Βραχυκύκλωμα ρεύματος

Σε όλους έχει τύχει να βρίσκονται στο σπίτι ή στον επαγγελματικό τους χώρο και ξαφνικά να ακουστεί ένας δυνατός θόρυβος και να σβήσουν τα φώτα ή να βάλουν μια συσκευή στην πρίζα και να “πέσει το ρεύμα” ή να βάλουν σε λειτουργία πολλές συσκευές ταυτόχρονα και να κοπεί το ρεύμα ή για αδιευκρίνιστους λόγους να διαπιστώσουμε ότι “κάηκε η ασφάλεια”. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνηθισμένες αναφορές βραχυκυκλώματος με την ένδειξη της διακοπής ρεύματος. Όμως τι ακριβώς είναι το βραχυκύκλωμα, γιατί συμβαίνει, τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα η ομάδα του ΠΗΡ θα δώσει απαντήσεις στο παρακάτω άρθρο.

Ενημερώσου από τους ειδικούς για να αποκτήσεις φθηνό ρεύμα!

Φθηνό Ρεύμα με Ασφάλεια

Τι είναι το βραχυκύκλωμα ρεύματος και γιατί συμβαίνει;

Το βραχυκύκλωμα ηλεκτρικού ρεύματος είναι το άνοιγμα και στη συνέχεια η διακοπή της τροφοδοσίας με ηλεκτρικό ρεύμα και τις περισσότερες φορές “πέφτει” ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρολογικού πίνακα. Ανάλογα την περίσταση συναντάμε τις ακόλουθες περιπτώσεις: βραχυκύκλωμα στο ρολόι (ηλεκτρολογικό πίνακα), βραχυκύκλωμα στο ρελέ, βραχυκύκλωμα διακόπτη, βραχυκύκλωμα ηλεκτρικής γραμμής, βραχυκύκλωμα πρίζας και βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρική συσκευή. Σε περίπτωση που κάποια από τις συσκευές μας έχει βλάβη στο κύκλωμά της το βραχυκύκλωμα μπορεί να συνοδευτεί από σπίθες ή κρότο. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να γίνει έλεγχος από έμπειρο ηλεκτρολόγο ώστε να διαπιστωθεί να υπάρχει κάποια ζημιά και αν είναι ασφαλές να λειτουργήσουν και πάλι οι συσκευές.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί οι καλωδιώσεις να βραχυκυκλώσουν είναι οι παρακάτω:

  • Σε περίπτωση που οι καλωδιώσεις μας είναι παλιές η μόνωση σε αυτές φθείρεται και μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές από τις οποίες μπαίνει σκόνη και υγρασία στα καλώδια με αποτέλεσμα να έχουμε βραχυκύκλωμα ηλεκτρικής γραμμής.
  • Σε ηλεκτρικές γραμμές που είναι παλιές αν κάποια από τις συσκευές μας είναι ελαττωματική τότε αυτές μπορεί να υπερφορτωθούν.
  • Η μόνωση των καλωδίων μπορεί να υπερθερμανθεί και να καταστραφεί.
  • Πολλές φορές τρωκτικά, ποντίκια ή αρουραίοι κ.α. προκαλούν φθορές στα καλώδια με αποτέλεσμα αυτά να βραχυκυκλώνουν.

Τι να κάνω όταν συμβεί βραχυκύκλωμα

Σε περίπτωση βραχυκυκλώματος είναι σημαντικό να καλέσουμε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο ο οποίος θα ελέγξει αν όλες οι συσκευές λειτουργούν σωστά και χωρίς προβλήματα. Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας πριν καλέσουμε τον ηλεκτρολόγο. Έτσι πριν ανεβάσουμε τον γενικό διακόπτει κατεβάζουμε όλους τους υπόλοιπους μικροδιακόπτες και τους ανεβάζουμε έναν έναν. Αν κάποιος από αυτούς πέσει τότε σημαίνει πως το βραχυκύκλωμα ελέγχει ο συγκεκριμένος διακόπτης. Στη συνέχεια αποσυνδέουμε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό το κύκλωμα και καλούμε τον επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Πως μπορώ να αποφύγω το βραχυκύκλωμα

Για να αποφύγουμε τα βραχυκυκλώματα υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να έχουμε ασφάλεια για εμάς αλλά και προστασία για τις ηλεκτρικές μας συσκευές. Ας τις δούμε όμως αναλυτικά:

  • Αν στο σπίτι ή το διαμέρισμά μας οι καλωδιώσεις είναι παλιές είναι πολύ σημαντικό να αντικατασταθούν με καινούριες. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό τότε σίγουρα πρέπει να γίνει έλεγχος και επιπλέον μόνωση.
  • Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ασφάλειες τήξεως που υπάρχουν στο ρολόι ή αλλιώς ηλεκτρολογικό πίνακα του κτιρίου. Οι καμένες ασφάλειες είναι δείγμα πιθανόν κάποιας βλάβης στις ηλεκτρικές γραμμές που πρέπει γρήγορα να διερευνηθεί.
  • Στο χώρο μας όλοι κρεμάμε κάδρα, φωτογραφίες κ.α. στους τοίχους. Το κάρφωμα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μην καρφώσουμε σε σημεία από όπου περνάνε τα καλώδια της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Ένας εύκολος τρόπος για να βρίσκεται τα καλώδια είναι στις νοητές ευθείες που σχηματίζονται κατά μήκος και στο ύψος από τις πρίζες.
  • Ελέγχουμε και αποκαθιστούμε βλάβες στο κτίριο που δημιουργούν υγρασία. Η υγρασία συμβάλει τόσο στην καταπόνηση των ηλεκτρικών αγωγών όσο και στην καταστροφή των μονωτικών υλικών που διαχωρίζουν τη φάση από το ουδέτερο με πιθανό ενδεχόμενο την επαφή μεταξύ τους που θα επιφέρει επίσης βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Για όσους μένουν σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά τότε θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως αυτά πολλές φορές καταστρέφουν τα καλώδια.

 

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα μπορούν να επισκεφτούν τη σχετική σελίδα για την ασφάλεια και προστασία από το ηλεκτρικό ρεύμα!

Τα βραχυκυκλώματα αποφεύγονται σχεδόν πάντα με τη σωστή συντήρηση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Μάθετε από το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα πως ακριβώς!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!