Παρατηρητήριο τιμών της ΡΑΕ

Παρατηρητήριο τιμών ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΡΑΕ
Μάθετε για το παρατηρητήριο τιμών ρεύματος για να είστε πάντα ενημερωμένοι!

Από τον Δεκέμβριο του 2019 στη διαδικτυακή σελίδα της  ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) λειτουργεί η εφαρμογή σύγκρισης τιμών, ένα παρατηρητήριο δηλαδή των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη χώρα μας. Το εργαλείο σύγκρισης τιμών σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτυπώνει και να συγκρίνει με τον πληρέστερο τρόπο το συνολικό κόστος του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων που υπάρχουν στην αγορά αλλά και να υπολογίζει το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που συναρτώνται με την κατανάλωση ενέργειας.

Το εργαλείο σύγκρισης τιμών βρίσκει εφαρμογή στα τιμολόγια Μικρών Πελατών Χαμηλής Τάσης καθώς και στα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια Τελικών Πελατών φυσικού αερίου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών η ΡΑΕ έχει ενσωματώσει στο εργαλείο σύγκρισης τιμών τις εκπτώσεις του ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) ενώ παράλληλα συμπεριλαμβάνεται και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που αποτελούν μέρος του συνολικού κόστους ενέργειας.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτει το παρατηρητήριο τιμών της ΡΑΕ είναι πως περιλαμβάνει το σύνολο των προϊόντων που υπάρχουν σήμερα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον κάθε πάροχο τα οποία είναι 387. Από αυτά τα 112 αφορούν το φυσικό αέριο ενώ τα 275 είναι προϊόντα προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με παροχές που δεν ξεπερνούν τα 25kVA σε εγκατεστημένη ισχύ.

Η εφαρμογή της ΡΑΕ για την εύρεση φθηνού ρεύματος διακρίνεται για τη λειτουργικότητά της και την ευκολία χρήσης ενώ πέρα από τις τιμές, τις προσφορές, τις εκπτώσεις καθώς και τις ρήτρες αναπροσαρμογής θα βρείτε και άλλες πρόσθετες παροχές που προσφέρονται όπως τεχνική υποστήριξη κ.α. Οι πληροφορίες για οικονομικό τιμολόγιο ρεύματος είναι εξατομικευμένες και βασίζονται σε στοιχεία που θα δώσει ο καταναλωτής βάσει του ιστορικού του.

Ενημερωθείτε από τους ειδικούς του ΠΗΡ για τις εταιρείες με το μικρότερο κόστος στο ρεύμα!

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Για να βρείτε ποια εταιρεία προσφέρει σε εσάς ρεύμα σε μικρό κόστος η διαδικασία είναι πολύ απλή:

Αρχικά ο καταναλωτής συμπληρώνει τα βασικά στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με την κατηγορία του τιμολογίου που αναζητά όπως Οικιακό ή Επαγγελματικό όπως και τα βασικά τεχνικά στοιχεία της παροχής (μονοφασικό ή τριφασικό) αλλά και ειδικές κατηγορίες όπως Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Επιπλέον ο καταναλωτής συμπληρώνει την μέση κατανάλωση, ενώ σε περίπτωση που δεν την γνωρίζει χρησιμοποιεί τον εθνικό μέσο όρο. Ανάλογα με τα στοιχεία που συμπληρώνει ο καταναλωτής επιστρέφονται τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Τα στοιχεία που βλέπει ο καταναλωτής στο παρατηρητήριο τιμών της ΡΑΕ και έχουν να κάνουν με την πιο συμφέρουσα προσφορά για το τιμολόγιο του ρεύματος είναι τα παρακάτω:

  • Βασική Χρέωση: Είναι η χρέωση (σε €) που προκύπτει από τις χρεώσεις ενέργειας των δημοσιευμένων τιμοκαταλόγων (σε €/kWh) και των παγίων, πριν την επιβολή τυχόν ρητρών και όποιων εκπτώσεων.
  • Ρήτρες: Πιθανές αναπροσαρμογές επί της «Βασικής Χρέωσης» που εφαρμόζονται στο τιμολόγιο (όπως ρήτρα Προσαρμογής Οριακής Τιμής Συστήματος, Ρήτρα CO2 καθώς και της ρήτρας Πρόωρης αποχώρησης).
  • Βασικές Εκπτώσεις: Οι εκπτώσεις που ο καταναλωτής έχει επιλέξει να ενσωματώσει στη διαδικασία της σύγκρισης(π.χ. Έκπτωση Συνέπειας).
  • Πιθανές πρόσθετες εκπτώσεις: Οι εκπτώσεις που ο καταναλωτής έχει επιλέξει να μην ενσωματώσει στη διαδικασία της σύγκρισης, πχ Έκπτωση αν υπάρχει και εξοχική κατοικία στον ίδιο Προμηθευτή).
  • Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις: Είναι κοινές για όλους τους προμηθευτές και αποτελούν μέρος του συνολικού κόστους ενέργειας.
  • Τελική Χρέωση Ενέργειας: Είναι το αποτέλεσμα (σε €) των προηγούμενων στηλών για κάθε ενεργειακό πακέτο που προκύπτει ως εξής : (Βασικές Χρεώσεις) + (Ρήτρες) – (Βασικές Εκπτώσεις) + (Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις), και αποτελεί το κριτήριο κατάταξης στη σύγκριση από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο.

Χάρη στο πολύ χρήσιμο αυτό εργαλείο, την εφαρμογή που διαθέτει η ΡΑΕ για την σύγκριση των τιμών στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές εύκολα και γρήγορα μπορούν να βρουν την εταιρεία που προσφέρει το πιο φτηνό ρεύμα. Όμως παρόλα αυτά πριν προχωρήσουν στην σύναψη κάποιας συμφωνίας θα πρέπει να διαβάσουν πολύ προσεκτικά το συμβόλαιο που θα υπογράψουν ώστε να μην βρεθούν μπροστά σε κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Το Παρατηρητήριο Τιμών Ρεύματος είναι ένα πολυδύναμο ηλεκτρονικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η ΡΑΕ προς συμφέρον του καταναλωτή.

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!