Προστασία από κεραυνούς και υπερτάσεις

Οι αστραπές και οι κεραυνοί αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων εδώ και αιώνες. Για πολλούς αιώνες η δημιουργία του κεραυνού ήταν ανεξήγητη για τους ανθρώπους και για το λόγο αυτό αποδίδονταν σε κάποιον αρχαίο θεό. Σήμερα γνωρίζουμε πως ο κεραυνός δημιουργείται όταν γίνεται μια ηλεκτρική εκκένωση, ένας σπινθήρας τεραστίων διαστάσεων και τον βλέπουμε ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Στην περίπτωση που η ηλεκτρική εκκένωση σχηματίζεται μέσα σε ένα νέφος ή μεταξύ δύο νεφών τότε ονομάζεται αστραπή ενώ αν δημιουργείται μεταξύ του εδάφους και του νέφους τότε ονομάζεται κεραυνός.

Το ότι σήμερα ξέρουμε τον μηχανισμό της δημιουργίας του κεραυνού δεν σημαίνει ταυτόχρονα και πως έχει σταματήσει ο φόβος για αυτόν. Σίγουρα αν βρεθούμε στην ύπαιθρο το πρώτο που θα κάνουμε είναι να αναζητήσουμε προστασία. Όμως πόσο γνωρίζουμε ποιες είναι οι σωστές κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε και ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται; Επιπλέον εκτός από εμάς, ζημιές από κεραυνούς προκαλούνται στις ηλεκτρικές συσκευές, σε κτίρια και αλλού όπου η προστασία από το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται επιτακτική.

Πως να προστατευτώ από τους κεραυνούς

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε εμείς οι ίδιοι σε περίπτωση που υπάρχει καταιγίδα με έντονους κεραυνούς. Ο κεραυνός είναι πολύ επικίνδυνος και αν μας χτυπήσει μπορεί να επέλθει μέχρι και θάνατος. Όμως η πτώση κεραυνών ακόμα και κοντά μας είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Η Πολιτική Προστασία έχει εκδώσει μια σειρά με οδηγίες τις οποίες όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να προστατεύσουμε εμάς και τους οικείους μας.

  • Σε περίπτωση που βρισκόμαστε σπίτι την ώρα που πέφτουν πολλοί κεραυνοί το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην κρατάμε ηλεκτρικές συσκευές γιατί μέσα από τα καλώδια μπορεί να περάσει ο κεραυνός.
  • Επίσης δεν ακουμπάμε εξωτερικές σωληνώσεις που μπορεί να υπάρχουν στο μπάνιο ή στην κουζίνα μιας και είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. Για επιπλέον ασφάλεια απομακρυνόμαστε από τζάμια και παράθυρα ενώ τέλος αποσυνδέουμε όλες τις τηλεοράσεις από την κεραία και την παροχή ρεύματος.
  • Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο όπως σε βουνό το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε καταφύγιο σε κάποιο αμάξι ή κτίριο ενώ αν δεν υπάρχουν καθόμαστε χαμηλά στο έδαφος ανακούρκουδα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την επιφάνειά μας, ενώ πετάμε όλα τα μεταλλικά αντικείμενα. Εάν βρισκόμαστε σε δάσος κρυβόμαστε κάτω από κλαδιά χαμηλών δέντρων. Για όσους αναρωτιούνται “τι να αποφεύγω” κατά τη διάρκεια κεραυνών στην ύπαιθρο αρχίσουμε με το ότι μένουμε μακριά από μεταλλικά αντικείμενα (ποδήλατα, αυτοκίνητα, υλικά κατασκήνωσης) ή δέντρα αν ο χώρος είναι ανοιχτός. Επιπλέον απομακρυνόμαστε από φράχτες, πυλώνες με υψηλές τάσεις, γραμμές μεταφοράς ρεύματος και τηλεφωνικές γραμμές.
  • Σε περίπτωση που βρίσκεστε μέσα σε αυτοκίνητο ή όχημα τότε το ακινητοποιούμε στην άκρη του δρόμου μακριά από δέντρα και ανάβουμε τα προειδοποιητικά φώτα (αλάρμ) και κλείνουμε τα τζάμια.
  • Σε περίπτωση που βρισκόμαστε μέσα στη θάλασσα και κολυμπάμε την ώρα που πέφτουν κεραυνοί πρέπει να βγούμε κατευθείαν έξω. Αν τώρα βρίσκεστε στη βάρκα ή το σκάφος σας θα πρέπει να έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι γειωμένα.
  • Κάτι που ανησυχεί πολλούς επίσης είναι πως μπορούν να προστατέψουν τα δεμένα σκυλιά ή το σπίτι σκύλων σε περίπτωση κεραυνών. Οι συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε για την ασφάλεια των σκύλων αυτοί να μην είναι δεμένοι σε μεταλλικά αντικείμενα, όπως πασσάλους, που τραβάνε τους κεραυνούς και τα σπίτια να είναι κατασκευασμένα από υλικά που δεν είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού όπως το ξύλο ή το πλαστικό.

