Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά πλέον στους δρόμους και τις πόλεις ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο δημοφιλή. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως μοναδική πηγή ενέργειας χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο στις μπαταρίες τους. Με τον τρόπο αυτό τροφοδοτείται το ηλεκτρικό μοτέρ το οποίο κινεί τις ρόδες.

Τα δύο βασικά μέρη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η μπαταρία και ο ηλεκτρικός κινητήρας, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τετρακίνηση είναι πολύ συνηθισμένο να υπάρχουν 2 μοτέρ.

Ένα από τα προτερήματα που διαθέτουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πως οι απώλειες ενέργειας είναι εξαιρετικά μικρές, περίπου 5 – 10%, κάτι που σημαίνει πως το 90% της ενέργειας μετατρέπεται σε κίνηση. Στα οχήματα συμβατικού τύπου οι απώλειες ενέργειας είναι 30% άρα το 70% μόνο χρησιμοποιείται για κίνηση.

Ιστορία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η ιστορία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ πιο παλιά από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι και ξεκινάει το 1828 με τον Ούγγρο Anyos Jedlik ο οποίος εφηύρε έναν πρώιμο ηλεκτροκινητήρα και κατάφερε να κατασκευάσει ένα μικρό ηλεκτρικό αμάξι. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Σκοτσέζος Robert Anderson ο οποίος κατασκεύασε μια άμαξα που κινούνταν με ρεύμα και μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Το 1835 ο Ολλανδός Sibrandus Strating και ο Γερμανός Christopher Becker κατασκεύασαν ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κινούνταν με μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. To 1881 στη Διεθνή Έκθεση Ηλεκτρισμού στο Παρίσι ο Gustav Trouve παρουσίασε ένα ηλεκτροκίνητο αμάξι.

Τη διαφορά κάνει ο Thomas Parker το 1884 ο οποίος κατασκεύασε ένα πρακτικό αυτοκίνητο με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες δικού του σχεδιασμού. Όμως ως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορούμε να θεωρήσουμε το Elektrowagen του Andreas Flocken που σχεδιάστηκε το 1888. Τα ηλεκτρικά αμάξια ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου μιας και ήταν πιο ευκολόχρηστα και άνετα σε σχέση με τα εσωτερικής καύσης. Όμως καθώς οι μηχανές εσωτερικής καύσης εξελίσσονταν σε συνδυασμό με τον γρήγορο ανεφοδιασμό και το χαμηλό κόστος παραγωγής τα “συμβατικά” αυτοκίνητα άρχισαν να κερδίζουν τους καταναλωτές.

Η ιστορία των σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεκινάει το 1990 όταν ο οργανισμός California Air Resources Board άρχισε να απαιτεί για αμάξια με λιγότερους ρύπους. Έτσι οι κατασκευαστές ξεκίνησαν να αναπτύσσουν εκ νέου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μοντέλα όπως Ford Ranger EV pickup truck, Chrysler TEVan, Toyota RAV4 EV και πολλά άλλα. Το 2008 η Tesla Motors κατασκευάζει του Tesla Roadester το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου και είχε αυτονομία 320χμ ανά φόρτιση. Σήμερα το μέλλον των συμβατικών αυτοκινήτων μοιάζει ζοφερό ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν εκτοξευτεί ενώ πολλές χώρες έχουν θέσει ως στόχο να σταματήσουν την πώληση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στο άμεσο μέλλον.

Τύποι ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι τύπου ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τους πιο σημαντικούς να είναι οι παρακάτω:

 • Υβριδικά – τα αυτοκίνητα της κατηγορίας αυτής διαθέτουν κυρίως κινητήρα εσωτερικής καύσης πετρελαίου ή βενζίνης με μικρό ηλεκτροκινητήρα που χρησιμοποιείται συνήθως επικουρικά κατά την εκκίνηση του οχήματος.
 • Plug in – τα αυτοκίνητα plug in διαθέτουν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτείται από μεγάλη μπαταρία ή από συστοιχία μπαταριών για μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία καθώς και κινητήρα εσωτερικής καύσης που λειτουργεί με βενζίνη ή πετρέλαιο ο οποίος λειτουργεί περισσότερο όταν αποφορτιστούν οι μπαταρίες.

