Πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα εμφανίζονται όλο και πιο δυναμικά στην καθημερινότητά μας και καθώς τα πλεονεκτήματα που έχουν γίνονται όλο πιο γνωστά δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να επενδύσουν σε ένα. Καθώς η τεχνολογία τους θα εξελίσσεται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα συμβατικά ενώ τα μειονεκτήματά τους σχεδόν θα εξαλειφθούν. Πριν αποφασίσετε να επενδύσετε σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο καλό θα ήταν να γνωρίζεται τα πλεονεκτήματα που έχουν καθώς και τα μειονεκτήματα.

Απόκτησε οικονομικό ρεύμα για το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο!

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Πλεονεκτήματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται μακριά από το να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία των οχημάτων εσωτερικής καύσης βρίσκονται σε καλό δρόμο για να την ταρακουνήσουν. Ας δούμε λοιπόν τα υπέρ που παρουσιάζουν και τον λόγο για τον οποίο τα επιλέγουν πολλοί καταναλωτές.

 • Μηδενική εκπομπή ρύπων: Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πως δεν παράγουν καθόλου ρύπους κατά τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές του θερμοκηπίου και συμβάλλοντας στη μείωση της ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις. Επιπλέον οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανακυκλώνονται μειώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ενεργειακό αποτύπωμα.
 • Λειτουργικό κόστος: Αν και η τιμή για την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι σχετικά υψηλή το λειτουργικό κόστος είναι μικρό μιας και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πιο χαμηλή σε σχέση με αυτή της βενζίνης ή του πετρελαίου καθιστώντας το έναν πολύ οικονομικό τρόπο μετακίνησης.
 • Χαμηλά έξοδα συντήρησης: Η συντήρηση ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι ιδιαίτερα φτηνή μιας και ένα τακτικό σέρβις είναι πολύ πιο φθηνό σε σχέση με το αντίστοιχο ενός συμβατικού οχήματος. Ουσιαστικά μιας και η μηχανή που διαθέτουν δεν είναι εσωτερικής καύσης δεν χρειάζεται τακτική συντήρηση και αυτό που απαιτείται είναι έλεγχος στα υγρά των φρένων καθώς και αλλαγή φίλτρων αέρα.
 • Ήσυχη οδήγηση: Ένα μεγάλο υπέρ του ηλεκτροκινητήρα είναι πως είναι αθόρυβος κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εξασφαλίζοντας έτσι αθόρυβη οδήγηση και άνεση ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν κραδασμοί από τον κινητήρα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η ηχορύπανση στις μεγάλες πόλεις.
 • Περισσότερος χώρος για αποσκευές και επιβάτες: Μιας και οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων τοποθετούνται κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου μένει περισσότερος χώρος για τους επιβάτες και τις αποσκευές καθιστώντας το ιδανική επιλογή για μεγάλες οικογένειες και ταξίδια.
 • Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου: Κάτι που προβληματίζει έντονα πολλούς επίδοξους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ο τρόπος που θα το φορτίζουν. Το δίκτυο των ηλεκτρικών φορτιστών αναπτύσσεται συνεχώς και με ταχύτατους ρυθμούς ενώ πλέον η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται. Επιπλέον καθώς η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάνει τεράστια άλματα οι χρόνοι φόρτισης μειώνονται συνεχώς.
 • Υψηλή απόδοση κινητήρα: Ο κινητήρας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει μεγαλύτερη απόδοση αλλά και επιτάχυνση σε σχέση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης κάτι που τα κάνει ιδανικά για την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο.

Μειονεκτήματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Φυσικά εκτός από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα τα οποία καλό είναι να λάβουμε υπόψιν μας πριν προχωρήσουμε σε μια επένδυση.

 • Χρόνος φόρτισης: Παρά τη συνεχή πρόοδο και εξέλιξη της τεχνολογίας μια πλήρης φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου διαρκεί περισσότερο σε σχέση με το γέμισμα με καύσιμα ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Η πιο εύκολη μέθοδος φόρτισης είναι με έναν οικιακό φορτιστή επιπέδου 1 η οποία διαρκεί από 8 έως 20 ώρες. Σειρά έχει το γέμισμα της μπαταρίας με φορτιστή επιπέδου 2 η οποία διαρκεί 4 – 8 ώρες και τέλος η φόρτιση με ταχυφορτιστή η οποία έχει μέσο όρο τα 45 λεπτά όμως δεν συνιστάται η συνεχής χρήση της για την μακροζωία της μπαταρίας.
 • Κόστος αγοράς: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σχετικά ακριβά και αυτό είναι κάτι που αποτρέπει πολλούς αγοραστές. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως πολύ συχνά υπάρχουν κρατικές επιδοτήσεις κάτι που μειώνει σημαντικά το κόστος αγοράς ενώ το κόστος συντήρησης και λειτουργίας είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα.
 • Μικρή αυτονομία: Σήμερα η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι περίπου 400-450χμ μέσα στην πόλη και 300-400χμ για οδήγηση στην Εθνική οδό. Αυτό σημαίνει ότι αν προγραμματίζεται ένα μεγάλο οδικό ταξίδι σίγουρα θα χρειαστεί να σταματήσετε κάπου ώστε να φορτίσετε το αμάξι σας. Επίσης μιας και το δίκτυο σημείων φόρτισης δεν είναι αναπτυγμένο κάτι που προϋποθέτει σωστό σχεδιασμό σε ένα μεγάλο ταξίδι.
 • Εξειδικευμένα συνεργεία: Σήμερα τα συνεργεία που ασχολούνται με τις βλάβες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα συνεργεία συμβατικών οχημάτων. Το να πάθει κάποια βλάβη ένα ηλεκτρικό αμάξι είναι ιδιαίτερα δύσκολο όμως η επισκευή τυχόν προβλήματος μπορεί να επιτελέσει σημαντικό πονοκέφαλο. Αυτό βέβαια αναμένεται να αλλάξει καθώς η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.
 • Ρύπανση περιβάλλοντος: Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράγουν μηδενικούς ρύπους για την κίνησή τους η κατασκευή των μπαταριών τους μπορεί να δημιουργήσει σημαντική μόλυνση. Οι μπαταρίες περιέχουν μια σειρά από πρώτες ύλες και σπάνια μέταλλα τα οποία προκαλούν περιβαλλοντική ρύπανση κατά την επεξεργασία τους και την εξόρυξή τους.
Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!