Λογότυπο του Πανελλήνιου Ηλεκτρικού Ρεύματος

Μετρητής ρεύματος

Μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
Μετρητές κατανάλωσης ρεύματος με στόχο την οικονομία

Ο μετρητής ρεύματος ή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα όργανο που σίγουρα όλοι έχουμε στο σπίτι μας ή στην επιχείρησή μας και ρόλος του είναι να καταγράφει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε καταναλώσει. Τις περισσότερες φορές ταυτίζεται με το γνωστό ρολόι μέτρησης ρεύματος κοινώς “ρολόι της ΔΕΗ” (για τους παλιούς καταναλωτές). Για κάποιους είναι μια οικία συσκευή -αναγκαία για τη μέτρηση ρεύματος- ενώ για άλλους είναι παντελώς άγνωστη, όμως σίγουρα είναι ένα όργανο το οποίο πρέπει να γνωρίσουμε όλοι λίγο καλύτερα, ειδικά αν θέλουμε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον σε περίπτωση που ο μετρητής σας χαλάσει ή δεν καταγράφει σωστά την κατανάλωση ρεύματος.

Πώς το "ρολόι ρεύματος" μπορεί να σε αποτρέψει από αλόγιστη σπατάλη στο ρεύμα;

Βρες το Φθηνότερο Ελληνικό Ρεύμα!

Για το λόγο αυτό η ομάδα του Πανελλήνιου Ηλεκτρικού Ρεύματος συγκέντρωσε για εσάς μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την εγκατάσταση και συντήρηση του μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε εύκολα και γρήγορα την κατανάλωσή σας.

Εγκατάσταση και λειτουργία μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος

Μία από τις σημαντικότερες χρήσεις που κάνει ο μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας είναι να καταγράφει την κατανάλωσή μας, τις κιλοβατώρες, και να μας παρουσιάζει το αποτέλεσμα. Υπεύθυνος για την σωστή εγκατάσταση του μετρητή είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και όχι η εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας όπως επίσης και υπεύθυνος για την καταγραφή της κατανάλωσης είναι και πάλι ο ΔΕΔΔΗΕ. Ουσιαστικά ο μετρητής δείχνει το ρεύμα, σε κιλοβατώρες, που έχετε καταναλώσει και στη συνέχεια τιμολογείται η αξία του. Γνωρίζοντας λοιπόν τη χρήση του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορείτε να ελέγχετε εύκολα αν το ρεύμα που πληρώνετε αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενέργειας που κάνετε.

Τύποι μετρητών κατανάλωσης ρεύματος

Τους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος θα τους βρούμε σε διάφορους τύπους και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους διαμορφώνεται και η τιμή τους. Εμείς εδώ θα αναλύσουμε τους τέσσερεις τύπους μετρητή κατανάλωσης ρεύματος που κυκλοφορούν στην αγορά και θα αναλύσουμε κάποια βασικά στοιχεία τους που τους διαφοροποιούν ως προς τη μέτρηση ρεύματος.

Μηχανικός μετρητής: είναι ο πιο κοινός μετρητής και ο πιο παλιός, αποτελείται από έναν  περιστρεφόμενο δίσκο αλουμινίου που είναι τοποθετημένος σε άξονα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ηλεκτρομαγνήτες. Εδώ η καταγραφή γίνεται μέσω του δίσκου αλουμινίου του οποίου η ταχύτητα περιστροφής αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνεται. Η ταχύτητα αυτή ενσωματώνεται μέσω γραναζιών και μηχανισμού μέτρησης.

Ηλεκτρονικός μετρητής: αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή του προηγούμενου και έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία και ακρίβεια. Η καταγραφή εδώ γίνεται με τη χρήση της συχνότητας ή/και ενός ενσωματωμένου επεξεργαστή. Το τελευταίο ορίζεται από τον τύπο του ηλεκτρονικού μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, αν είναι δηλαδή αναλογικός ή ψηφιακός.

  • α. Στον αναλογικό μετρητή ρεύματος η ενέργεια που καταναλώνεται καταγράφεται μέσω της μετατροπής της ισχύος σε παλμική ή αναλογική συχνότητα. Η ενσωμάτωση αυτής της συχνότητας γίνεται μέσω ξεχωριστών μετρητών οι οποίοι βρίσκονται στον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • β. Στον ψηφιακό μετρητή ρεύματος χρησιμοποιείται ένας επεξεργαστή υψηλής απόδοσης που μετράει άμεσα την ισχύ και την μετατρέπει σε δεδομένα.

