LNG – Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο

Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο - LNG
Μάθετε τί είναι και που χρησιμοποιείται το LNG (Liquified natural gas)

Το φυσικό αέριο έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή όλων μας και η χρήση του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Χρησιμοποιείται με πολλούς και διάφορους τρόπους όπως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, τη θέρμανση του σπιτιού, το ζέσταμα νερού, το μαγείρεμα, την κίνηση του αυτοκινήτου και πολλές άλλες. Θα το βρούμε με διάφορες μορφές οι οποίες έχουν κυρίως ως στόχο την εύκολη και ασφαλή μεταφορά του από τον τόπο παραγωγής στο μέρους που πρόκειται να καταναλωθεί. Μια από αυτές είναι και το Υγροποιημένο Φυσικό αέριο ή αλλιώς LNG.

Στο παρόν άρθρο η ομάδα του ΠΗΡ θα λύσει τις πιο συχνές απορίες που σχετίζονται με το LNG και θα δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

Μάθε τί σε συμφέρει μόνο στο Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Φθηνότερο Πάροχο εδώ!

Τι είναι το LNG

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) ή liquified natural gas (LNG) είναι φυσικό αέριο το οποίο μέσα από μια σειρά διεργασιών και επεξεργασιών μετατρέπεται σε υγρό ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί ή να αποθηκευτεί πιο εύκολα. Φτάνει να δούμε πως ένα κυβικό μέτρο LNG αντιστοιχεί σε 600 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ατμοσφαιρική πίεση. Μια από τις πιο συνηθισμένες λάθος αντιλήψεις είναι πως το φυσικό αέριο είναι συμπιεσμένο. Η θερμοκρασία που απαιτείται για να υγροποιηθεί το φυσικό αέριο εξαρτάται από τη σύνθεσή του και είναι μεταξύ -120 °C και -170 °C.

Είναι ένα άοσμο, μη τοξικό και άχρωμο υγρό και η πυκνότητά του είναι 0,45. Καίγεται αν έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα σε συγκέντρωση 5% έως 15%. Η μεταφορά του γίνεται με ειδικά δεξαμενόπλοια, διπλού κύτους, τα οποία ονομάζονται υγραεριοφόρα.

Η ενεργειακή πυκνότητα που έχει το LNG βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή του πετρελαίου όμως το μεγάλο μειονέκτημα που παρουσιάζει είναι πως οι υποδομές αλλά και επεξεργασία που απαιτούνται για την υγροποίηση, ψύξη, μεταφορά και επαναφορά σε αέρα μορφή απαιτούν χρόνο και είναι αρκετά ακριβές. Ο λόγος που το προτιμούμε και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές είναι πως έχεις 20% λιγότερες εκπομπές CO2 αν συγκριθεί με το ντίζελ.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα LNG

Αποθήκευση LNG και πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αποθήκευσης του LNG

Φυσικά το LNG δεν έχει μόνο θετικά στοιχεία έχει και κάποια αρνητικά. Εμείς συγκεντρώσαμε εδώ για εσάς τα πιο σημαντικά από αυτά.

Πλεονεκτήματα LNG:

  • Το φυσικό αέριο είναι πιο διαδομένο στη φύση και πιο οικονομικό σε σχέσει με το πετρέλαιο.
  • Έχει χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το ντίζελ οι οποίες κυμαίνονται από 10% μέχρι 20% ανάλογα με την τοποθεσία.
  • Το δίκτυο LNG στην Ευρώπη αναπτύσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
  • Τα φορτηγά που χρησιμοποιούν LNG μπορούν να έχουν αυτονομία κίνησης μέχρι και 1.000χμ κάτι το οποίο καθιστά το καύσιμο βιώσιμο για μεγάλες αποστάσεις.

Μειονεκτήματα LNG:

  • Η υποδομή που απαιτείται για την παραχθεί το LNG είναι ακριβή και ως μορφή ενέργειας μπορεί να αποδειχτεί ασύμφορη.
  • Ένα όχημα το οποίο λειτουργεί με LNG πρέπει να έχει επιπλέον δεξαμενές κάτι το οποίο αυξάνει το κόστος και μειώνει το ωφέλιμο φορτίο.
  • Το φυσικό αέριο είναι ένα ορυκτό καύσιμο και εξόρυξή του είναι δαπανηρή.
  • Το δίκτυο υποδομής παρά τη συνεχή ανάπτυξη που έχει είναι περιορισμένο και χρειάζεται συνεχή επένδυση.

