Με τον όρο ηλεκτροπληξία εννοούμε τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από το ανθρώπινο σώμα η οποία μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο μεταξύ των οποίων σοβαρές βλάβες στην καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα, το μυϊκό σύστημα, κακώσεις, εγκαύματα αλλά και να οδηγήσει στον θάνατο. Η ηλεκτροπληξία μας γνωστοποιεί επαρκώς πόσο επικίνδυνο είναι το ηλεκτρικό ρεύμα απέναντι στον άνθρωπο και ταυτόχρονα μας υποχρεώνει προς αναζήτηση επαρκών μέτρων προφύλαξης σε κατοικίες και χώρους εργασίας.
Αιτία των εγκαυμάτων από ηλεκτροπληξία είναι η θερμότητα που δημιουργεί το ρεύμα καθώς διέρχεται από το σώμα στα σημεία επαφής ή στις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται κατά την εμφάνιση του ηλεκτρικού τόξου, κάτι που συμβαίνει όταν υπάρχει υψηλή τάση ρεύματος. Το ηλεκτρικό τόξο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση. Επιπλέον η ηλεκτροπληξία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και την πρόκληση άλλων ατυχημάτων, όπως πτώση από ύψος, μιας και συνοδεύεται από κινήσεις πανικού, απώλεια ισορροπίας ή γλίστρημα.
Πως προκαλείται η ηλεκτροπληξία
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να πάθει κανείς ηλεκτροπληξία είναι να έρθει σε επαφή με μεταλλικό αντικείμενο που βρίσκεται υπό τάση όπως συμβαίνει στην περίπτωση ηλεκτροπληξίας από πρίζα. Στις άλλες περιπτώσεις, που είναι σπανιότερες, ανήκουν η επαφή με μεταλλικό αντικείμενο που δεν είναι μέρος ηλεκτρικού κυκλώματος αλλά λόγω κάποιας βλάβης βρίσκεται υπό τάση όπως προκύπτει σε καταστάσεις βραχυκυκλώματος στο ρεύμα.
Οι σωματικές βλάβες όταν πάθει κάποιος ηλεκτροπληξία δημιουργούνται μέσα από έναν τριπλό μηχανισμό:
Αρχικά η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική με αποτέλεσμα να προκαλούνται εγκαύματα εσωτερικά και επιφανειακά. Στη συνέχεια το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να δράσει απευθείας πάνω στους ιστούς και να προκαλέσει βλάβες και τέλος υπάρχει περίπτωση να προκληθεί σημαντικό τραύμα από την έντονη σύσπαση των μυών ή από τυχόν πτώση στο έδαφος μετά την ηλεκτροπληξία.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 80% των ηλεκτρικών τραυματισμών συμβαίνουν στη χαμηλή τάση και εδώ ανήκουν κυρίως τα οικιακά ατυχήματα τα οποία σπάνια είναι θανατηφόρα. Βασικά αιτία των ατυχημάτων αυτών είναι διάφορα γυμνά καλώδια που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο σπίτι και κάποιος να τα πιάσει τυχαία με γυμνά χέρια του. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα αν έχουμε στο σπίτι μικρά παιδιά, βρέφη ή μωρά.
Ακόμα πολλά ατυχήματα ηλεκτροπληξίας συμβαίνουν στον χώρο του μπάνιου και συνδέονται με τυχόν διαρροή που μπορεί να έχει ο θερμοσίφωνας. Γενικά πρέπει να θυμόμαστε ότι σε χώρους όπου υπάρχει νερό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την χρήση ηλεκτρικών συσκευών.
Το υπόλοιπο 20% των ατυχημάτων συμβαίνει στην υψηλή τάση, κυρίως βιομηχανικά ατυχήματα καθώς και οι κεραυνοπληξίες. Τα ατυχήματα αυτής της κατηγορίας είναι πολύ πιο επικίνδυνα και συχνά αποβαίνουν μοιραία για το θύμα. Οι κύριες αιτίες είναι τα ελλειπή μέτρα προστασίας από το ρεύμα που μπορεί να υπάρχουν κατά την εκτέλεση εργασιών στη βιομηχανία αλλά και σε ατυχήματα όπως ένας χαρταετός που μπορεί να πέσει πάνω σε καλώδια υψηλής τάσης.