Σε αυτούς του δύο τύπους αυτοκινήτων η μπαταρία φορτίζει πρωτίστως από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης καθώς και σε κάποια μοντέλα από την τεχνολογία επαναφόρτισης κατά το φρενάρισμα (αναγεννητική πέδηση).

 • Αμιγώς ηλεκτρικά – στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο συσσωρευτή.

Αυτό που απασχολεί πολλούς επίδοξους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η αυτονομία την οποία διαθέτουν. Οι κατασκευαστές φυσικά δίνουν κάποια στοιχεία όμως αυτά πάντα ισχύουν σε συγκεκριμένες συνθήκες και μπορεί να απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα.

Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Οι βασικοί τύποι φόρτισης είναι:

Οικιακός τρόπος φόρτισης όπου γίνεται στο σπίτι: Η οικιακή φόρτιση είναι η πιο οικονομική ενώ παράλληλα ευνοεί την μακροζωία της μπαταρίας σας. Μπορεί να γίνει σε απλή ενισχυμένη πρίζα ή σε πρίζα βιομηχανικού τύπου σε μονοφασική ή τριφασική παροχή ρεύματος. Επιπλέον μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν φορτιστή wall box ο οποίος σας προσφέρει τις ίδιες ταχύτητες με παραπάνω. Η φόρτιση στο σπίτι είναι σχετικά αργή και μπορεί να χρειαστείτε πάνω από 8 ώρες όμως με τον τρόπο αυτό η μπαταρία προστατεύται και μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης για αρκετό χρόνο. Η συμβουλή είναι να μην ξεπερνάτε το 80 – 85% του ορίου φόρτισης καθημερινά και να φορτίζετε πλήρως την μπαταρία μόνο όταν χρειάζεστε παραπάνω αυτονομία.

Φόρτιση δημόσια – σε εξωτερικούς χώρους: όπως πρατήρια καυσίμων, ΣΕΑ ή κάποια πάρκινγκ.

Στην κατηγορία αυτή έχουμε δύο επιλογές:

 1. Σε πολλές τοποθεσίες όπως σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα κ.α. υπάρχουν θέσεις φόρτισης. Στις περιπτώσεις αυτές ενώ κάνετε τα ψώνια σας ή τη βόλτα σας μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας για 2 – 3 ώρες ώστε να φορτιστεί.
 2. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή της ταχυφόρτισης που υπάρχει σε ΣΕΑ και αλλού και εδώ γίνεται πολύ γρήγορα σε λιγότερο από 1 ώρα.
Κέρδισε χρήματα βρίσκοντας τον πιο οικονομικό πάροχο ρεύματος!

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι από τα πιο σημαντικά μέρη που πρέπει να προσέξει κανείς κατά την αγορά. Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατασκευάζονται από υλικά όπως το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο, το μαγγάνιο ή ο γραφίτης όμως λόγω των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων που έχει η εξόρυξη ορισμένων από αυτών οι κατασκευαστές στρέφονται ολοένα και πιο πολύ στο λίθιο και το κοβάλτιο ενώ πειραματίζονται και με υλικά όπως το θείο, το πλαστικό, το πυρίτιο και το μαγνήσιο.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους καταναλωτές είναι η διάρκεια ζωής που έχει η μπαταρία ενός αυτοκινήτου η οποία είναι ανάμεσα από 8 και 10 έτη. Ουσιαστικά μια μπαταρία μπορεί να δεχτεί 500 με 1000 φορτίσεις οι οποίες φτάνουν για 50.000 έως 100.000 χιλιόμετρα. Βέβαια καθώς η μπαταρία παλιώνει μειώνεται η χωρητικότητά της κατά 20 έως 30% ανάλογα με τον τύπο φόρτισης, την κατηγορία του ηλεκτρικού κινητήρα, την οδήγηση, τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και τους κύκλους φόρτισης. Βέβαια η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται οπότε στο μέλλον αναμένεται να υπάρξει ραγδαία βελτίωση στις παραμέτρους αυτές.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προσφέρει κάποια σημαντικά προτερήματα στους καταναλωτές όμως ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα τα οποία δρουν ανασταλτικά στο να προχωρήσουν σε μια αγορά.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι τα παρακάτω:

