Αυτοκίνητα με φυσικό αέριο

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν αυτοκίνητα με φυσικό αέριο και ο βασικός λόγος είναι η χαμηλή τιμή που έχει αυτό μιας και θεωρείται ένα από τα πιο οικονομικά καύσιμα. Έτσι αν είστε από αυτούς που σκέφτονται είτε να αγοράσουν αμάξι που κινείται με φυσικό αέριο είτε να προχωρήσουν σε μετατροπή του αυτοκινήτου τους σε φυσικό αέριο είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποια πράγματα.

Η λύση που σκέφτονται οι πιο πολλοί καταναλωτές είναι η μετατροπή του υπάρχοντος οχήματος σε ένα που να καίει φυσικό αέριο. Αυτό που ουσιαστικά γίνεται είναι πως ο κινητήρας μετατρέπεται σε διπλού καυσίμου οπότε θα καίει τόσο βενζίνη όσο και φυσικό αέριο (bi-fuel). Οι περισσότεροι κινητήρες βενζίνης έχουν τη δυνατότητα μετατροπής όμως η όλη τοποθέτηση και εγκατάσταση πρέπει να γίνει με βάση αυτά που ορίζει ο μηχανικός και ο τεχνικός που θα επιλέξετε να έχει την ανάλογη εμπειρία και εξειδίκευση. Σε περίπτωση που θέλετε να μετατρέψετε κινητήρα που λειτουργεί με πετρέλαιο η διαδικασία είναι διαφορετική μιας και στην περίπτωση αυτή γίνεται μικτή καύση και των δύο καυσίμων και έχει εφαρμογή κυρίως σε φορτηγά αυτοκίνητα.

Κάτι που είναι σημαντικό να τονίσουμε, και δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που μπερδεύονται, είναι πως είναι άλλο το φυσικό αέριο CNG και άλλο το υγραέριο LPG. Το φυσικό αέριο εξορύσσεται με γεώτρηση ενώ το υγραέριο είναι παράγωγο του πετρελαίου. Έτσι η εγκατάσταση είναι διαφορετική και το κόστος διαφέρει με αυτή του φυσικού αερίου να είναι πιο ακριβή.

Ψάξε για το πραγματικό σου συμφέρον!

Βρες τον Πάροχο που Σε συμφέρει

Πλεονεκτήματα αυτοκινήτων με φυσικό αέριο

Η χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο έχει πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα για την κίνηση του οχήματός σας. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε είτε να αγοράσετε ένα όχημα είτε να μετατρέψετε το υπάρχον ώστε να κινούνται με φυσικό αέριο είναι σημαντικό να γνωρίζεται τα προτερήματα που αυτό έχει.

 • Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι η χαμηλή τιμή που έχει το φυσικό αέριο η οποία είναι σαφώς χαμηλότερη τιμή λίτρου σε σχέση με τη βενζίνη και το πετρέλαιο.
 • Ένας κινητήρας που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο είναι το ίδιο δυνατός, αποδίδει τα ίδια άλογα δηλαδή, σε σχέση με έναν βενζίνης.
 • Η μηχανή έχει πολύ μικρότερες φθορές λόγο της καθαρής καύσης που γίνεται, δεν παράγονται ρύποι, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου σας. Έτσι με την τακτική και σωστή συντήρηση ο χρόνος ζωής αυξάνεται πολύ.
 • Μιας και χρησιμοποιούνται δύο καύσιμα για την κίνηση το αυτοκίνητό σας έχει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία .
 • Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο φυσικό αέριο είναι σύγχρονη αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια του καυσίμου.
 • Το φυσικό αέριο είναι ένα οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο αφού η καύση του εκπέμπει ελάχιστους ρύπους και τα καυσαέρια που παράγονται δεν έχουν σχεδόν καθόλου σωματίδια.
 • Η λειτουργία του κινητήρα είναι σχεδόν αθόρυβη σε σχέση με έναν πετρελαίου.

Φυσικά η χρήση του φυσικού αερίου παρουσιάζει και κάποια μειονεκτήματα τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά ώστε να αποθαρρύνουν τους επίδοξους αγοραστές. Ας δούμε μερικά από τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα κίνησης με φυσικό αέριο:

 • Η τοποθέτηση του φυσικού αερίου απαιτεί επιπλέον χώρο για την δεξαμενή καυσίμου μειώνοντας έτσι την χωρητικότητα του αυτοκινήτου.
 • Η ισχύς του κινητήρα, σε σχέση με την βενζίνη, παρουσιάζει μια μικρή απώλεια.
 • Οι φιάλες για το CNG προσθέτουν επιπλέον βάρος στο όχημα.
 • Η μετατροπή του αυτοκινήτου κοστίζει αρκετά.
 • Δεν υπάρχουν ακόμα πολλά πρατήρια για ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Γιατί να επιλέξω αυτοκίνητο με φυσικό αέριο

Οι λόγοι για να επιλέξει κανείς φυσικό αέριο για κίνηση ενώ οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται είναι αρκετοί. Αρχικά πρέπει να πούμε πως αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο είναι το πιο φτηνό καύσιμο που κυκλοφορεί στην αγορά ενώ παράλληλα προσφέρει πολύ μεγάλη ενεργειακή απόδοση. Η εγκατάστασή του είναι πολύ εύκολη και με σχετικά μικρό κόστος ενώ γίνεται ύστερα από μελέτη από εξειδικευμένο συνεργείο όπου διενεργούνται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ασφάλεια του αυτοκινήτου. Η επικινδυνότητα του φυσικού αερίου ως καύσιμο είναι ανύπαρκτη αφού κάθε μετατροπή γίνεται τηρώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η νοθεία του φυσικού αερίου δεν είναι δυνατή λόγο του τρόπου που φτάνει στα πρατήρια μέσα από ειδικούς αγωγούς. Τέλος το φυσικό αέριο είναι ένα πολύ φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο το οποίο δεν παράγει σχεδόν καθόλου ρύπους ενώ τυχόν διαρροή του δεν προκαλεί μόλυνση του περιβάλλοντος. Έτσι, στα πλαίσια αυτά της πράσινης ανάπτυξης, πολλές φορές παρέχονται κρατικές επιδοτήσεις υπέρ της κίνησης με φυσικό αέριο και οι οποίες επιδοτήσεις στηρίζουν την ανάγκη μείωσης των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν τα συμβατικά ρυπογόνα καύσιμα.

Συμπερασματικά

Αν και υπάρχουν αρκετά προβλήματα όπως είδαμε παραπάνω, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι στις μέρες μας αξίζει η απόκτηση ενός αυτοκινήτου φυσικού αερίου. Παρ’ όλα αυτά όμως οι νέες ανάγκες και τάσεις της αγοράς οδηγούν τους υποψήφιους αγοραστές προς την κατεύθυνση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα προσεχή χρόνια θα δείξουν αν η τάση αυτή θα συνεχιστεί που θα έχει ως κατάληξη την πλήρη επικράτηση της ηλεκτροκίνησης έναντι των συμβατικών τρόπων μεταφοράς.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!