Μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι βρίσκονται συνήθως πολύ μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου καταναλώνεται το ρεύμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι άμεση η ανάγκη για την γρήγορη και εύκολη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος προς τις πόλεις. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται απομακρυσμένα από τα αστικά κέντρα και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα όπου η μεταφορά τους στη νότια γίνεται με τη χρήση καλωδίων. Όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με τον ασύρματο τρόπο να κερδίζει συνεχώς έδαφος, ειδικά στην φόρτιση συσκευών, μιας και έχει τις μικρότερες απώλειες.

Πώς μεταφέρεται το ηλεκτρικό ρεύμα

Η μεταφορά του ρεύματος είναι κάτι που απασχολεί τον καθένα μας από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης. Η παρατήρηση της χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε δεκάδες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή γεννάει αμέσως το ερώτημα “πώς μεταφέρεται η ηλεκτρική ενέργεια”. Στο συγκεκριμένο άρθρο που αναπτύξαμε θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, χωρίς να έχετε σπουδάσει Φυσική, με πολύ απλούς όρους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί ακόμα και σε μαθητές σχολείων. Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν μιλάμε για μεταφορά ρεύματος στην ουσία εννούμε την εξαναγκασμένη πορεία των ελεύθερων ηλεκτρονίων μέσω αγωγών που επιτρέπουν αυτή τη ροή όπως είναι οι μεταλλικοί αγωγοί (σύρματα, καλώδια κ.λ.π.).

Μεταφορά ρεύματος με καλώδια

Καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα μεταφέρεται μέσα από καλώδια ένα μέρος του μετατρέπεται σε θερμότητα, με αποτέλεσμα σε εμάς να φτάνει λιγότερη ωφέλιμη ενέργεια. Ο τρόπος που έχουμε βρει για να μειώσουμε τις απώλειες είναι να μεταφέρεται το ρεύμα σε υψηλή τάση. Οι μετασχηματιστές μετατρέπουν το εναλλασσόμενο ρεύμα, το οποίο παράγεται στις μονάδες παραγωγής, σε εναλλασσόμενο ρεύμα πολύ υψηλής τάσης. Το ρεύμα αυτό είναι πιο κατάλληλο για να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις μέσα από καλώδια μιας και έχει μικρότερες απώλειες θερμότητας. Όταν το ρεύμα αυτό φτάσει στα αστικά κέντρα μετατρέπεται πάλι σε ρεύμα χαμηλής τάσης μέσα από μετασχηματιστές ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα σπίτια μας.

Ασύρματη μεταφορά ενέργειας

Η ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος κερδίζει όλο και περισσότερες εφαρμογές στη σύγχρονη τεχνολογία και νοείται η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να υπάρχει κάποιος φυσικός τρόπος σύνδεσης των δύο μέσων. Κατά την ηλεκτρομαγνητική μεταφορά υπάρχει ένα σύστημα μετάδοσης το οποίο παίρνει ηλεκτρική ενέργεια από μια πηγή και παράγει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο το οποίο μεταφέρει την ενέργειά του σε έναν δέκτη ο οποίος παίρνει την ενέργεια αυτή και τη μεταφέρει στη συσκευή που θέλουμε. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η χρήση καλωδίων και μπαταριών, αυξάνοντας έτσι την ευκολία χρήσης και την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συσκευών.

Υπάρχουν δύο τρόπου για να γίνει ασύρματα η μεταφορά ενέργειας τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω:

  • Μαγνητική επαγωγή: το ρεύμα που έρχεται από την πρίζα μετατρέπεται σε εναλλασσόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο το οποίο λαμβάνει ένας δέκτης της συσκευής μας και το αντίστοιχο πηνίο τον μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί την μπαταρία.
  • Μαγνητικός συντονισμός: ο μαγνητικός συντονισμός έχει παρόμοια λειτουργία με τη μαγνητική επαγωγή όμως έχει κάποιες διαφορές με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο αποτελεσματικός.
Εμπιστέψου το Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα για να βρείς τί σε συμφέρει!

Βρες το Φθηνότερο Ρεύμα εδώ!

Ελληνικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας

Αφού είδαμε τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος ας δούμε λίγο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Ο κύριος κορμός του Διασυνδεδεμένου Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ αποτελείται από τρεις γραμμές διπλού κυκλώματος ισχύος 400kV οι οποίες μεταφέρουν το ρεύμα από τη Δυτική Μακεδονία. Στην περιοχή αυτή παράγεται το 70% περίπου της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας και μεταφέρεται, μέσω του δικτύου μεταφοράς, στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα όπου καταναλώνεται το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας διαθέτει και άλλα γραμμές 400kV όπως και υπόγεια, εναέρια και υποβρύχια καλώδια. Τα υποβρύχια καλώδια συνδέουν την Άνδρο και τα νησιά της Δυτικής Ελλάδας με το διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς. Στόχος του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος είναι η σύνδεση των σταθμών παραγωγής και η μεταφορά του ρεύματος στα σημεία κατανάλωσης όπως οι βιομηχανίες και τα αστικά κέντρα. Για να επιτευχθεί αυτό η τάση ανυψώνεται στους υποσταθμούς σύνδεσης σταθμών παραγωγής στις 400kV και 150kV για να υποβιβαστεί στους υποσταθμούς σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να γίνει η διανομή της στα αστικά κέντρα.

Η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας για την εθνική μας οικονομία καθώς τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα παράγει ένα από τα ακριβότερα ρεύματα προς τους καταναλωτές!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!