 • Μετακίνηση – το κόστος μετακίνησης είναι ιδιαίτερα χαμηλό αφού με μια νυχτερινή φόρτιση μπορείτε να διανύσετε 100 χιλιόμετρα με μόνο 2 ή 3 ευρώ.
 • Συντήρηση – το κόστος συντήρησης είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα και οι βασικές ανάγκες είναι ένα τακτικό σέρβις (το οποίο έχει ), αλλαγή υγρών στα φρένα και φίλτρων αέρα. Αντίθετα σε ένα συμβατικό αμάξι τα πάγια έξοδα συντήρησης είναι περισσότερα αφού χρειάζεται αλλαγή λαδιών, μπουζί κ.α.
 • Ρύποι – τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις μεγάλες πόλεις
 • Ευχάριστη οδήγηση – στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν υπάρχουν οι κραδασμοί του κινητήρα ενώ είναι σχεδόν αθόρυβα
 • Ανεφοδιασμός – με το ηλεκτρικό αμάξι δεν χρειάζεται να χάνετε χρόνο στο βενζινάδικο αφού μπορείτε πολύ απλά να το φορτίσετε τη νύχτα στο σπίτι σας.

Τα κύρια μειονεκτήματα από τη χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

 • Κόστος – το κόστος αγοράς ενός καινούριου ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι σχετικά υψηλό όμως πλέον υπάρχουν σημαντικές επιδοτήσεις οι οποίες μειώνουν αρκετά την τιμή του.
 • Αυτονομία – αν και η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων για διαδρομές εντός του αστικού ιστού είναι μεγάλη, σε ένα μεγάλο ταξίδι θα χρειαστεί σίγουρα να το επαναφορτίσετε, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να μελετήσετε τα σημεία όπου υπάρχει η δυνατότητα φόρτισης.
 • Χρόνος φόρτισης – ο χρόνος φόρτισης στην καθημερινότητά σας δεν παίζει ρόλο μιας και γίνεται τη νύχτα όμως σε ένα μεγάλο ταξίδι θα πρέπει να υπολογίσετε 20 με 25 λεπτά για μια ταχεία φόρτιση.

Τιμές ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχώς κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών και ολοένα και περισσότεροι πείθονται για τις θετικές διαστάσεις της ηλεκτροκίνησης. Όπως είναι φυσικό όλο και οι καταναλωτές αναζητούν έγκυρες πληροφορίες για το κόστος και τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ψάχνοντας φθηνά και ποιοτικά μοντέλα.

Η αλήθεια είναι πως οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι αρκετά πιο “τσιμπημένες” σε σχέση με αυτές των συμβατικών που κινούνται με πετρέλαιο και βενζίνη και αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα στο να τα αποκτήσει κανείς. Βέβαια όλο και πιο συχνά υπάρχουν επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από διάφορες κρατικές επιδοτήσεις για την ηλεκτροκίνηση, οι οποίες μειώνουν τη διαφορά του κόστους σημαντικά, κάνοντας την τιμή τους αρκετά προσιτή.