Για την προστασία των κτιρίων από τους κεραυνούς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αλεξικέραυνο. Το αλεξικέραυνο είναι μια μεταλλική ράβδος η οποία τοποθετείτε το κτίριο ώστε όταν χτυπηθεί από κεραυνό να τον οδηγήσει, μέσω σύρματος, στο έδαφος. Το αλεξικέραυνο αποτελεί μόνο ένα μέρος του συστήματος που στόχο έχει την ασφάλεια ενός κτιρίου και των ενοίκων του από τους κεραυνούς.

Βρες με ασφάλεια τον καλύτερο πάροχο ενέργειας!

Βρες ποιος είναι σήμερα ο Φθηνότερος Πάροχος:

Προστασία ηλεκτρικών συσκευών από κεραυνούς

Οι ηλεκτρικές συσκευές αποτελούν εδώ και αρκετές δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η χρήση τους ολοένα και αυξάνεται. Κάθε χρόνο όμως χιλιάδες συσκευές καταστρέφονται λόγω διακοπών ρεύματος και υπερτάσεων που προκαλούνται από διάφορες αιτίες στα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ με τον πιο κοινό να είναι πτώση κεραυνού κατά τη διάρκεια καταιγίδας, την πτώση κάποιου δέντρου ή πουλιού πάνω στα καλώδια κ.α. Οι διακοπές ρεύματος έχουν σαν αποτέλεσμα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις απότομη διακύμανση στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατέψει κανείς τις ηλεκτρικές συσκευές από τις αστραπές και την υπέρταση. Κάθε μια από τις μεθόδους προστασίας έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενώ για το ποια τελικά θα επιλέξετε υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων και το κόστος. Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους αλλά και τα μέσα με τα οποία μπορούμε να προστατέψουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από τους κεραυνούς.

Πολύπριζα προστασίας

Ένας από τους πιο απλούς αλλά και οικονομικούς τρόπους για να προστατέψετε τις ηλεκτρικές συσκευές από τις υπερτάσεις του συστήματος είναι τα πολύπριζα προστασίας. Σε αυτά βρίσκεται ενσωματωμένη μια ασφάλεια η οποία τα προστατεύει από υπερφόρτωση. Πιο συγκεκριμένα όταν η παροχή ρεύματος ξεπεράσει τις 3,5 κιλοβατώρες αποσυνδέεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά από την υπερφόρτωση διαθέτουν κουμπί reset για επαναφορά. Διαλέξτε ένα επώνυμο ποιοτικό πολύπριζο ασφαλείας για την προστασία της τηλεόρασης το οποίο θα έχετε για χρόνια χωρίς φθορές στα πλαστικά μέρη ή το καλώδιο.

Σταθεροποιητής τάσης

Ο σταθεροποιητής τάσης αποτελεί επίσης μια οικονομική λύση για προστασία από τους κεραυνούς και τις διακυμάνσεις της τάσης του ρεύματος μιας και πάντα μας δίνει σταθερή τάση προστατεύοντας έτσι τις ηλεκτρικές συσκευές. Στα περισσότερα μοντέλα υπάρχει επιλογή χρόνου καθυστέρησης για να επανέλθουν σε λειτουργία προσφέροντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση που γίνονται επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος. Αποτελούν ένα πολύ καλό μέτρο προστασίας για συσκευές που δεν χρειάζονται εφεδρεία ρεύματος.

Αντικεραυνικά

Τα αντικεραυνικά συστήματα αποτελούν την καλύτερη επιλογή για να προστατέψουμε τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές μας από ζημιές που προκαλούν οι κεραυνοί. Το αντικεραυνικό ή γείωση μπαίνει στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα από τον ηλεκτρολόγο πολύ εύκολα και ο σχεδιασμός του επιτρέπει την απομάκρυνση του ρεύματος που δημιουργείται από τον κεραυνό προς τη γη προστατεύοντας έτσι όχι μόνο τις συσκευές αλλά ολόκληρη την ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

UPS

Ένας ακόμα τρόπος για αντικεραυνική προστασία των ηλεκτρικών συσκευών είναι το UPS. Το UPS διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία επιτρέποντας έτσι στις συσκευές να λειτουργήσουν ακόμα μερικά λεπτά σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αποτελεί ιδανική επιλογή για προστασία ρούτερ, υπολογιστή ή λάπτοπ, smart τηλεοράσει, παιχνιδομηχανές κ.α.

Μάθε τους τρόπους αντιμετώπισης των υπερτάσεων από τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας!

Search

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει

Απόκτησε μικρότερο λογαριασμό σε ρεύμα & φυσικό αέριο!