Μεταφορά LNG με δεξαμενόπλοια

Μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου
Υγραεριοφόρο – Το ειδικό δεξαμενόπλοιο μεταφοράς LNG

Η μεταφορά του LNG γίνεται με εξειδικευμένα δεξαμενόπλοια τα οποία ονομάζονται υγραεριοφόρα και είναι ένας τύπος εμπορικών πλοίων. Τα πρώτα υγραεριοφόρα δεξαμενόπλοια ναυπηγήθηκαν τη δεκαετία του 1960 και το 2018 ο παγκόσμιος στόλος έφτανε τα 550 πλοία.

Η μεταφορά του LNG γίνεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κάτι που παρουσιάζει διάφορα προβλήματα και κινδύνους και για το λόγο αυτό τα πλοία αυτά θεωρούνται επικίνδυνα. Έτσι τα μέτρα ασφαλείας και οι περιορισμοί που υπάρχουν είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί. Τα πλοία αυτά “δένουν” σε ειδικές προβλήτες όπου υπάρχουν συναφείς εγκαταστάσεις και είναι ιδιαίτερα ασφαλείς αλλά και έτοιμα να αντιμετωπίσουν κάθε έκτακτη ανάγκη.

Καθώς οι παγκόσμιες ανάγκες σε LNG αυξάνονται ο στόλος των υγραεριοφόρων αυξάνεται και και εκσυγχρονίζεται. Η χωρητικότητα των πλοίων αυτών έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά επιτρέποντας έτσι την γρήγορη μεταφορά μεγαλύτερης ποσότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με την πάροδο του χρόνου έχει αλλάξει και η τεχνολογία των δεξαμενών που φέρουν τα πλοία. Έτσι στα πρώτα υγραεριοφόρα οι δεξαμενές ήταν ορθογώνιες και στη συνέχεια έγιναν σφαιρικές των οποίων τα ανώτερα τμήματα υπερέχουν του καταστρώματος των πλοίων. Στα σύγχρονα υγραεριοφόρα θα βρούμε πλέον δεξαμενές τύπου μεμβράνης.

Πως αποθηκεύεται το LNG

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το LNG είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτά αποθηκεύονται μιας και χρειάζεται να είναι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για να αποθηκευτεί το LNG αυτό γίνεται σε βαριές και μονωμένες δεξαμενές αποθήκευσης με ειδικό σχεδιασμό ώστε να συντηρεί την ψυχρή θερμοκρασία του υγρού. Οι πιο πολλές από αυτές τις δεξαμενές είναι με διπλό τοίχωμα, το εξωτερικό είναι από μπετόν ενώ το εσωτερικό από χάλυβα υψηλής ποιότητας. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο τοιχώματα βρίσκεται ένα στρώμα μόνωσης υψηλής απόδοσης. Για ακόμα μεγαλύτερη μόνωση οι περισσότερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG είναι υπόγειες.

Εμπιστέψου το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα στην επιλογή παρόχου - Σε συμφέρει!

Βρες τον Πάροχο που Σε συμφέρει

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του LNG

Το φυσικό αέριο είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο αν συγκριθεί με το άλλα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, γαιάνθρακας) μιας και εκπέμπει λιγότερους ρύπους και παράγει μικρότερη ποσότητα τέφρας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει και αυτό κάποιες. Ας δούμε λοιπόν κάποιες από τις πιο σημαντικές.

Αρχικά να πούμε πως η καύση του LNG γίνεται υπό τη μορφή φυσικού αερίου όμως παρόλα αυτά έχει μεγαλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον σε σχέση με το μη υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι αρκετά απλός και δεν είναι άλλος από το γεγονός πως απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την μεταφορά, την υγροποίηση και την εκ νέου αεριοποίησή του. Είναι λοιπόν προφανής ο λόγος που έχει μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον σε σχέση με το φυσικό αέριο. Βέβαια συνεχίζει να έχει μικρότερη επίπτωση από τους γαιάνθρακες και το πετρέλαιο στο περιβάλλον.

Επίσης παρότι το LNG έχει ένα πολύ καλό ιστορικό ασφαλείας δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για τυχόν έκρηξη ή πυρκαγιά στα εργοστάσια επαναεριοποίησης ή στα φορτηγά μεταφοράς κάτι που θα είχε τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις που το πρόβλημα προκύψει κοντά σε κατοικήσιμες ή δασικές εκτάσεις. Παρότι οι ανησυχίες αυτές φαίνονται μακρινές οι κίνδυνοι συνεχίζουν να είναι υπαρκτοί.

Άλλες επιπτώσεις που έχει το LNG στο περιβάλλον έχουν να κάνουν με την επικινδυνότητα του φυσικού αερίου όπως με τυχόν διαρροή του και αφορούν στην πρόκληση πυρκαγιάς και τις επιπτώσεις κατάψυξης κοντά στην κηλίδα που θα σχηματιστεί μιας και το υγροποιημένο φυσικό αέριο διαλύεται και δεν αφήνει υπολείμματα.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!