Σίγουρα όλοι ως παιδιά έχουμε ακούσει τη φράση: “μην ανάβεις το φως με βρεγμένα χέρια” ή “μη βάζεις τα χέρια στην πρίζα”. Αυτό τότε μας έκανε να το σκεφτούμε δύο φορές πριν κάνουμε κάποια απερισκεψία, ειδικά αν κάποιον από εμάς έτυχε να “χτυπήσει” το ρεύμα. Όμως πόσα ξέρουμε πραγματικά για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουμε για να μην πάθουμε ηλεκτροπληξία και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε;
Πλέον κανένας δεν μπορεί να φανταστεί την καθημερινότητά του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα οπότε ας δούμε κάποια βασικά και απλά πράγματα που θα πρέπει να τηρούμε πάντα ώστε να μην γίνει το ηλεκτρικό ρεύμα από καλός μας φίλος πολύ επικίνδυνο για εμάς και τους οικείους μας.
Ενημερώσου από τους ειδικούς πώς θα αποκτήσεις φθηνό ρεύμα!
Φθηνό Ρεύμα με Ασφάλεια
Μέτρα προστασίας από το ρεύμα
Τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούμε όλοι μας όταν ερχόμαστε σε επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα.
- Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ηλεκτρικές συσκευές με βρεγμένα χέρια.
- Δεν συνδέουμε πολλές ηλεκτρικές συσκευές σε ένα πολύμπριζο.
- Δεν επανατοποθετούμε μόνοι μας πρίζα που έχει αποκολληθεί από τη θέση της.
- Αν κάποια ηλεκτρική συσκευή έχει βραχεί δεν την βάζουμε σε πρίζα πριν να ελεγχθεί από αδειούχο ηλεκτρολόγο.
- Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές στο μπάνιο μιας και το σώμα μας γίνεται πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού λόγω της υγρασίας που υπάρχει στον χώρο.
- Συντηρούμε τακτικά τις ηλεκτρικές συσκευές μας.
- Σε περίπτωση που νιώσουμε ότι στο χώρο μας υπάρχει κάποια περίεργη μυρωδιά ή δούμε σπινθήρες αφαιρούμε το καλώδιο από την πρίζα και επικοινωνούμε με τον ηλεκτρολόγο μας.
- Σε περίπτωση που έχουμε παιδιά στο σπίτι βάζουμε προστατευτικά στις πρίζες.
- Κλείνουμε ή βγάζουμε από την πρίζα όσες ηλεκτρικές συσκευές δεν χρησιμοποιούμε.
- Ποτέ δεν βάζουμε πολμπριζα κάτω από χαλιά ή μοκέτες για να μην αυξήσουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Προστασία από βραχυκύκλωμα ρεύματος
Τη λέξη βραχυκύκλωμα την έχουμε ακούσει σίγουρα όλοι χιλιάδες φορές, μια λέξη που αυτόματα τη συνδέουμε στο μυαλό μας με ηλεκτροπληξία, ηλεκτρικό ρεύμα και ατύχημα – συνήθως θανατηφόρο. Για να δούμε αρχικά πως ακριβώς συμβαίνει στο βραχυκύκλωμα καλωδίων και γιατί. Βραχυκύκλωμα έχουμε όταν ξαφνικά κόβεται το ρεύμα που περνάει από τα καλώδια. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αν πέσει ο κεντρικός διακόπτης του πίνακα ή αν κάποια ηλεκτρική συσκευή που έχουμε είναι ελαττωματική και μπορεί να πετάει σπίθες ή να κάνει κάποιον θόρυβο.
Το βραχυκύκλωμα είναι μια αρκετά επικίνδυνη βλάβη για αυτό είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον ηλεκτρολόγο σας για τυχόν επισκευή που μπορεί να χρειάζεται να γίνει.
Κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να πάθει βραχυκύκλωμα η ηλεκτρική εγκατάσταση του ακινήτου σας είναι οι παρακάτω:
- παλιές καλωδιώσεις: είναι απαραίτητη η αντικατάστασή τους ή τουλάχιστον ο έλεγχός των επαφών των υποδοχών και να γίνει επιπλέον μόνωση.
