρησή τους, είτε πρόκειται για ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα είτε για ανεμογεννήτριες καθέτου άξονα, είναι απαραίτητη τόσο για την εύρυθμη λειτουργία τους όσο και για την μακροζωία τους. Είναι απαραίτητο να γίνεται συντήρηση των ανεμογεννητριών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εκτός από την τακτική συντήρηση πολλές φορές είναι απαραίτητο να γίνει επισκευή λόγω κάποιας ζημιάς που μπορεί να υπάρξει όπως από πτώση κεραυνών κ.α. Η συντήρηση της ανεμογεννήτριας διενεργείται από εξειδικευμένο τεχνικό και η κάθε κατασκευάστρια εταιρεία εφαρμόζει το δικό της πρωτόκολλο συντήρησης για το εκάστοτε αιολικό σύστημα.

Αν σας ενδιαφέρει ακόμα πιο οικονομικό ρεύμα, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα...

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Αιτίες ζημιών και φθοράς στις ανεμογεννήτριες

Οι ανεμογεννήτριες είναι εκτεθειμένες σε όλα τα στοιχεία της φύσης οπότε είναι λογικό να απαιτείται τακτική συντήρηση από εξειδικευμένο συνεργείο. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι ανεμογεννήτριες σταματούν να λειτουργούν είναι οι παρακάτω:

Πρόβλημα στα πτερύγια: είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την οποία οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται συντήρηση και κυρίως οφείλονται στις τεράστιες πιέσεις που δέχονται από τον άνεμο κατά τη διάρκεια στροβίλου. Επιπλέον σε αυτό συμβάλλουν οι κεραυνοί, χτυπήματα πουλιών καθώς και ο λάθος σχεδιασμός.

Κιβώτιο ταχυτήτων: κατά τη διάρκεια της συντήρησης ο έλεγχος του κιβωτίου ταχυτήτων είναι απαραίτητος μιας και το κόστος του είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ο βασικός λόγος που τα κιβώτια ταχυτήτων χαλάνε είναι τα στρεπτικά φορτία που διέρχονται από αυτές καθώς και λόγω των υψηλών ταχυτήτων που πρέπει να αντέχουν τα ρουλεμάν.

Γεννήτρια: οι γεννήτριες είναι υπεύθυνες για τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε ηλεκτρική και η βασική αιτία καταστροφής τους είναι διάφορα ηλεκτρικά προβλήματα.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών είναι απαραίτητο να γίνεται τακτική προληπτική συντήρηση από μηχανικό συντήρησης και σύμφωνα με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας όπως αυτή αναφέρεται στο εγχειρίδιο.

Συντήρηση μικρής ανεμογεννήτριας σε σπίτι (ταράτσα)

Όπως είπαμε ο κάθε τύπος ανεμογεννήτριας χρειάζεται τις δικές του εργασίες συντήρησης οι οποίες αναφέρονται στο εγχειρίδιο χρήσης και οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας. Σε γενικές γραμμές όμως μπορούμε να πούμε πως είναι απαραίτητο να γίνονται διάφορες εργασίες και έλεγχοι σε διάφορα τμήματα των ανεμογεννητριών όπως η ουρά, η βάση στήριξης, ο ρότορας, τα συρματόσχοινα στήριξης κ.α.

Βασικό κομμάτι της προληπτικής συντήρησης ανεμογεννητριών σε σπίτι είναι η λίπανση των κινούμενων μερών η οποία βοηθάει στην προστασία τους καθώς και τη σωστή λειτουργία τους. Αν η εργασία αυτή δεν γίνει τότε μπορεί να προκληθούν σημαντικές βλάβες, να μειωθεί η απόδοση της ανεμογεννήτριας ή ακόμα να υπάρξει και καταστροφή της. Κάθε κομμάτι της ανεμογεννήτριας απαιτεί τη δική του συντήρηση από εξειδικευμένο συνεργείο το οποίο θα εκτελέσει με ασφάλεια την κάθε εργασία. Η κάθε παρέμβαση που θα γίνει αποσκοπεί στην βελτίωση της λειτουργίας ή στην πρόληψη κάποιου προβλήματος. Για παράδειγμα ο έλεγχος του κιβωτίου ταχυτήτων είναι απαραίτητος ώστε ο τεχνικός να εντοπίσει έγκαιρα κάποια βλάβη, η κολώνα στήριξης μπορεί να χρειάζεται κάποια επιδιόρθωση ενώ μπορεί να πρέπει να γίνει και κάποιος καθαρισμός της ατράκτου. Ένα ακόμα σημείο το οποίο πρέπει να συντηρηθεί είναι οι λεπίδες της ανεμογεννήτριας, ο άξονας αλλά και το σύστημα ανάκλησης. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να έχετε άψογη λειτουργία και υψηλή απόδοση μιας ανεμογεννήτριας στο σπίτι.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!