Φωτισμός πτηνοτροφείου

Το φως και ο εσωτερικός φωτισμός κάθε πτηνοτροφικής μονάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς επηρεάζει τον 24ωρο ορμονικό κύκλο των πτηνών. Είναι λοιπόν κατανοητό πως μια μονάδα στην οποία τα πουλιά έχουν τα σωστά επίπεδα φωτισμού αλλά και τον σωστό προγραμματισμό του φωτισμού παραγωγή τους τόσο σε αυγά όσο και σε κρέας αυξάνεται σημαντικά.

Η επιστημονική έρευνα που πραγματοποιείται στον τομέα αυτό έχει δείξει πως η ένταση του φωτισμού, ο χρόνος αλλά και το είδος του φωτός κατά τα διάφορα στάδια της ζωής των πτηνών (νεοσσοί, ώριμα πτηνά) παίζουν καθοριστικό ρόλο για την μεγιστοποίηση της απόδοσης της παραγωγής. Επίσης ανάλογα με τον τύπο της παραγωγής, αυγοπαραγωγή ή κρεατοπαραγωγή, η σύσταση του φωτός διαφέρει. Σήμερα στον χώρο του φωτισμού πτηνοτροφικών μονάδων δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες οι οποίες μέσα από μακροχρόνια έρευνα προτείνουν λύσεις φωτισμού οι οποίες έχουν σαν στόχο τη βελτίωση της παραγωγής και την μέγιστη απόδοση για το κάθε πτηνοτροφείο μέσα από προσαρμοσμένες εφαρμογές φωτισμού για την φωτοτροπική όραση που έχουν οι κότες. Παράλληλα ο σωστός φωτισμός ενός πτηνοτροφείου θα πρέπει να είναι εναρμονισμένος με τη γενική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.

Λαμπτήρες πτηνοτροφικής εγκατάστασης

Σήμερα για τον φωτισμό της μονάδας του ο πτηνοτρόφος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη γκάμα λαμπτήρων ο καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του οφέλη ενώ παράλληλα μπορεί να προσφέρει σημαντική οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος. Παλαιότερα ο πιο συνηθισμένος τύπος λαμπτήρα που προτιμούσαν οι παραγωγοί ήταν ο κλασσικός λαμπτήρας πυρακτώσεως ο οποίος είχε μεγάλη κατανάλωση ρεύματος και μικρή απόδοση. Σήμερα οι λάμπες πυράκτωσης έχουν αντικατασταθεί με τους πολύ πιο οικονομικούς λαμπτήρες φθορισμού ή με λάμπες LED. Σημαντικό ρόλο στην απόδοση έχει και το χρώμα του φωτός που εκπέμπει η λάμπα, με το λευκό φως να προτιμάται, ενώ και η ένταση του φωτισμού καθώς και η διάρκειά του.

Τα οφέλη που έχει ο φωτισμός μιας πτηνοτροφικής μονάδας είναι πολλαπλά μιας και μειώνεται η θνησιμότητα των πουλερικών ενώ τα πτηνά είναι ήρεμα και με λιγότερα καρδιακά επεισόδια. Επιπλέον μειώνονται σημαντικά και οι περιπτώσεις κανιβαλισμού. Επιπλέον με το σωστό φωτισμό μειώνεται η τροφή που αποβάλλεται από τον οργανισμό των πουλιών χωρίς να επεξεργαστεί κάτι που αυτόματα σημαίνει πως υπάρχει καλύτερη συσχέτιση τροφής – απόδοσης.

Η σωστή κατανομή φωτισμού είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του σωστού είδους φωτισμού μιας και υπάρχει καλύτερη κατανομή των πουλερικών άρα και μικρότερο ποσοστό απόρριψης σφαγίων από εγκαύματα για της κότες κρεατοπαραγωγής. Για τα πουλιά αυγοπαραγωγής υπάρχει μειωμένος αριθμός αυγών εκτός των προκαθορισμένων θέσεων όταν η κατανομή του φωτισμού είναι καλύτερη.
Η τάση που υπάρχει σήμερα στον φωτισμό πτηνοτροφικής μονάδας είναι να αντικατασταθούν οι λάμπες φθορίου και πυρακτώσεων με σύγχρονες LED. Η εξοικονόμηση που προσφέρουν είναι μέχρι 60% και 95% αντίστοιχα.

Πως να έχετε φθηνό ρεύμα στο πτηνοτροφείο

Εκτός από τον σωστό φωτισμό, ο οποίος είναι μεγάλης σημασίας για την απόδοση του πτηνοτροφείου, ένας ακόμα τρόπος για να αυξήσετε τα κέρδη σας είναι η χαμηλή τιμή ρεύματος. Το κόστος του ρεύματος για μια πτηνοτροφική μονάδα είναι αυξημένο μιας και εκτός από τον φωτισμό είναι απαραίτητο για τη σωστή μηχανημάτων και συσκευών όπως μπορεί να είναι η θέρμανση. Να ξεκινήσουμε τονίζοντας πως κάθε πτηνοτροφική μονάδα δικαιούται να έχει αγροτικό ρεύμα του οποίου η τιμή είναι χαμηλότερη από ότι το επαγγελματικό και το οικιακό ρεύμα.

Σήμερα στον τομέα της προμήθειας ρεύματος δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες οι οποίες προσφέρουν χαμηλές τιμές ρεύματος για τους επαγγελματίες πτηνοτρόφους. Έτσι εκτός από τη ΔΕΗ υπάρχουν πλέον δεκάδες άλλες επιλογές για τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλή τιμή κιλοβατώρας. Πριν επιλέξετε τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν στην τιμολόγηση, το πάγιο και τυχόν εκπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν. Πλέον όλοι οι προμηθευτές διαθέτουν ειδικούς συμβούλους οι οποίες σας βοηθάνε να επιλέξετε το πρόγραμμα που ταιριάζει σε εσάς και καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες σας. Εδώ να σημειώσουμε πως η καταμέτρηση του ρεύματος γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ και όχι από την εκάστοτε εταιρεία προμήθειας ρεύματος.

Βρείτε το φθηνότερο ρεύμα για πτηνοτροφείο

Η τοποθέτηση του φωτισμού σε πτηνοτροφείο έχει θετικό αντίκτυπο στην αύξηση της αναπαραγωγής ενώ παράλληλα οι κότες κάνουν περισσότερα αυγά και υπάρχει αύξηση και της παραγωγής κρέατος. Για να υπάρξει η μέγιστη απόδοση του φωτισμού είναι σημαντικό η τοποθέτηση και η εγκατάσταση των λαμπτήρων να γίνει με τον σωστό τρόπο και στα σωστά σημεία ενώ παράλληλα να υπάρξει και σωστή ρύθμιση του φωτισμού. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συμβουλές και τις οδηγίες των ειδικών στην τοποθέτηση του πτηνοτροφείου ώστε οι δαπάνες που θα κάνετε να έχουν το μέγιστο αντίκτυπο στην πτηνοτροφική σας μονάδα.

Οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν ότι ο κατάλληλος φωτισμός σε πτηνοτροφείο παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση της αυγοπαραγωγής!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!