Κοιτώντας τις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πολλά από τα οφέλη που έχουν τα οποία αντισταθμίζουν το ελαφρώς αυξημένο κόστος της αγοράς. Αρχικά η κίνηση με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα οικονομική αφού η τιμή του ρεύματος είναι πιο χαμηλή από αυτή της βενζίνης και του πετρελαίου ενώ και οι ανάγκες συντήρησης είναι πολύ λιγότερες. Έτσι λοιπόν μπορεί το αρχικό κόστος να είναι μεγαλύτερο όμως το λειτουργικό κόστος ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος είναι πιο μικρό. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κίνηση με ένα ηλεκτρικό όχημα είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον αφού δεν παράγονται ρύποι.

Οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξουμε αλλά και τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού κινητήρα (ισχύς σε ίππους HP, ταχύτητα περιστροφής του άξονα, απαιτούμενη τάση εισόδου κ.τ.λ.) αλλά και τα γενικά χαρακτηριστικά που θα έχει το αμάξι μας (σασί, σχεδίαση, αεροδυναμική, παθητική ασφάλεια, εργονομία χώρου, ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου κ.α.). Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η αυτονομία της μπαταρίας ειδικά αν πρόκειται να το χρησιμοποιούμε για να διανύουμε μεγάλες αποστάσεις. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως το δίκτυο σημείων φόρτισης δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα αναπτυγμένο στην Ελλάδα οπότε πριν ταξιδέψουμε καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τις τοποθεσίες που μπορούμε να φορτίσουμε το όχημά μας.

Οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεκινούν κάτω από τις 20.000 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν τις 50.000. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχει και μια ιδιαίτερη κατηγορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα λεγόμενα μικροαυτοκίνητα. Τα μικροαυτοκίνητα αποτελούν ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να κινηθεί μέσα σε μεγαλουπόλεις αφού είναι μικρά και εύχρηστα ενώ η τιμή του είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Οι τιμές των περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων κυμαίνονται μεταξύ των 25.000 και 35.000 ευρώ. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το ποσοστό της κρατικής επιδότησης τότε θα δούμε πως η τιμή του μειώνεται ακόμα περισσότερο και είναι πιο εύκολο να τα αποκτήσει κάποιος. Στις εταιρείες που μπορούμε να βρούμε οικονομικά μοντέλα ανήκουν οι Dacia, Volkswagen, Fiat, Nissan, Smart, MG, Mini, Smart, Opel, και πολλές άλλες.

Απόκτησε φθηνό ρεύμα για το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο!

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Τι να προσέξω στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Πριν προχωρήσει κάποιος στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι καλό να γνωρίζει ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να δώσει προσοχή ώστε να κάνει τη σωστή επιλογή. Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά.

 • Αυτονομία μπαταρίας: Πριν επιλέξουμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο πρέπει να γνωρίζουμε την αυτονομία που αυτό έχει. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν αυτονομία περίπου τα 200χμ κάτι που σημαίνει πως αν καθημερινά διανύουμε 50χμ τότε θα χρειάζεται φόρτιση 2 φορές τη βδομάδα. Σε περιπτώσεις που κάνουμε καθημερινά μεγάλες αποστάσεις και ίσως σε μέρη που δεν υπάρχει δυνατότητα φόρτισης είναι απαραίτητο να επιλέξουμε ένα μοντέλο με μεγαλύτερη αυτονομία.
 • Χρόνος φόρτισης: Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε το ηλεκτρικό αμάξι κυρίως για μετακινήσεις μέσα στην πόλη είναι πολύ απλό να το φορτίσουμε τη νύχτα στο σπίτι μας. Αν όμως διανύουμε μεγάλες αποστάσεις τότε είναι καλό να φορτίζουμε τη μπαταρία όποτε μας δίνεται η ευκαιρία ώστε να είναι πάντα γεμάτη. Η πιο απλή λύση είναι να εγκαταστήσουμε στο σπίτι μας ένα wallbox όπου θα γίνεται η φόρτιση του αυτοκινήτου και να χρησιμοποιούμε τους ταχυφορτιστές μόνο όταν κάνουμε μεγάλα ταξίδια μιας και η συχνή τους χρήση επηρεάζει το χρόνο ζωής της μπαταρίας. Το κάθε μοντέλο χρειάζεται το δικό του χρόνο φόρτισης οπότε είναι καλό να μελετήσουμε αυτά τα στοιχεία πριν προβούμε σε μια αγορά.
 • Σέρβις: Το σέρβις και η τακτική συντήρηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα και χρειάζονται ειδικά εκπαιδευμένοι και διαπιστευμένοι μηχανικοί. Προς το παρόν μόνο οι επίσημες αντιπροσωπίες αναλαμβάνουν το σέρβις και όχι σε όλες τις πόλεις. Έτσι πριν αποκτήσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι καλό να ελέγξετε αν υπάρχουν σημεία σέρβις κοντά στην περιοχή σας για το μοντέλο που θα επιλέξετε.
 • Κατηγορία ηλεκτρικού αυτοκινήτου: είναι πολύ σημαντικό να διαλέξετε την κατηγορία που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και όχι να παρασυρθείτε από το εντυπωσιακό design ενός μοντέλου.

Συχνοί προβληματισμοί για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Όπως και με οτιδήποτε καινούριο και καινοτόμο είναι λογικό πολλοί καταναλωτές να είναι σκεπτικοί για το ηλεκτρικό αμάξι. Τα ερωτήματα που τους απασχολούν είναι διάφορα και τα πιο συνηθισμένα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τη συντήρηση ή την αλλαγή μπαταρίας. Ας τα πάρουμε ένα ένα και να απαντήσουμε με σαφήνεια.

 • Συντήρηση ηλεκτρικού οχήματος – Τα ηλεκτρικά αμάξια όπως και τα συμβατικά χρειάζονται κάποια συντήρηση όμως τα έξοδα είναι αρκετά μικρότερα σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Κάποια από τα έξοδα που αποφεύγεται είναι η προγραμματισμένη συντήρηση, κόστος αλλαγής υγρών.
 • Ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου – Το κόστος της ασφάλειας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και ενός συμβατικού, μιλώντας πάντα για παραπλήσιο όχημα της ίδιας κατηγορίας και κυβικών, είναι πολύ κοντά.
 • Η μπαταρία του αυτοκινήτου – Στα καινούργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα η μπαταρία δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή και ο σχεδιασμός τους είναι τέτοιος ώστε να μπορούν να κάνουν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Συχνές ερωτήσεις

Πότε φτιάχτηκε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο φτιάχτηκε το 1888 από τον Andreas Flocken και ονομαζόταν Elektrowagen. Βέβαια οι πειραματισμοί με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο λειτουργεί μετατρέποντας την ηλεκτρική ενέργεια που υπάρχει στην μπαταρία σε κινητική με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα.

Πώς φορτίζω το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει πολύ απλά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε ένα σημείο φόρτισης και να το αφήσετε μέχρι να φορτίσει τη μπαταρία του.

Που φορτίζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Για την φόρτιση του αυτοκινήτου υπάρχουν δύο βασικές επιλογές. Η πρώτη είναι στο σπίτι σε μια απλή πρίζα ή ένα γρήγορο σημείο φόρτισης που έχετε εγκαταστήσει. Η δεύτερη είναι σε σταθμό φόρτισης που βρίσκεται σε κάποιον δημόσιο χώρο όπως πάρκινγκ ή ΣΕΑ.

Ποιο είναι το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στην αγορά σήμερα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μιας και η τεχνολογία και τα μοντέλα συνεχώς εξελίσσονται με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής αλλαγή στις τιμές τους. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως φθηνότερο το κινέζικο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Πόσα χιλιόμετρα διανύει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει μέχρι και 350 χιλιόμετρα αυτόνομα, χωρίς να χρειαστεί φόρτιση. Βέβαια η απόσταση αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το μοντέλο του αυτοκινήτου, η ταχύτητα, η κλίση του δρόμου κ.α.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!