Ένας επιπλέον διαχωρισμός των μετρητών κατανάλωσης ρεύματος είναι αν πρόκειται για μονοφασικό ρεύμα (σε οικίες και υπόλοιπους χώρους χαμηλής κατανάλωσης) ή για τριφασικό ρεύμα (για εργοστάσια, επαγγελματίες κ.α.). Έτσι διακρίνουμε τις κατηγορίες:

  • α. Μονοφασικός Μετρητής Ρεύματος (για κάποιους μετρητής ρεύματος μονοφασικός).
  • β. Τριφασικός Μετρητής Ρεύματος (κοινώς μετρητής ρεύματος τριφασικός).

Στις αναζητήσεις συναντάμε επίσης τους όρους μετρητής ρεύματος πρίζας, όπως αναφέρει αρκετός κόσμος που στην ουσία πρόκειται για μετρητή  ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέεται στην πρίζα, ενδιάμεσος μετρητής ρεύματος που είναι το γνωστό ρολόι ηλεκτρικού ρεύματος όπου εγκαθίσταται στην είσοδο της παροχής μας, ο μετρητής ρεύματος ράγας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ηλεκτρολόγους τεχνικούς καθώς πρόκειται για μετρητή πάνω στον πίνακα κ.α.

Υπάρχει και μία ακόμη ξεχωριστή κατηγορία μετρητών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλοι οι ασύρματοι μετρητές κατανάλωσης ρεύματος. Συνήθως οι μετρητές αυτοί τοποθετούνται κοντά στον πίνακα ρεύματος.

Η πιο σύγχρονη παραλλαγή του οργάνου είναι ο έξυπνος μετρητής ηλεκτρικού ρεύματος. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του, ο μετρητής αυτός καταγράφει την ποσότητα του ρεύματος που έχει καταναλωθεί ενώ επιτρέπει την επεξεργασία των δεδομένων και κάνει την αποστολή τους προς του καταναλωτές και τις εταιρείες παροχής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση μέτρησης ρεύματος πάντως, το βαρυσήμαντο ζητούμενο παραμένει ένα. Πώς θα πετύχω τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση στο λογαριασμό ρεύματος ;

Ο μετρητής ρεύματος δεν καταγράφει σωστά, τι να κάνω;

Πολλοί συχνά τυχαίνει να σημειωθούν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με την καταγραφή της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σε διάφορα νοικοκυριά με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να είναι ιδιαίτερη υψηλοί. Στις περισσότερες περιπτώσει ο υπαίτιος ήταν ο ηλεκτρικός μετρητής που δεν έκανε σωστή καταγραφή. Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι ο μετρητής σας έχει κάποια βλάβη τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία έχετε συνάψει σύμβαση και να υποβάλετε καταγγελία ώστε να λυθεί το θέμα.

Μην ξεχνάτε: Για να έχετε μείωση στο λογαριασμό ρεύματος θα πρέπει πρωτίστως να μετράτε πόσο ρεύμα ξοδεύετε!

Βρες τον πάροχο με το Φθηνότερο Ρεύμα!

Τοποθέτηση μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και κόστος

Υπεύθυνος για την τοποθέτηση νέου μετρητή είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και σε αυτόν θα πρέπει να γίνει η αίτηση συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του μετρητή που θα εγκατασταθεί. Έτσι αν πρόκειται για μονοκατοικία, πολυκατοικία, βιομηχανία ή βιοτεχνία, υπό ανέγερση οικοδομή κτλ τα δικαιολογητικά διαφέρουν σημαντικά.

Το κόστος του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος διαφέρει ανάλογα με τον τύπο που θα επιλέξουμε. Έτσι ένας μηχανικός μετρητής είναι πολύ φθηνός, ένας ηλεκτρικός λίγο πιο ακριβός ενώ η τιμή ενός έξυπνου μετρητή είναι σαφώς υψηλότερη καθώς αποδίδει περισσότερες και πιο ακριβείς λεπτομέρειες στη μέτρηση ρεύματος. Για να επιλέξουμε σωστά έναν μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τις ανάγκες μας και να ισοσταθμίσουμε τα υπέρ και τα κατά επιλέγοντας έτσι τον τύπο που καλύπτει καλύτερα εμάς.

Έλεγχος της κατανάλωσης ρεύματος σημαίνει οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος!

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!