Ηλεκτρικά λεωφορεία

Η ολοένα μεγαλύτερη πίεση και ανάγκη που υπάρχει σήμερα για βιώσιμες λύσεις στις μετακινήσεις δεν θα μπορούσε να μην ακουμπήσει και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σήμερα, που σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, μία από τις πιο υποσχόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι η χρήση των ηλεκτρικών λεωφορείων. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, προσφέροντας σημαντικά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία.

Κάνε οικονομία στο ρεύμα με τη φθηνότερη εταιρεία της αγοράς!

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Οφέλη από τη χρήση του ηλεκτρικού λεωφορείου

Η χρήση των ηλεκτρικών λεωφορείων παρουσιάζει μια σειρά από πλεονεκτήματα και οφέλη τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με το περιβάλλον όσο και με οικονομικά μεγέθη.

Παρότι η αγορά ενός ηλεκτρικού λεωφορείου έχει μεγαλύτερο κόστος από ενός συμβατικού μακροπρόθεσμα γίνεται οικονομία μιας και τα ηλεκτρικά λεωφορεία έχουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ πιο φθηνή από το πετρέλαιο, και τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη, κάτι που μειώνει σημαντικά το κόστος συντήρησης.

Το σημαντικότερο όφελος για το περιβάλλον είναι πως τα ηλεκτρικά λεωφορεία εκπέμπουν σχεδόν μηδενικούς ρύπους σε αντίθεση με αυτά που κινούνται με πετρέλαιο. Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν πως υπάρχει μείωση 70-80% στους ρύπους με τη χρήση ηλεκτρικών λεωφορείων. Επιπλέον τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι σχεδόν αθόρυβα συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του θορύβου που υπάρχει σήμερα στις πόλεις.

Τέλος τα ηλεκτρικά λεωφορεία χρησιμοποιούν μια σειρά από νέες και προηγμένες τεχνολογίες της ηλεκτροκίνησης, κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα αξιόπιστα και αποδοτικά. Οι μπαταριές λιθίου που χρησιμοποιούν επιτρέπουν την ταχύτατη φόρτιση μόλις μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι που επιτρέπει την τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Επιπλέον πολλά λεωφορεία διαθέτουν μια νέα τεχνολογία η οποία επιτρέπει την ανάκτηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης και την αποθηκεύει μέσα στην μπαταρία κάτι που όχι μόνο αυξάνει την απόδοση της μπαταρίας αλλά μειώνει και τις φθορές στα φρένα.

Μειονεκτήματα των ηλεκτρικών λεωφορείων

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία υπάρχουν μερικές προκλήσεις που πρέπει ακόμα να αντιμετωπιστούν με πιο σημαντική την ύπαρξη ενός εκτεταμένου δικτύου φόρτισης. Αυτό σημαίνει πως οι μεγάλες πόλεις θα πρέπει να επενδύσουν αρκετά χρήματα για την κατασκευή υποδομών που θα επιτρέπουν τη φόρτιση των λεωφορείων τόσο στους τερματικούς σταθμούς όσο και κατά μήκος της διαδρομής. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο πρώτα να γίνει αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει την αυξημένη ζήτηση ενέργειας.

Ένα ακόμα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές ηλεκτρικών λεωφορείων είναι η απόδοση των μπαταριών σε ακραίες θερμοκρασίες. Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές η απόδοση των μπαταριών μπορεί να μειωθεί, κάτι που επηρεάζει την αυτονομία των λεωφορείων.

Η συνεχής έρευνα που γίνεται στον τομέα των ηλεκτρικών λεωφορείων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στις  μπαταρίες αλλά και στα συστήματα φόρτισης αυτοκινήτων.

Σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνονται ηλεκτρικά λεωφορεία στους στόλους των μέσων μαζικής μεταφοράς τους με μεγάλη επιτυχία έχοντας συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αυτές. Στην Αθήνα εξετάζεται η εισαγωγή ηλεκτρικών λεωφορείων ως μέρος των προσπαθειών για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου.

Πλέον είναι γενικά αποδεκτό πως τα ηλεκτρικά λεωφορεία αποτελούν μια βιώσιμη και αποδοτική λύση για τις αστικές συγκοινωνίες του μέλλοντος στις μεγάλες πόλεις. Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη αλλά και οι τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν θα καταστήσουν τη χρήση τους πλέον επιβεβλημένη. Αν και ακόμα υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η πρόοδος που έχει ήδη γίνει είναι πολύ μεγάλη. Η υποστήριξη και οι κατάλληλες επενδύσεις θα βοηθήσουν ώστε τα ηλεκτρικά λεωφορεία να μεταμορφώσουν τις πόλεις μας σε πιο καθαρές και βιώσιμες.

 

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!