Σε γενικές γραμμές θα πρέπει πάντα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ασχολούμαστε με διάφορες ηλεκτρολογικές εργασίες όπως η επισκευή μιας ηλεκτρικής συσκευής, η αλλαγή ενός διακόπτη ή ακόμα και μιας λάμπας. Θυμόμαστε πάντα να έχουμε κατεβασμένο τον γενικό διακόπτη, χρησιμοποιούμε μέσα προστασίας (ειδικά γάντια), γειώνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές, δεν υπερφορτώνουμε τις πρίζες και τα πολύπριζα και φυσικά δεν ακουμπάμε πρίζες και διακόπτες με βρεγμένα χέρια. Επίσης είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την φόρτιση των κινητών, δεν τα αφήνουμε να φορτίζουν στο κομοδίνο μας δίπλα από ένα ποτήρι νερό γιατί το ατύχημα δεν αργεί να γίνει όπως και με τις ηλεκτρικές κουβέρτες τις οποίες χρησιμοποιούμε πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες.
Η σοβαρότητα της ηλεκτροπληξίας καθορίζεται από διάφορους παράγοντες:
- Την τάση και την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει το σώμα.
- Τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το ρεύμα στο σώμα και ποια όργανα θα πλήξει κατά το μήκος της διαδρομής του.
- Το χρόνο που θα διαρκέσει η διέλευση του ρεύματος από το ανθρώπινο σώμα.
- Η υγρασία του χώρου.
- Η κατάσταση του σώματος όπως πχ αν είναι ιδρωμένο ή υγρό.
- Η συχνότητα και η μορφή του ηλεκτρικού ρεύματος – συνεχές, εναλλασσόμενο, χαμηλή ή υψηλή συχνότητα.
Ενημερώσου από τους ειδικούς για την πιο αξιόπιστη εταιρεία ρεύματος!
Θέλω το πιο Φθηνό Ρεύμα με Ασφάλεια!
Ηλεκτροπληξία και πρώτες βοήθειες
Η ηλεκτροπληξία αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή απειλή για τη ζωή και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο για αυτό θα πρέπει η αντίδραση να είναι άμεση και οι πρώτες βοήθειες να δοθούν το συντομότερο δυνατόν. Αν αναρωτιέσαι τι να κάνω αν με χτυπήσει το ρεύμα οι ενέργειας που πρέπει να γίνουν είναι οι παρακάτω:
- Διακόπτουμε την παροχή ρεύματος κλείνοντας τον γενικό διακόπτη.
- Απομακρύνουμε το θέμα από το ηλεκτροφόρο αντικείμενο χρησιμοποιώντας κάποιο μονωτικό αντικείμενο όπως στεγνό ξύλο, πλαστικό, ειδικά γάντια και ποτέ με γυμνά χέρια.
- Ειδοποιούμε άμεσα το ΕΚΑΒ και περιγράφουμε το συμβάν.
- Τοποθετούμε το θύμα σε τέτοια στάση ώστε να μπορεί να αναπνέει ελεύθερα. Αν δεν αναπνέει τότε εφαρμόζουμε ΚΑΡΠΑ
- Συνεχίζουμε την προσπάθεια μέχρι να αναλάβει το ΕΚΑΒ.
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις είναι πως καταλαβαίνω αν με χτύπησε το ρεύμα; Η απάντηση είναι ιδιαίτερα απλή αφού το πρώτο που νιώθουμε είναι ένα μούδιασμα στο σημείο αυτό. Αν η ηλεκτροπληξία είναι σοβαρή τότε θα νιώσουμε πόνο. Άλλα συμπτώματα είναι το εξωτερικό έγκαυμα στο σημείο επαφής, προβλήματα στην αναπνοή και τη λειτουργία της καρδιάς. Επειδή η ηλεκτροπληξία μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες είναι απαραίτητο να επικοινωνήσουμε αμέσως με το ΕΚΑΒ για τις πρώτες βοήθειες.
Όσοι έχουν υποστεί ηλεκτροπληξία θεωρούνται πολυτραυματίες και νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικές θεραπείες όπου παρακολουθούνται για την εμφάνιση καρδιακής αρρυθμία ενώ παράλληλα γίνεται θεραπεία και των άλλων επιπλοκών όπως τα εγκαύματα. Αυτό συμβαίνει κυρίως από όσους χτυπήθηκαν από ρεύμα υψηλής τάσης για απλές ελαφριές ηλεκτροπληξίες χαμηλής τάσης χωρίς κάποια επιπλοκή δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία.