Επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η πανευρωπαϊκή τάση που υπάρχει σήμερα στην αντικατάσταση των συμβατικών αυτοκινήτων, δηλαδή αυτών που κινούνται με βενζίνη και πετρέλαιο, με ηλεκτρικά είναι ιδιαίτερα έντονη και αντικατοπτρίζεται στις συχνές επιδοτήσεις που δίνει το κράτος για την αγορά τους.

Το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι αρκετά πιο υψηλό σε σχέση με αυτό των συμβατικών κάνοντας την αγορά τους πιο δύσκολη, όμως τα οφέλη που έχουν για το περιβάλλον αλλά και για όσους τα χρησιμοποιούν είναι πολλά. Βασικά προτέρημα είναι το μικρό κόστος μετακίνησης και συντήρησης ενώ παράλληλα εκπέμπει μηδενικούς ρύπους στο περιβάλλον με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αθόρυβα στην κίνησή τους.

Τα προγράμματα επιδότησης για ηλεκτρικά οχήματα επιδοτούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στόχο έχουν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και οικιακούς ταχυφορτιστές. Τα προγράμματα επιδότησης έχουν συνήθως την ονομασία Κινούμαι Ηλεκτρικά και οι δικαιούχοι μπορούν να εξασφαλίσουν αρκετά χρήματα για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποκτώντας το έτσι ιδιαίτερα οικονομικά.

Ποιο ηλεκτρικό ρεύμα με συμφέρει αν έχω ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Δικαιούχοι επιδότησης για ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών πρέπει να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα,να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις και να καταθέσουν μια σειρά από απαραίτητα δικαιολογητικά. Αρχικά η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και για να εισέλθει κανείς την πλατφόρμα χρειάζεται να γνωρίζει τους κωδικούς Taxis Net ή αλλιώς να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία. Επόμενο βήμα είναι να γίνει εγγραφή στην υπηρεσία και έπειτα ο χρήστης καλείται να επιλέξει τον τύπο του οχήματος, αν επιθυμεί ταχυφορτιστή κ.α. ενώ γίνεται επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Δικαιολογητικά επιδότησης

Τα δικαιολογητικά διαφέρουν σε περίπτωση φυσικών και νομικών προσώπων ενώ διαφοροποιούνται σε κάθε νέο κύκλο επιδοτήσεων. Τα βασικά δικαιολογητικά όμως παραμένουν ίδια.

Έτσι για φυσικά πρόσωπα απαραίτητο είναι το αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης, φορολογική δήλωση, η επίσημη προσφορά με την σφραγίδα του προμηθευτή για το όχημα που έχετε επιλέξει καθώς και άλλα αν έχετε όχημα για απόσυρση ή έχετε επιλέξετε να εγκαταστήσετε και σημείο επαναφόρτισης.

Για τα νομικά πρόσωπα απαραίτητα δικαιολογητικά ανήκουν η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα, τιμολόγιο αγοράς οχήματος ή οχημάτων κ.α.. ανάλογα με το αν έχετε επιλέξει να υπάρχει σημείο ταχυφόρτισης κα.

Το ύψος της επιδότησης διαφέρει σε κάθε πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικού αυτοκινήτου και καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του κόστους πριν από την επιβολή φόρου. Για όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο οικονομικά είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούν τις επιδοτήσεις ηλεκτροκίνησης που υπάρχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το υψηλό κόστος που έχει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δρα αποτρεπτικά για πολλούς παρά τα πολλά οφέλη που έχει, ενώ με την επιδότηση του κόστος μειώνεται σημαντικά.

Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δυο επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα με τις ονομασίες Κινούμαι Ηλεκτρικά 1 και 2. Το Κινούμαι Ηλεκτρικά έχει ως καταλυτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 31/12/23. Το ύψος της επιδότησης φτάνει το 30% της τιμής του οχήματος μέχρι το ποσό των 8.000 ευρώ ενώ δίνεται επιπλέον μπόνους 1.000 ευρώ με την απόσυρση του παλαιού οχήματος.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!