- τρύπες στον τοίχο: μην ανοίγεται τρύπες στον τοίχο όπου θέλετε γιατί από πίσω μπορεί να κρύβονται καλώδια.
Πριν έρθει ο ηλεκτρολόγος να ελέγξει τις γραμμές ηλεκτροδότησης στο ακίνητο αυτό που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας είναι να κατεβάσουμε όλες τις ασφάλειες του κεντρικού πίνακα και αφού ανεβάσουμε τον κεντρικό διακόπτη ξεκινάμε να ανεβάζουμε μια μια τις ασφάλειες. Σε περίπτωση που κάποια από αυτές ξαναπέσει τότε σημαίνει πως το βραχυκύκλωμα βρίσκεται στο κύκλωμα που ελέγχει η συγκεκριμένη ασφάλεια.
Σε περίπτωση βραχυκυκλώματος θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για ηλεκτροπληξία και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει οδηγήσει σε θάνατο τους εμπλεκόμενους. Σε περίπτωση που συμβεί βραχυκύκλωμα στην ηλεκτρολογική σας εγκατάσταση θα πρέπει να καλέσετε άμεσα τον ηλεκτρολόγο σας ο οποίος θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία σας και την αποκατάσταση της σωστής και ασφαλούς λειτουργίας του ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητό σας.
Τι πρέπει να κάνω μετά την ηλεκτροπληξία
Ως ηλεκτροπληξία ορίζουμε τη διέλευση ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από το σώμα μας και η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στο μυϊκό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα ή εγκαύματα και κακώσεις τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ερχόμαστε σε επαφή με καλώδια μετά από κάποιο βραχυκύκλωμα ή γενικά γυμνά καλώδια.
Παρότι ηλεκτροπληξία παθαίνουμε συνήθως αφού έρθουμε σε επαφή με κάποιο μεταλλικό αντικείμενο που βρίσκεται υπό τάση υπάρχει περίπτωση να συμβεί και χωρίς επαφή αν βρεθούμε κοντά σε μια εγκατάσταση υψηλής τάσης ενώ μια σπάνια περίπτωση ηλεκτροπληξίας είναι από την εκφόρτιση στατικού ηλεκτρισμού μέσω του σώματος (όπως πτώση κεραυνού).
Σε περίπτωση που βρεθούμε κοντά σε ένα θύμα ηλεκτροπληξίας θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε κάποιες ενέργειες οι οποίες είναι κρίσιμες, ακόμα και για την ίδια την επιβίωσή του.
- Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε τον γενικό διακόπτη και να κόψουμε κάθε παροχή ρεύματος.
- Χρησιμοποιώντας κάποιο μονωτικό αντικείμενο όπως ξηρό ξύλο, ειδικά γάντια ή πλαστικό απομακρύνουμε το θύμο από το ηλεκτροφόρο αντικείμενο, δεν το κάνουμε ποτέ με γυμνά χέρια γιατί κινδυνεύουμε και εμείς οι ίδιοι. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε είναι να πατήσουμε και με τα δυο μας πόδια σε ένα αντικείμενο που είναι μονωτικό (ξύλο, λάστιχο ή χαρτί) και με ένα μακρύ αντικείμενο όπως ξυλο σπρώχνουμε το θύμα μακριά από την πηγή ηλεκτρισμού.
- Εννοείται πως δεν χρησιμοποιούμε αντικείμενο φτιαγμένο από μέταλλο ή πλαστικό.
- Καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ και περιγράφουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Τοποθετούμε τον παθόντα σε τέτοια στάση ώστε η αναπνοή του να είναι ελεύθερη.
- Σε περίπτωση που το θύμα δεν αναπνέει ξεκινάμε να κάνουμε ΚΑΡΠΑ και μαλάξεις. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ.
Τα κύρια συμπτώματα της ηλεκτροπληξίας είναι τα παρακάτω: ασφυξία, εγκαύματα, σοκ, απώλεια αισθήσεων, καρδιακή αρρυθμία, κώφωση, σπασμοί και οπτικές λάμψεις.
Τα θύματα της ηλεκτροπληξίας, ακόμα και αν φαίνονται πως είναι καλά, είναι απαραίτητο να κάνουν καρδιολογική και νευρολογική εξέταση. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν ακόμα και αρκετές ώρες μετά το περιστατικό.